R.I.P Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2015 Za miesiąc czeka mnie wymiana 6-ciu świetlówek (24W) i zastanawiam się nad rurami Pacyfic Sun - czy to dobry pomysł? Obecnie jadę na Ati i nie narzekam ... warto spróbować czy pozostać przy obecnych? Jakie ewentualnie polecacie do zoa/lps"owego akwarium. Lubię jak jest bękitno. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2015 (edytowane) Osobiście odpowiem tak: Po co zmieniać coś co jest dobre i sprawdzone? Aby zaoszczędzić trochę kasy - to uważam, że nie warto bo może się okazać że zapłacisz 2 razy. Żeby się "pobawić" w testera - jak lubisz, tylko wtedy trzeba dobrać w miarę podobne i nic więcej w akwa nie zmieniać aby wiedzieć co jest przyczyna zmian w akwarium - na dobre lub złe i mieć gdzieś w głowie, że może się okazać że za 2 miesiące będziesz zmieniał znowu. Może się okazać również, że nie zmienisz ich już na żadne inne - i coś czuję, że póki sam nie sprawdzisz to się nie przekonasz bo głosów na TAK jak i na NIE może być tyle samo. Edytowane 24 Czerwca 2015 przez Kroczek (wyświetl historię edycji) Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2015 dobry temat, widziałem gdzieś na forum Przemek pisał jakie zestawy poleca na wybarwienie a jakie na przyrost, niestety nie mogę tego znaleźć. Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2015 Powiem szczerze że nie chodzi mi tu oszczędności rzędu 5 zł na jednej świetlówce co przy moim zestawie ( 6 szt) nie robi nawet oszczędności na jedną świetlówkę. Myślę że technologia i doświadczenia w tej dziedzinie nie stoją w miejscu i warto jest coś nowego do zbiornika zapodać. Cena też co by nie mówić jest dobra w stosunku do renomowanych producentów ... Pytanie czy zwierzaki dobrze się pod nimi czują , rosną a długośc życia tyć świetlówek nie jest krótsza od innych znanych powszechnie nam marek? PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2015 (edytowane) wczoraj znalazłem chwilę czasu i zdjąłem moją diunę, ze świetlówkami PS... sama lampa spoko, oprócz drobnych problemów z plexy, ale świetlówki to porażka zobaczcie jak się wypalił luminofor, poniżej dla porównania (świetlówki także 7miesięczne) ati/sylvania... jedna jest nowa z PS (wymienili mi) Na sąsiednim forum ktoś napisał 10 mar 2015, 11:31 Kup sobie narve blue i aquastar Edytowane 24 Czerwca 2015 przez Ben_sage (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach