Skocz do zawartości
9866666

Para Cryptocentrus cinctus + krewetka - dziwne zachowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Ostatnio - 20.6 w sobotę - udało mi się zakupić parkę babek cryptocentrus cinctus - nie są żółte, lecz bardziej w szarym odcieniu więc mniemam że są już dorosłe. Do pary dobrana była krewetka Alpheus randalli, która to od razu jeszcze przed wpuszczeniem rybek zaprzyjaźniła się z nimi w pojemniczku i razem zostały wpuszczone dopiero do akwarium. Razem się od razu odnalazły i zaczęły pracować.

Obsada akwarium przed wpuszczeniem parki:

• pictichromis diadema
  • salarias fasciatus
  • para błazenków pomidorowych
  • chrysiptera parasema
  • brzydal

Po wpuszczeniu rybek rybki razem się trzymały i weszły w miejsce noclegowe parasemy. Rano zmieniły miejsce, a krewetka wykopała im nowy dom. Od tego czasu rano słychać tylko strzelanie krewetki w skały, a rybek nie widać. Wieczorem jak daje im mrożonki, to strzykawką wpuszczam im w miejsce gdzie powinny być jednak nie widać ich. W akwarium nie mam żwiru koralowego tylko piasek. Czy powinienem się martwić o rybki? pictichromis ma dość wredny charakterek i pogadania czasem i brzydala i często zagląda w okolice gdzie powinny być babki. Boję się że jeżeli ruszę skałę pod którą powinny być to żebym im nie zasypał.

A i codziennie jest troszkę ukopanego piasku - zakrywa mi zoasy stąd wiem ze go przybywa. Jak daję im jeść do z ich norki wychodzą wieloszczety - nim im nie zrobią?

Dać im jeszcze chwilę czasu żeby wyszły, czy powinienem już interweniować?

Edytowane przez 9866666 (wyświetl historię edycji)

Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >>

Jest 637l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam taką parkę i bym nic nie robił. Moje zmieniają często domek. Ciekawa symbioza chodź już mam powoli krewetki dosyć, szczególnie jak robi mi "góry" i zasypuje szczepki ZOAsy itp

62c913a700089715a5dfcbcc8048683eu306a287.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie dwa tygodnie się nie pokazywały razem... Widziałem co najwyżej jedną rybkę z krewetką. Dziś w końcu wracam do domu po pracy a tam jedna na froncie, druga z tyłu :D Już myślałem że padła jedna gdzieś zakopana, a przez prawie dwa tygodnie się chował.

Ciekawe to stworzenia są :D

Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >>

Jest 637l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do samotnego cintusa (ok 5 cm) dokupiłem dziś małą Alpheus randalli. Niestety symbiozą ani ryba, ani krewetka, ani ja nie cieszyliśmy się się długo. Trwało to jakieś 5 s. Po wpuszczeniu krewetki i przejściu ok 3 cm po piasku trafiła prosto do paszczy cintusa :crybaby: .

Miał ktoś podobny przypadek?

500L + sump 100L, obieg Jebao DCS 12000, odpieniacz-Vertex Omega 150, cyrkulacja- 2x Maxspect Gyre350, żywa skała 30 kg, oświetlenie ATI hybrid 6x54W +3x75W Led

Mój zbiornik: http://nano-reef.pl/topic/64326-300l-i-na-razie-musi-wystarczyc/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.