Arek23 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2015 W jednym oceanarium widziałem jak robią fale poprzez regularne wylanie wody z wielkiego pojemnika czy ktoś próbował robić tak fale w akwarium Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wtełek1 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2015 To chyba moze być coś na zasadzie że to pudełko się zapelnia woda z obiegowki i wylewa (w wielkich akwariach przecież mają po dwie główne pompy) Tylko jak teraz rozwikłać jak to jest zrobione że wylewa się teraz a nie później xd A masz może jakieś zdjęcia albo filmik? Cytuj "Mówiłaś mi" bym nie umarł, to jest w genach "Brzydki, zły i szczery" w biegu "Po drodze do nieba" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek23 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2015 W dużych akwariach pewnie jest osobna pompa i siłownik do wylewana ja bardziej myślałem o czym takim jak jest na basenach Wiaderko wypełnia się i w pewnym momencie całkowicie opróżnia Napełniać można dokładając trójnik do powrotu Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2015 Mozna tez tak zamontowac pudelko ze samo bedzie sie przechylac i wylewac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek23 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2015 Mam na myśli coś takiego Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wtełek1 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2015 Prywatny film xd to pogladane he he Cytuj "Mówiłaś mi" bym nie umarł, to jest w genach "Brzydki, zły i szczery" w biegu "Po drodze do nieba" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reggae Shark Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2015 Przez jakiś czas stosowałem takie rozwiązanie. Zbiornik nad akwarium głównym wypełniał się wodą (trójnik na jednej obiegówce) i po wypełnieniu całość wylewała się przez u-rurkę. Rozwiązanie takie jest fajne, ale na chwilę. W przypadku, gdy akwa stoi w salonie lub sypialni hałas wylewającej się wody jest po dłuższym czasie nie do zniesienia. Trzeba też pamiętać, o wahaniach poziomu wody w sumpie oraz zapewnić zrzut o odpowiedniej przepustowości (wylewa się z górnego zbiornika, w moim przypadku 100l, dodatkowej wody w ciągu 20 sek, którą musi przyjąć zrzut). Ogólnie uważam, że takie rozwiązanie ma więcej wad niż zalet, chociaż na początku wygląda fajnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek23 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2015 Teraz powinno być Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wtełek1 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2015 Lo panie w sumie fajne. Ale problemy które podał ktoś wcześniej są jak dla mnie przemawiające za tym że lepszy jest: a) wavebox kontroler do falownikow. c) odpowiednie ustawienie pomp aby strumienie się zdarzały (nie da to efektu aż takiego jak bujanie ale będzie bezpieczniej) Cytuj "Mówiłaś mi" bym nie umarł, to jest w genach "Brzydki, zły i szczery" w biegu "Po drodze do nieba" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach