Areya Zgłoś Napisano 13 Lipca 2015 Mam problem z S. milką, która zaczęła lecieć na łeb na szyję od dołu (wczoraj wieczorem jeszcze ok, dzisiaj płat 3cm podnosił się niczym spódniczka). W sobotę robiłam testy i w zasadzie wiele z nich nie wynika: Temp. 26,7st. Sal 1,022 Mg 1260 Ca 400 kH 7,3 PH 8,0 NO2 0 NO3 15? ( mam problemy z odczytywaniem odcieni - patrzac z boku to NO3 wychodzi ledwie 10) PO4 0 Oczywiście nie bez znaczenia jest, że przesiadałam się do większego szkła 5 lipca, ale stan innych korali jest bez zarzutu (może spsy nieco mniej napompowane, ale bez dramatu jakiegoś specjalnego). Cyrkulacja może? Przestawiam teraz w poszukiwaniu idealnej.. może za bardzo nią kręci? Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki Zgłoś Napisano 13 Lipca 2015 Dlaczego takie niskie zasolenie ?? Cytuj Jest .. i znowu "kostka".. | było vol3 400 l | było 324 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 13 Lipca 2015 Podnosze. Chwilowy spadek (podczas przeprowadzki do 130l moj ślubny wlal mi osmoze - kilka l - zamiast solanki, mialam identyczne baniaczki). - Areyka nadaje mobilnie - Stan na teraz. Ogolna lipa. Zmniejszylam mu cyrkulacje, jak dzieci wygonie spac to poleca testy. - Areyka nadaje mobilnie - Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 13 Lipca 2015 jak dla mnie poparzona - odcinaj jeśli jeszcze jest co Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2015 Chyba Quadri ją przytulił Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 13 Lipca 2015 nie masz pod nią przypadkiem aiptasii? p.s. Marcin - najpierw zapytać czym mierzy/ co mierzy - bo jak gęstość to wcale za dużo od "normy" nie odbiega Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 13 Lipca 2015 Słusznie Kroczek zauważył. Jesteś pewna że to 1.022 a nie 1022 ? Bo z zasoleniem poleciałyby też inne parametry jak Kh,Ca czy Mg które są na przyzwoitych poziomach no chyba że trzymałaś je wysoko. Jeśli quadri ją dotyka to to wiadomo że to on,zaś jeśli jednak nie,a jesteś pewna zasolenia to one tez może być winowajcą. Nie wszystkie korale mogły tak szybko zareagować i nie wszystkie też muszą zareagować.Ona mogła być po prostu pierwsza. No chyba że ten wcześniej wspomniany qadri... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Truskawa Zgłoś Napisano 13 Lipca 2015 Nagłe zrzucanie tkanki - SPS-y dokładnie w ten sposób reagują na nagły skok kh lub zasolenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 13 Lipca 2015 (edytowane) quadricollor może już nie parzyć, jesli nie leci od skoku parametrów, to ta euphylia mogła poparzyć ze zdjęcia z Twojego tematu wychodzi że jednak parametry http://nano-reef.pl/topic/76371-biocube-130l-czyli-wychodzimy-na-szerokie-wody/ Edytowane 13 Lipca 2015 przez edi (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 13 Lipca 2015 Cóż.. nue wytrzymałam i poszczepkowałam wywalając cały dół korala. Zasolenie mierzę refraktometrem i nie mam wątpliwości co do prawidłowości wyniku 1,022 to nie tragedia faktycznie - sprawdziłam dziś i mam 1,023 (podnoszę powoli jak pisałam). Koral połamany siedzi w szczepkarium, może to faktycznie któryś quadrinek? Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 13 Lipca 2015 (edytowane) no to 2 kwestie: 1. a co to, to pod nią - te nitki - to z glonów? 2. skoro refraktometr to raczej wypadało by podawać w ppt - jeśli masz takie cały czas ( jest za niskie, to fakt) to przypadkiem nie podnoś za szybko, bo życie się przyzwyczaiło do takiego jeśli jest dłuższy czas i teraz podniesieni za szybkie może zaszkodzić. Zmiany/skoski w kH mogą być problemem choć wydaje mi się osobiście, że to poparzenie i tak Wojtek zauważył raczej z euphylli - zobacz czy wieczorem nie jest trochę dłuższa Edytowane 13 Lipca 2015 przez Kroczek (wyświetl historię edycji) Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 13 Lipca 2015 Tam nie mieszkaja euphylie tylko quadri czerwony i drugi z fluo tipami (zielony, pewnie nie quadri ale jako taki kupiony ). Takze tylko ich podejrzewam. Z glonow mam faktycznie caulrepe wiec po4 rowne 0 to raczej bajka - glony i wodka wyjadaja wszystko co moge testem sprawdzic. Tak czy siak polamance w szczepkarium wygladaja ok. Srry za brak polskich znakow Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 Poszczepione milki zyja w szczepkarium. Polipuja niezle zwazywszy na slabsze swiatlo niz w displayu. Bedzie git Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bob Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 dobrze ze ja polamalas:) Cytuj http://nano-reef.pl/topic/61320-opolskie-morskie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 Nic lepszego nie wpadlo mi do mojej pustej.. powaznie to wygladalo jak rapid tissue necrosis i w sumie nie bylo co sie zastanawiac.. Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach