Skocz do zawartości
Areya

S. milka traci tkankę w tempie ekspresowym

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z S. milką, która zaczęła lecieć na łeb na szyję od dołu (wczoraj wieczorem jeszcze ok, dzisiaj płat 3cm podnosił się niczym spódniczka). W sobotę robiłam testy i w zasadzie wiele z nich nie wynika:

Temp. 26,7st.

Sal 1,022

Mg 1260

Ca 400

kH 7,3

PH 8,0

NO2 0

NO3 15? ( mam problemy z odczytywaniem odcieni - patrzac z boku to NO3 wychodzi ledwie 10)

PO4 0

Oczywiście nie bez znaczenia jest, że przesiadałam się do większego szkła 5 lipca, ale stan innych korali jest bez zarzutu (może spsy nieco mniej napompowane, ale bez dramatu jakiegoś specjalnego).

Cyrkulacja może? Przestawiam teraz w poszukiwaniu idealnej.. może za bardzo nią kręci?

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podnosze. Chwilowy spadek (podczas przeprowadzki do 130l moj ślubny wlal mi osmoze - kilka l - zamiast solanki, mialam identyczne baniaczki).

- Areyka nadaje mobilnie -

Stan na teraz. Ogolna lipa. Zmniejszylam mu cyrkulacje, jak dzieci wygonie spac to poleca testy.

post-24574-1436807728,49_thumb.jpg

- Areyka nadaje mobilnie -

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie poparzona - odcinaj jeśli jeszcze jest co

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba Quadri ją przytulił:)

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

62c913a700089715a5dfcbcc8048683eu306a287.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie masz pod nią przypadkiem aiptasii?

p.s.

Marcin - najpierw zapytać czym mierzy/ co mierzy :) - bo jak gęstość to wcale za dużo od "normy" nie odbiega

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słusznie Kroczek zauważył. Jesteś pewna że to 1.022 a nie 1022 ? Bo z zasoleniem poleciałyby też inne parametry jak Kh,Ca czy Mg które są na przyzwoitych poziomach no chyba że trzymałaś je wysoko. Jeśli quadri ją dotyka to to wiadomo że to on,zaś jeśli jednak nie,a jesteś pewna zasolenia to one tez może być winowajcą. Nie wszystkie korale mogły tak szybko zareagować i nie wszystkie też muszą zareagować.Ona mogła być po prostu pierwsza. No chyba że ten wcześniej wspomniany qadri...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagłe zrzucanie tkanki - SPS-y dokładnie w ten sposób reagują na nagły skok kh lub zasolenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

quadricollor może już nie parzyć, jesli nie leci od skoku parametrów, to ta euphylia mogła poparzyć

ze zdjęcia z Twojego tematu wychodzi że jednak parametry

http://nano-reef.pl/topic/76371-biocube-130l-czyli-wychodzimy-na-szerokie-wody/

Edytowane przez edi (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż.. nue wytrzymałam i poszczepkowałam wywalając cały dół korala.

Zasolenie mierzę refraktometrem i nie mam wątpliwości co do prawidłowości wyniku :) 1,022 to nie tragedia faktycznie - sprawdziłam dziś i mam 1,023 (podnoszę powoli jak pisałam). Koral połamany siedzi w szczepkarium, może to faktycznie któryś quadrinek?

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to 2 kwestie:

1. a co to, to pod nią - te nitki - to z glonów?

2. skoro refraktometr to raczej wypadało by podawać w ppt - jeśli masz takie cały czas ( jest za niskie, to fakt) to przypadkiem nie podnoś za szybko, bo życie się przyzwyczaiło do takiego jeśli jest dłuższy czas i teraz podniesieni za szybkie może zaszkodzić. Zmiany/skoski w kH mogą być problemem choć wydaje mi się osobiście, że to poparzenie i tak Wojtek zauważył raczej z euphylli - zobacz czy wieczorem nie jest trochę dłuższa

Edytowane przez Kroczek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam nie mieszkaja euphylie tylko quadri czerwony i drugi z fluo tipami (zielony, pewnie nie quadri ale jako taki kupiony ;) ). Takze tylko ich podejrzewam. Z glonow mam faktycznie caulrepe wiec po4 rowne 0 to raczej bajka - glony i wodka wyjadaja wszystko co moge testem sprawdzic. Tak czy siak polamance w szczepkarium wygladaja ok.

Srry za brak polskich znakow

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszczepione milki zyja w szczepkarium. Polipuja niezle zwazywszy na slabsze swiatlo niz w displayu. Bedzie git :)

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic lepszego nie wpadlo mi do mojej pustej.. ;) powaznie to wygladalo jak rapid tissue necrosis i w sumie nie bylo co sie zastanawiac..

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.