Skocz do zawartości
Lukasz.PL

Pokarm dla korali. Plankton.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dlugo mozna przechowywac plankton po otwarciu?

Znacie moze jakis fitoplankton, ktory mozna dlugo przechowywac? Dotyczy to takze zooplanktonu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a sprzedają gdzieś zoo ??

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kent sprzedaje i MarineSnow (polaczenie fito i zoo), Salifert (z tym, ze sa to martwe czasteczki pokarmowe, troche zawile to opisuje). Zapytaj tez o mrozony plankton, Katrinex czy jakos tak sprzedaje. Jest koloru czerwonego w rozmiarze 0,5-1-1,5mm na oko. No jakos tak :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MarineSnow to nazwa produktu a nie firmy :D Firma nazywa sie Two Little Fishes i prowadzi ja Julian Sprung we wlasnej osobie.

Zooplankton ma AquaMedic od niedawna ale w proszku.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam marine snow - korale ślicznie się pompują po nim. Trzeba odpieniacz wyłączyć na jakiesz 30-40min.

Moj gigantyczny sarco wyrosł miedzy innymi na marine snow :D

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta firma ma jeszcze jeden fajny produkt a mianowicie rozne fajne mieszanki drobno pocietych alg morskich, nie jakies platki z 20% zawartoscia spiruliny tylko prawdziwe pociete morskie algi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, ale jak jest z tym przechowywaniem? Ile po otwarciu moge trzymac MarineSnow albo inne produkty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie powiem Ci ze mnie tez to nurtuje :D Na wszelki wypadek otwarty fitoplankton trzymam w lodowce i codziennie sprawdzam czy sie nie zaczyna aby rozkladac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pytanie na ile starcza taka buteleczka?? wiem ze to zalezy peweni od obsady, no ale tak mniej wiecej i co ile dokarmiacie?? codziennie?

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja fito leje co jakiś tydzien żeby syfu nie narobić :D

jak sprawdzic czy fitoplankton sie zepsuł?? będzie śmierdzieć?? ja mam juz moją fiolke w szafce rok i została mi jeszcze połowa :D pachnie tak samo jak na początku i smakuje tez :D

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raffy nie wiem, ja sprawdzam pod swiatlo czy sie nie skleja w wieksze kuleczki no i czy nie pachnie siarkowodorem, przyznam sie ze nie probowalem jak smakuje :D

Co do dozowania to na 200L daje sie 5ml (Kenta). No i teraz na opakowaniu jest napisane ze 2-3x w tygodniu, na stronie Kenta ze nawet 5x - natomiast ja stosuje codziennie :D Caly bajer na tym polega zeby karmic w miare mozliwosci jak najczesciej male ilosci, dlatego tez stosuje sie na przyklad planktonreaktory z ciaglym podawaniem fito do baniaka - zrobie sobie tak kiedys :D i zooplantkon tez sobie zrobie z ciaglym podawaniem z refugium :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest cos takiego jak DT's Live Phytoplankton - zywy fitpolankton we flaszce :) Nalezy go bezwzglednie trzymac w lodowce a data przydatnosci to 4 miesiace od daty produkcji. Sa rozne wielkosci butelek, od 220ml w gore.

Zamierzam go zakupic i wyrobowac, ponoc rewelacja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm fajny artykul na temat karmienia korali mozna znalezc tutaj. Nie podaje konkretnych rozwiazan, ale jest solidna dawka teori. Polecam.

M.

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mam jeszcze takie pytanie, mam w baniaku teraz sarco, xenie, grzybki, clavularie i sinularie czy je trzeba dokarmiac??

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to konieczne, aczkolwiek dodanie fitoplanktonu na pewno im nie zaszkodzi, cos tam sobie pewnie wyfiltruja z tego - ale nie jest to konieczne. Inna sprawa ze fitoplankton generalnie dobrze wplywa na zycie w akwarium, najlepiej jesli jest on zywy no i trzeba miec parametry wody na oku, na poczatku mniejsze dawki itd... jednym slowem ostroznie jak ze wszystkimi zmianami w dzialajacym baniaku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mam na oku ten plankton :-) Na bank po otwarciu moze w lodowce stac 4 miesiace?

Zakupie go, jeszcze aminokwasy i testy Zooleka na Ca i Mg bo jest promocja i mi sie skonczyly, a sa swietne :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniewaz nie bedzie mi potrzebne 222 ml planktonu, to odleje polowe i wysle poczta. Szukam chetnych poniewaz jeszcze nie kupilem butelki. Cena za 111ml to okolo 40zl. Czy ktos moglby dozowanie tutaj wkleic? Mozliwe, ze nawet na 4 osoby da sie to podzielic :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o DT. MarineSnow mozna tylko dwa tygodnie przechowywac, a DT jak AquaManiac napisal 4 miesiace :-) Oba sa zywe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukasz.PL a gdzie mozna DT dostac w Polsce? Gdzie Ty go kupujesz??

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zbierze sie kilka osob to kupimy flaszke i rozlejemy :-) Ja bede troche rzeczy bral od Przemka, to najwyzej tylko za przesylke Poczta Polska bedzie oplata dodatkowa po 6,5zl :-)

Moze ktos napisac jakie jest dozowanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Tak sie troche zastanawiam - przeciez nawet jak na godzine wylaczymy odpieniacz to korale w tym czasie nie zdaza sobie podjesc. A po wlaczeniu odpieniacza wyciagniemy w ciagu 2-3 godzin z wody wszystko co dodalismy. Czy moje rozumowanie jest bledne ?:)(

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lukasz.PL :

Poniewaz nie bedzie mi potrzebne 222 ml planktonu, to odleje polowe i wysle poczta. ...

Ja bym sie pisał jak by jeszcze jedna osoba sie pojawiła (czyli na 3 osoby) bo myśle że i tak by mi starczyło na 4 miesiące lub wiecej.

Ale wstepnie sie piszę

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.