Skocz do zawartości
blyx

Reef Octopus MF 800B- używał ktoś, czym najlepiej wypełnić

Rekomendowane odpowiedzi

Po likwidacji kubekla jako mechanika i zmianie odpieniacza na większy. (poprzednio pracował Tunze 9004 teraz hula Tunze 9012) chciałbym powiękzyć filtracje o f. przeplywowe. Z racji ze nie mam "jeszcze" :) sumpa, wybór padł na modele Reef Octopus MF 300 lub 800. Zaznaczam mam zbioenik 360litrowy. Pytanie brzmi:

1. co sądzicie konkretnie o tych filtrach, który polecacie?

2. czy mogę wypełnic taki filtr model MF 800 złożem/wkładem seachem Matrix który pozostał mi po kubełku?

3.czy w 2gim filtrze przepływowym (bo 3 (trzy) mi się nie zmieszczą) mogę go wypełnic wkładem seachem purigen oraz weglem łącznie razem..., jesli tak to w jakich proporcjach na litr wody w akwarium?, czy tez co do proporcji trzymać się wskazówek producenta w/w wkładów.

Dziękuje z góry za pomoc

Edytowane przez blyx (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Panowie

Wszyscy juz na wakacjach? czy znajdzie sie ktoś do udzielenia inf?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

tak na logikę ...

1. że za drogie

2. możesz - przecież to też kubełek tylko ... ładny

3. możesz tam wpakować wszystko - od węgla, żwiru czy chemi pure po pallety (w zależności od mocy pompy), ile ? osobiście bym się trzymał zaleceń (i nie mieszał jednego z drugim [węgiel/purigen itp.] ale dał w osobnych woreczkach)

ps. w sumie podobny .. tylko 2x tańszy

http://www.ebay.com/...sd=191619053168

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.