Skocz do zawartości
Adam Rybowski

Nocne życie..

Rekomendowane odpowiedzi

Nocne życie akropor wygląda tak jak na tym zdjęciu-wszystkie polipy rozpostarte,czekają na okazję.Wyliczono,że na rafie przez ilość wody odpowiadającą 400litrowemu zbiornikowi przepływa ok 50 kostek mrożonki w postaci żywego planktonu.A ile pokarmu jesteśmy w stanie zaoferować naszym pupilom?702-nocnik.jpg

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ba, zaoferowac to ja jestem w stanie kazda ilosc, problem w tym jaki system to wytrzyma :D

Rozwiazaniem byloby podpiecie w system duzego refugium i zrezygnowanie z odpieniacza, nie bedzie to nigdy 50 kostek planktonu ale zawsze cos.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ladne i bardzo ciekawe zdjecie.

Ja ciesze sie, ze nie mam ryb w akwarium, a odpieniacz ustawiony jest tak aby napowietrzal wode bardziej, a nie odpienial cokolwiek poniewaz nic prawie piany nie robi. Jest to podyktowane malym litrazem.

Gdy bede zakladal duze akwarium to nie bede mial duzo ryb. Planuje akwarium bez odpieniacza i wiadomo, ze pare innych rzeczy, ale na razie to plany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj jak obejzalem to zdiecie to czekalem pol godziny po zgaszeniu actinic i ....... na moich acroporach tez zobaczylem polipy nie sa tak duze jak na twojej fotce ,ale nigdy wczesniej ich nie widzialem i zastanawiam sie nad zamontowaniem nocnego oswietlenia

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fiu, fiu.... ja też przyznam się, że acropor w takiej akcji nie widziałem.

Pozdrawiam

Czarek Rebech

900l + sump 450l + cała masa drobiazgów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... na dzien dzisiejszy zaklada sie ze prakycznie wszystkie koralowce jedza plankton - niektore tylko najmniejszy fitoplankton ale np. taka Acropora to juz calkiem spory jest w stanie zlapac, larwy ryb spokojnie lapie :D czasami na filmach przyrodniczych o rafie sa takie sceny :D

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie zdjecie jest fantastyczne. :yes

a temat tez ciekawy bo nawiazuje do watku na Kiviego na temat ewolucji jego akwa, gdzie widac, ze po czesciowym wylaczeniu odpieniacza korale zaczely rosnac jak na drożdżach.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.