Skocz do zawartości
Jimbim

Blue Lagoon II

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień 50

Wysyp okrzemek trwa choć nie jest źle. W 45 dniu do akwarium trafiły dwa Trochusy, które niezwłocznie zabrały się za oczyszczanie skały czego efektem jest sporo odchodów na piasku co widać na załączonym zdjęciu. W tym samym czasie do zbiornika trafiły dwie szczepki Montipory zielonej i stalowej oraz Euphilia. Korale polipują na maxa tak że widać że im się podoba. Odpieniacz ostatnio trochę więcej popracował i po parametrach widać że poszło mu to całkiem nieźle. Więcej nie będę się rozpisywał bo nie ma o czym niebawem do akwarium trafia wszystkie szczepki, które miały tu trafić i zostanie mi tylko zakupić jakiś zestaw ładnych szczepek SPSów.

Parametry na dziś to:

Temp - 25'C

Dens - 1024

No2 - 0

No3 - 10

Po4 - 0

KH - 6,9

Ca - 440

Mg - 1200

1zt5b6.jpg

ve0i6g.jpg

Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/

24215be9f10266e9ed82b8bafd0f7b0bu301a872.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 74

Dawno nic nie pisałem bo nie było za bardzo czasu. Akwarium działa sprawnie i wszystko posuwa się do przodu. W 60 dniu funkcjonowania akwarium przy parametrach: t=25’C, dens=24, No2=0, No3=5, Po4=0, KH=7,2, PH=8, Ca=410, Mg=1150 do akwa trafiła reszta korali przeniesionych z 43 litrów oraz kilka nowych szczepek zakupionych u P. Jadwigi Morskiej. Obecnie w akwarium przebywają: Monti czerwona, Monti stalowa, Monti brązowa, Monti talerzowa zielona i czerwona, Pawona kaktus, Monti Peltiformis, Stylophora Pistillata, Euphilia Paraancora, Caulastrea zielona fluo oraz krab Mitrax, parka Amphiprionów Ocellaris i babka Amblygobius Phalaena plus ślimaki i jeden spory wieloszczet. Wszystkie korale mają się dobrze po za Caulastreą, która się przestała pompować, coraz bardziej widać jej biały szkielet i nocą nie wypuszcza tipów została ona przeniesiona znów do 43l i co drugi dzień jest regularnie dokarmiana CoralFluid ale wygląda bardzo kiepsko i myślę, że tego nie przeżyje a bardzo szkoda bo była ze mną od początku i z 3 główek urosła do prawie 30 bardzo mi jej szkoda i nie wiem co sprawiło że tak zmarniała bo parametry na dzień dzisiejszy są podobne do w/w jedynie magnez spadł do 1100. Po za tym od 70 dnia dozuje do akwarium ballinga AF (KH+CA-MG+SBS) w ilości na początek po 50ml alby podbić parametry do (Kh=8, Ca=440, Mg=1300) oraz co dzień dodaje po 1 kropli na zmianę AF Coral A, B, E, V (myślę, że przy tej ilości korali 1kropla na 200l wystarczy). Jedyny problem jaki mnie nurtuje od pewnego czasu w akwarium to zmętnienie wody a co za tym idzie podejrzewam, że sprawcą jest babka przekopująca piasek, który ma najmniejszą gradację i chyba po raz kolejny już bym się na niego nie zdecydował i w sumie to babka sypie nim po wszystkim przez co też podejrzewam że to nie spodobało się Caulastei. Flizelina wymieniana jest co trzeci dzień widać na niej sporo syfu ale i tak zmętnienie nie ustępuje całkowicie (aczkolwiek jest już troche lepiej) ale cóż na razie czekam może za jakiś czas przejdzie samo. W akwarium pojawia się na tylnej szybie coraz więcej maleńkich muszelek spiralnych, zauważyłem też kilka małych ślimaków stożkowych co do sprzętu to wszystko hula bez problemu tak więc oby tak dalej i oby problemów było jak najmniej. Poniżej parametry z dziś i fotki zbiornika.

Temp - 25'C

Dens - 1024

No2 - 0

No3 - 5

Po4 - 0

KH - 7,5

Ca - 420

Mg - 1190

1z221bp.jpg

k4vuvp.jpg

28kiouq.jpg

10pau5z.jpg

2vtr37l.jpg

Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/

24215be9f10266e9ed82b8bafd0f7b0bu301a872.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, wydaję mi sie ze lepiej byłoby gdybyś poszedł w kolorowe LPS i ZOA. Dodałeś Calaustree i odrazu jakiś żywy kolor.

Szczególnie że masz światło led Kessil i całkiem fajnie złożony system. Jakoś tak te monti szare, brązowe, "zielone i czerwone" nie przemawiają.Jak już sps to polecam na górę skały Seriatopory mają fajne kolorki, są łatwe w hodowli i szybko rosną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium jeszcze funkcjonuje ? Chciałbym zobaczyć jak ta sucha skała teraz wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.