bartekp Zgłoś Napisano 12 Sierpnia 2015 Witam, stworzyłem ten wątek, ponieważ od jakiegoś czasu w moim akwarium KH utrzymuje sie na poziomie 6,4. Dawkę zwiększyłem juz kilkukrotnie jednak poziom KH nawet nie drgnie. Zauważyłem rowniez, ze szczególnie na filtrze z paletami i trochę na pozostałym sprzęcie w sampie wychodzi biały kruchy osad. Czy to może mieć jakiś wspólny mianownik? Czy ten osad może byc osadem z KH? Dodam, ze akwarium prowadzę metodą balingu. Liczę na pomoc bardziej doświadczonych kolegów. I na skale tez trochę to widać To zdjecie może nie jest najlepsze. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartekp Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2015 Up Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartek123_1 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2015 Roztwór CaCl2 lejesz w tym samym czasie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2015 sprawdź roztworem testowym poprawność testu a najlepiej kup drugi test Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pipider Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2015 Musisz podać też Ca i Mg. Te parametry ściśle od siebie zależą i oczywiście od zasolenia. Tutaj: http://nano-reef.pl/topic/35191-sps-nie-tylko-dla-orlow/page__st__40 w poście #48 jest to świetnie opisane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartekp Zgłoś Napisano 7 Września 2015 Muszę powiedzieć, ze parametry z dnia na dzien tak sie zmieniają, ze juz nie daje rady. Nie wiem co mam robic wszystko zachodzi takim kruchym, białym osadem. Szukam w necie, ale nic na temat. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
weapon0077 Zgłoś Napisano 7 Września 2015 Sprawdź testy na 100 procent czy są ok i zasolenie, dwa sprawdź czy roztwory które masz zrobione do ballinga czy są dobrze rozpuszczone w kanistrach. Być może masz osad i ten osad idzie do akwarium. KH robisz 0,5kg na 5litrów wody, więcej się nie rozpuści.KH bardzo słabo się rozpuszcza w baniaku i dlatego stosuje się mocne mieszanie a nawet podgrzewanie wody by lepiej szło. Taki osad przypomina mi jak wrzuciłem piasek do akwarium, Jak masz normalnego ballinga, normalnej firmy i dobrze roztwory zrobione i pomieszane to takie cuda nie mają prawa być, a dwa parametry muszą iść w górę a te na skałach to nie pisaek? może babka robi tobie burze pisakowe albo wrzuciłeś co piasek Cytuj było http://nano-reef.pl/... 450 low tech aktualne moje http://nano-reef.pl/...gu/#entry771507 aktualne mojej dziewczyny http://nano-reef.pl/...si/#entry771544 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 7 Września 2015 nic nie piszesz o akwarium? co to znaczy że parametry się codziennie zmieniają? jak tego ballinga lejesz? ile? wytrąca ci się wapń więc żadnym zaskoczeniem jest niskie kh, wszystko ci się rozjechało, interweniujesz dosypując kolejne proszki i tylko pogłębiasz problem Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz_s Zgłoś Napisano 8 Września 2015 Jedno pytanie jaki jest odstęp czasowy pomiędzy podawaniem do akwarium Ca i kH. Jeśli zbyt krótki to może następować strącanie i powstaje wówczas węglan wapnia - właśnie taki biały osad. Efekt lejemy coraz więcej a parametry ani drgną. Zgodnie z zasadami ballinga dajemy 168gr proszku do kH na 2L wody więc na 5L wychodzi 420gr a nie 500. Cytuj Akwarium 216L, sump 90L. Maszynownię obsługuje odpieniacz Twistman OB150INT. A za słońce robi lampa Giesemann 1x250W HQI 4x24W T5. W charakterze nadzoru średniego jest sześć kotów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TM8671 Zgłoś Napisano 8 Września 2015 Na kh i ph polecam marine bufera od saechem'a u mnie rozwiazalo to problem definitywnie. Tez lecialem na balingu takze marine bufera lalem okolo 1 w nocy aby zachowac jak najwiekszy odstep pomiwdzy dozowaniami balinga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach