4 godziny temu, Aquamark napisał:Raz jeszcze napisze, że przyrządy te nie nie mirzą składu jakościowego i ilościowego solanki, coś się uparł.
Bo napisałeś, że spławik Ci zważy bez problemu sugerując, że to jest wada refraktometru - że np. więcej magnezu w soli może zakłamać odczyt.
4 godziny temu, Aquamark napisał:Refraktometr nie mierzy gęstości, mierzy ugięcie światła, a tylko jest wyskalowany w jednostkach gęstości.
Większość tych które używałem do wody morskiej miały skalę ppt i nikt w zasadzie ze skali s/g nie korzysta w refraktometrze. Po prostu patrze na 35ppt i malo mnie interesuje co tam na s/g napisali.
4 godziny temu, Aquamark napisał:Co do serwisowania: sporo jest ludzi, firm gdzie zbiornik jest postawiony przez specjalistów i jedyne co trzeba robić
to potrzeć.
Co do serwisowania: sporo jest ludzi, firm gdzie zbiornik jest postawiony przez specjalistów i jedyne co trzeba robić
to potrzeć. Często takie zbiorniki nie stoją długo, brakuje pasji. Dla mnie fascynujący jest całokształt: stawianie
baniaka, opieka, walka z plagami, pogłębianie wiedzy i oczywiście patrzenie. Tylko dlatego tak mi to hobby smakuje.
Czekałem aż to napiszesz Co innego postawienie baniaka bo mam kasę i ma ładnie wyglądać, i moge sie pochwalic sasiadom i znajomym, a co innego postawić go z pasją do obserwowania natury i chcieć spędzać przy nim jak najwięcej bez moczenia łap w wodzie. Nie wiem co fascynującego może być w zwalczaniu np dino albo w codziennym odciaganiu cyano. Nie rozumiem takiej pasji co nie znaczy, że kogoś może to rajcować. Mnie to nie fascynuje w ogóle. Jest przykrym obowiązkiem doprowadzenia do porządku jeśli coś takiego nastąpi. Zdecydowanie wolę jak wszystko się samo kręci a ja tylko jestem obserwatorem.
4 godziny temu, Aquamark napisał:Refraktometr
to fajna zabawka, może być brudny obśliniony zatłuszczony
Khmm.... no a Twoj spławik nie może ? O czystość przyrządu należy dbać. Każdego. Wsadź brudny, obśliniony i zatłuszczony spławik do wody i mierz nim zasolenie Pomijam już, że nie bardzo rozumiem dlaczego może być obśliniony albo zatłuszczony. Kanapek nim masłem nie smaruję ;P
4 godziny temu, Aquamark napisał:Refraktometr to fajna zabawka
To nie jest żadna zabawka. Osobiście uważam, że jeśli jest dobrze skalibrowany i dbamy o jego czystość to daje lepsze pomiary zasolenia niż spławik i jest zdecydowanie mniej parametrów, które ten pomiar mogą zakłócić.