AdamSL Zgłoś Napisano 12 Października 2015 Czas na aktualizację. Dzień 56 Do akwa trafił sarcopython na skałce z, jak się później okazało, aiptasią którą poza akwarium zeskrobałem ze skały i spłukałem wodą z akwa, oraz z rurówką prawdopodobnie. Tutaj będę wdzięczny za indentyfikację. Poniżej fota. Stworzenie to znaduje się w twardej tubie, czasem się wysuwa i posiada białe "czułki". Kupiłem także skałkę z zoa i grzybkami z gratisem w postaci asteriny i jakiegoś małża. No i miotełkę. Test na NO3 pokazuje nadal 25, więc obsady rybno krewetkowej brak póki co i nadal mam 2 trochusy, calcinusa po wylince i parę ślimaków małych z trąbką. Ktoś ma jakiś pomysł na to wysokie NO3 ? Zastanawiam się czy siporax w kaskadzie podczas dojrzewania nie obrósł tudzież nie oblepił się jakimś syfem, może warto byłoby go wypłukać ? Co robić z glonami które jeszcze się utrzymują, wyciągać skałę i czyścić, czy same "znikną" ? rady mile widziane. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareczek232 Zgłoś Napisano 12 Października 2015 Kolego, to dopiero 56 dzien. Troche cierpliwosci, czasami warto jest troche odpuscic a wszystko samemu dojdzie do normy. Glony to naturalny przebieg dojrzewania, ekipa czyszczaca ma co robic. Wiem z wlasnego doswiadczenia ze ciezko jest sie powstrzymywac z wymyslaniem nowych rzeczy i wpuszczaniem zwierzakow ale wyjdzie Ci to na dobre. Moja rada abys poczekal az glony same zejda, kazdy z nas tutaj to przechodzil ale zrobisz oczywiscie jak chcesz. Ten zwierzaczek przy sarco to rurowka-bardzo pozyteczna, z czasem bedziesz mial ich dosyc sporo w akwarium o ile nie wprowadzisz rybek, ktore traktuja je jako przysmak Powodzenia, bede obserwowal Twe poczynania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 13 Października 2015 (edytowane) Ta "bardzo pozyteczna" "rurowka" jest osiadlym slimakiem. Wypuszcza "nitki" i wylapuje drobinki pozywienia z toni wodnej. Te nitki czesto oplataja korale i bardzo im przeszkadzaja (szczegolnie sps-om). Poniewaz wieksza ilosc traktowac mozna jako plage, proponuje juz teraz wyjac skale i slimaka razem z rurka odlupac. Prostszym sposobem jest zaklejenie rurki klejem do korali, ale go raczej nie masz. Edytowane 13 Października 2015 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 13 Października 2015 Podziękował, teraz wiem co to za sieci się plączą po akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 16 Października 2015 Początkowo chciałem zostawić tego ślimonia, ale jak mi zaczął pluć nićmi i widziałem że sarco bardzo się to nie podoba to bez skrupułów uwaliłem kawałek skały z gadem ... Teraz z kolei na tym samym kawałku skały rośnie mała rurówka miotełka, tak mi się wydaje, zobaczymy, będziemy obserwować. Tak nawiasem mówiąc to już chyba dosyć niespodzianek jak na jedną skałkę - aiptasia, ślimak osiadły i teraz rurówka ? Może do 3ech razy sztuka i za 3 razem będzie coś dobrego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Października 2015 50 Wat na Ledach na taki zbiornik (też mam 40x40x40)? Czy to oby nie za dużo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 31 Października 2015 (edytowane) Dzień 71 Mam mały problem, mianowicie od 2-3 tygodni NO3 jest na poziomie 25 mg/l. Pytanie czemu, mam pewne podejrzenia: 1 - zabrudzony siporax w kaskadzie ? nie płukałem jeszcze 2 - nieprzekopany piasek - brak w obsadzie babki/ślimaka kopiącego w piasku - widzę na piasku przy szybie różne przebarwienia zielone, czerwonawo-brązowe itp.. wymieniać piasek i/lub zaopatrzyć się w jakąś babilonie ? 3 - za słaby odpieniacz ? (sugestia Pana ze sklepu) nie sądzę - ludzie jadą na samych podmianach przy takich litrażach Poza tym zastanawiam się co powoduje, że capnella po nocy jest "położona" i po włączeniu światła po paru godzinach dochodzi do siebie i się podnosi. Czy to może być związane z ph ? Acha i co z podmianami ? Jedni mówią, że robić co tydzień, drudzy, że co 2 - 3 tygodnie ? No to teraz zamieniam się w słuch ;-) PS. co do 50W w ledach - nie świecę na maxa, póki co na 80%, jak będzie więcej korali, dojdą lpsy, jakieś proste spsy będę starał się znaleźć złoty środek. Spytasz czemu taka lampa tyle wat itp... planuję w przyszłości większy zbiornik i wtedy dokupić jeszcze jedną i będzie jak znalazł Edytowane 31 Października 2015 przez AdamSL (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qni Zgłoś Napisano 31 Października 2015 Ta "bardzo pozyteczna" "rurowka" jest osiadlym slimakiem. Wypuszcza "nitki" i wylapuje drobinki pozywienia z toni wodnej. Te nitki czesto oplataja korale i bardzo im przeszkadzaja (szczegolnie sps-om). Poniewaz wieksza ilosc traktowac mozna jako plage, proponuje juz teraz wyjac skale i slimaka razem z rurka odlupac. Prostszym sposobem jest zaklejenie rurki klejem do korali, ale go raczej nie masz. Mam kilka rurówek jedna własnie wypuszcza glut, który oplata korale a ślimaki chodzą po koralach mam je usunąć ? ale mam zagwozdkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 31 Października 2015 (edytowane) nie myl rurówki z ślimakiem osiadłym, ja swojego ślimaka co wypuszczał "glut" odłupałem i odpłynął na wieczną rafę ;-) a co do ślimaków które łażą po koralach - to takich nie mam/nie miałem więc Ci nie pomogę Edytowane 31 Października 2015 przez AdamSL (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 Dzień 71Mam mały problem, mianowicie od 2-3 tygodni NO3 jest na poziomie 25 mg/l. Pytanie czemu, mam pewne podejrzenia: 1 - zabrudzony siporax w kaskadzie ? nie płukałem jeszcze 2 - nieprzekopany piasek - brak w obsadzie babki/ślimaka kopiącego w piasku - widzę na piasku przy szybie różne przebarwienia zielone, czerwonawo-brązowe itp.. wymieniać piasek i/lub zaopatrzyć się w jakąś babilonie ? 3 - za słaby odpieniacz ? (sugestia Pana ze sklepu) nie sądzę - ludzie jadą na samych podmianach przy takich litrażach Poza tym zastanawiam się co powoduje, że capnella po nocy jest "położona" i po włączeniu światła po paru godzinach dochodzi do siebie i się podnosi. Czy to może być związane z ph ? Acha i co z podmianami ? Jedni mówią, że robić co tydzień, drudzy, że co 2 - 3 tygodnie ? No to teraz zamieniam się w słuch ;-) PS. co do 50W w ledach - nie świecę na maxa, póki co na 80%, jak będzie więcej korali, dojdą lpsy, jakieś proste spsy będę starał się znaleźć złoty środek. Spytasz czemu taka lampa tyle wat itp... planuję w przyszłości większy zbiornik i wtedy dokupić jeszcze jedną i będzie jak znalazł Ktoś coś ? Jakieś pomysły, rady ? Wysłane z mojego HTC One S Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 1 Listopada 2015 Nie polecam żywego piasku wg. Mnie to mit, mi też no3 podskoczyło po wsypaniu piachu, lejesz dalej bioS? Leje bakterie i obserwuj, będzie dobrze Do Kopalnia w piachu jakieś slimory ( w późniejszym czasie babka ), piasku już teraz nie wymieniaj bez sensu Siporax możesz przepłakać wodą z akwarium i cała kaskade wyczyścić podczas podmianki. Ze swiatelkiem wyluzuj bo poparżysz korale. Jakieś żarcie dajesz? Jak tak to nie dawaj albo ogranicz, przedmuchaj skałę cyrkulatorem, może coś tam jeszcze siedzi zdechłego. Ta "bardzo pozyteczna" "rurowka" jest osiadlym slimakiem. Wypuszcza "nitki" i wylapuje drobinki pozywienia z toni wodnej. Te nitki czesto oplataja korale i bardzo im przeszkadzaja (szczegolnie sps-om). Poniewaz wieksza ilosc traktowac mozna jako plage, proponuje juz teraz wyjac skale i slimaka razem z rurka odlupac. Prostszym sposobem jest zaklejenie rurki klejem do korali, ale go raczej nie masz. Też tak zrobiłem. I zakleilem slimory potem jak to oderwalem to smród był na całe osiedle masakra lepiej tak nie robić chyba że coś ci siedzi na żołądku i nie umiesz zwymiotować po tym zapachu dalej żygasz niż widzisz :-P Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 3 Listopada 2015 (edytowane) Wczoraj zrobiłem małe trzęsienie w akwarium, mianowicie podmiana ok 6,5l wody, wytrzęsiony siporax, wymyta kaskada i odpieniacz. Oprócz porządków do akwa trafiło 6 ślimorów: strombus, następne 2 trochusy i 3 nassariusy. Zastanawiam się czy więcej nassariusów by się nie przydało. Ile tych ślimaków na ok 4 kg piasku ? Co myślicie o ślimaku mitra mitra do piachu ? W erybce mieli takiego, ale się nie zdecydowałem bo nie wiedziałem nic na jego temat. Po podmianie capnella jakby lepiej się zachowuje, kto wie czy jej czegoś już w tej wodzie nie brakowało, albo pozytywnie zareagowała na spadek NO3. I pytanie mam co do zachowania korali, co może być powodem że mój sarcopython się znacznie przechyla w jedną ze stron ? Dodam że ładnie polipuje i poza tym wszystko wygląda być OK. I co z tymi podmianami, jak często ? Co tydzień czy może rzadziej ? Edytowane 3 Listopada 2015 przez AdamSL (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mark112 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2015 Rób podmiany regularnie najlepiej co tydzień około 5% pojemności akwarium. Dostarczysz nimi pierwiastki zużyte przez koralowce i pozbędziesz się części wody zawierającej No3 . Cytuj Mark 112 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JAREK_AA Zgłoś Napisano 4 Listopada 2015 Powiem tak ja u siebie mam ślimaki tectusy do glonów i oliwie i strombusa do przekopywania piasku i z tego co widzę tectusy jadą jak kombajny a oliwie widzę tylko jak podam pokarm a tak to śpi jak zabity w piasku i sie nie rusza a co do strombusa to jest porażka jak wejdzie na szybę to od razu zostawia za sobą mnóstwo śluzu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 17 Listopada 2015 (edytowane) Dzień 89 NO3 póki co na tym samym poziomie, różne życie w baniaku się pojawia: kiełże, spaghetii worms, ślimaki osiadłe, aiptasie... Czekamy dalej na lepsze dni (parametry). W planach dodanie kilku miękasów. Edytowane 18 Listopada 2015 przez AdamSL (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2015 Dzień 106 O cholera, przegapiłem 100-dniówkę . Dwa tygodnie temu do akwa trafiły krewetki od nano kaczora (pozdrawiam) i szczepki: amphilia, capnella, briareum oraz caulastrea. Dzisiaj zawitała babka - amblyeleotris guttata. Chcę dokupić do niej pistolet a. bellulus. Jutro postaram się wrzucić jakieś zdjęcia. Parametry - NO3 między 5-10, PO4 salifertem niewykrywalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marco800 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2015 W takim razie czekamy na foty ubogaconego zbiornika:) Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka Cytuj Zapraszam do śledzenia mojej strony na facebooku oraz mojego bloga: - https://www.facebook.com/Myreefblog-937761722986773/ - https://myreefblog.wordpress.com/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Krewetka z babką wygląda fajnie po roku obserwacji mam dość tej krewetki. Korale które znajdują się na piasku są przez krewetkę przysypywane piaskiem i trzeba wkładać łapy i ogarnąć korale kiedyś całe Rico mi zasypała... Duży plus to czysty biały piasek... Do nowego akwa krewetki pistoletowej nie wsadzę pozdrawiam Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Edytowane 6 Grudnia 2015 przez erem88 (wyświetl historię edycji) Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) Witam, W końcu się zebrałem na aktualizację wątku. Minęło już 5 miesięcy. Zdarzyły się małe wtopy. Straciłem dwie babki: valencienna sexguttata i puellaris. Nie wiem czy to była wina źle przeprowadzonej aklimatyzacji czy stresu + za małe akwa na te gatunki. Po paru tygodniach od tamtego czasu wpuściłem dwa błazny które są ze mną do dziś (1,5 m-ca). Błazenki dostały białego nalotu na płetwach brzusznych, no to zafundowałem im kurację artemissem. Środek chyba zadziałał bo nalot zszedł, a płetwy dochodzą do siebie. Kuracja jednak nie obyła się bez ofiar - ślimaki trochus źle reagowały na środek. Dwa zeszły, dwa natomiast były osłabione i na czas kuracji wrzuciłem je do kaskady, kiedy wylądowały z powrotem w zbiorniku calcinus się do nich dobrał - czytaj uśmiercił i jednemu skonfiskował muszlę. W ten sposób pozbyłem się czterech trochusów, na szczęście ich dzieci popindalają po szybach, tylko czekać aż urosną :-) Miałem też problem z wodą, wysokie kH i niskie ca , mg, co było prawdopodobnie spowodowane obniżeniem zasolenia, co mi doradzili spece ze sklepu (miało to być lekarstwem na padającą caulastree), do tego doszedł jeszcze nieprecyzyjny hydrometr i problem gotowy. To zbiegło się z przejściem na sól AF reef salt. Następnie wziąłem się na sposób, zmierzyłem parametry świeżej solanki, użyłem kalkulatora z reefhub i udało mi się doprowadzić parametry do normalności, kh spada z każdą podmianą. Ruszyły algi wapienne. Do tego wprowadziłem dwa nowe lpsy (euphylia glabarescens i paarancora). I 3 x spsy hydnophora, stylophora i seriatopora. Pozdrawiam Deborę, korale świetne. Obsada na dziś: Ślimaki: Strombus, Trochus, Astrea po jednej sztuce, 3x Nassarius. Masa małych columbella i trochusów. Kraby: Calcinus, Mitrax, 2xpaguristes cadinati. Krewetki: 2 x L. seticaudata. Ryby: 2 x A. Ocellaris. Rozgwiazda piaskowa archaster - tak mi się wydaje. Rurówka. Miękasy: Anthelia, 2xCapnella, Sarcopython, Briarerum, Zoa, Discosoma. Lpsy: Caulastrea, Euphylia Glabarescens i Paarancora Spsy: Hydnophora, Stylophora i Seriatopora. Karmię codziennie 1/4 kostki mrożonki mix + 1 kropla tygodniowo af coral a i e. Docelowo chcę podawać coral a b e v i food. Przy podmianach bakterie specialblend. Zastanawiam się jeszcze nad rybami, nemelatoris decora i do tego piżamka i stykło by tak myślę. Jakieś propozycje ? Chciałem babkę + pistolet, ale mam rozgwiazdę i narazie piasek wygląda spoko. I zdjęcie całości: Edit: Pewnie się ktoś doczepi do stylophory, że biała, czy coś. Miała ciężkie chwile jak trafiła do mnie, ale dziewczyna się pozbierała i wygląda coraz lepiej... Edytowane 7 Lutego 2016 przez AdamSL (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach