Maciek J. Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2015 Witam, no właśnie, jak w temacie. Jeśli stosowałbym tę świetlówkę 50/50 z 15 000K, czy korale mogą odczuć szkodliwe działanie UVA? Na świetlówce jest ostrzeżenia 'Blue/UV Hazard'. Wszelkie uwagi mile widziane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleksander Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Korale wykształciły ochronne pigmenty przed promieniowaniem UV (coś jak nasza opalenizna). To to co nadaje takie piękne kolory koralom a czasem jest zasłaniane nadmiarem brązowych zooksanteli w tkankach (przy wysokim PO4) to jedna sprawa. Druga to że ta świetlówka niewiele emituje w UV-A (światło o zakresie fal 315-400nm) Porównaj sobie z wykresem gdzie Rzym a gdzie Krym... Napis UV hazard wynika z zagrożenia dla naszych, ludzkich oczu. "Światło UVA (320-400 nm) i UVB (290-320 nm) posiadają już dostateczną moc, aby doprowadzić do rozpadu cząsteczki tlenu na wolne atomy – rodniki (O2 → O* + O*). Tym samym katalizują powstawanie kolejnych reaktywnych form tlenu. Wolne rodniki uszkadzają struktury komórkowe poprzez peroksydacje (utlenianie) lipidów oraz białek. Może to prowadzić do degradacji obecnych w oku nienasyconych kwasów tłuszczowych i zaburzenia funkcji fotoreceptorów, a tym samym widzenia" Korale bronią się wspomnianym pigmentem (ich własny filtr UV ) tak więc stosuj śmiało i podziwiaj piękne jaskrawe fluo kolory korali. Dla wyglądu dałbym przewagę tych niebieskich świetlówek. Proporcje 50/50 dają szybszy wzrost korali tak ogólnie mówiąc ale jest znaczniej biało w akwa. Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez Aleksander (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek J. Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2015 Korale wykształciły ochronne pigmenty przed promieniowaniem UV (coś jak nasza opalenizna). To to co nadaje takie piękne kolory koralom a czasem jest zasłaniane nadmiarem brązowych zooksanteli w tkankach (przy wysokim PO4) to jedna sprawa. Druga to że ta świetlówka niewiele emituje w UV-A (światło o zakresie fal 315-400nm) Porównaj sobie z wykresem gdzie Rzym a gdzie Krym... Napis UV hazard wynika z zagrożenia dla naszych, ludzkich oczu. "Światło UVA (320-400 nm) i UVB (290-320 nm) posiadają już dostateczną moc, aby doprowadzić do rozpadu cząsteczki tlenu na wolne atomy – rodniki (O2 → O* + O*). Tym samym katalizują powstawanie kolejnych reaktywnych form tlenu. Wolne rodniki uszkadzają struktury komórkowe poprzez peroksydacje (utlenianie) lipidów oraz białek. Może to prowadzić do degradacji obecnych w oku nienasyconych kwasów tłuszczowych i zaburzenia funkcji fotoreceptorów, a tym samym widzenia" Korale bronią się wspomnianym pigmentem (ich własny filtr UV ) tak więc stosuj śmiało i podziwiaj piękne jaskrawe fluo kolory korali. Dla wyglądu dałbym przewagę tych niebieskich świetlówek. Proporcje 50/50 dają szybszy wzrost korali tak ogólnie mówiąc ale jest znaczniej biało w akwa. Załączam do wglądu poprawny wykres barwy, ten, który pokazałeś to od innej świetlówki. Po prostu, zbiegło się w czasie, że od kiedy mam tę świetlówkę, korale mają się gorzej, niektóre nawet trochę ulegają recesji. :/ Ale, to tylko wrażenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleksander Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2015 Jeśli wykres niewłaściwy to przepraszam, wykres ze sklepowych ogłoszeń, ten na stronie producentan nie wyświetla mi się poprawnie. Ale w opisie na stronie producenta jest: light colour: actinic - peak 421 nm power output: 24, 39, 54, 80 watt use : salt-water aquariums technology: 3-bands-phosphor i ten pick nie bardzo się pokrywa z wykresem który podałeś. Mniejsza o szczegóły, koralom nic nie powinno być od światła, moim upały i urlopy dały w kość ale wychodzą już na prosta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek J. Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2015 Z tą świetlówką jest trochę pomieszane, bo robi ją Giesemann, ale nazywa się PowerChrome Pure Actinic. Też miałem zamieszanie z wykresem. Na opakowaniu świetlówki jest ten wklejony przeze mnie. I widać, że tak świeci. Wyłączę ją na kilka dni, zobaczę jak korale zareagują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Tak na marginesie to Giesemann teraz trochę pozmieniał swoje T5. Różnią się trochę wykresami,jedne bardziej ,drugie mniej.Już nie będzie Pure Aactinic tylko Super Actinic. I właśnie Maćku Twój wykres jest od od Pure Actinic a Olka jest od nowej wersji czyli Super Actinic ;] Moim zdaniem jeśli masz lampę do 6 świetlówek to Super Actinic jest to strata światła.Niebieskie od Giesemanna też radzą sobie dobrze z wyciąganiem z korali fluorescencji.Przy 8 rurach wzwyż można się pokusić o wrzucenie Super Actinic.Ale podkreślam to tylko moje zdanie Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez Panoramiks200 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kijun Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2015 ja uważam, że pure actinic daje mało przyjemne światło. Wszystko jest mega fioletowe. Dla mnie zdecydowanie lepsza jest actinic plus (teraz chyba jakoś inaczej się nazywa). Cytuj http://nano-reef.pl/topic/75589-200-drugie-podejscie-by-kijun/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2015 Brawo Kijun ;] Witam w klubie ;] Ale przy 8rurach bym jedną pewnie założył Super Actinic ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek J. Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2015 ja uważam, że pure actinic daje mało przyjemne światło. Wszystko jest mega fioletowe. Dla mnie zdecydowanie lepsza jest actinic plus (teraz chyba jakoś inaczej się nazywa). Właśnie o ten fiolet mi chodziło. Ale, widać, korale nie podzielają tej opinii. Albo, zbiegło się to z upałami, i to na nie tak zareagowały. :-( Tak czy siak, robię przerwę od Pure Actinic, i zobaczymy, jakie będą tego efekty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach