Skocz do zawartości
jerzyk

[250] [P-n] jerzyk vol. 2

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Po starcie upragnionej 100 na słono, żona zjechała mnie że zabieram jej miejsce na blacie pomiędzy salonem i kuchnią, dlatego po paru miesiącach od startu niestety zaczęła się wegetacja i oczekiwanie na nowe akwarium.

W końcu udało mi się opalić 120x52x50, z czego z długości 20cm to komin (30cm) i dowleka(20cm) grawitacyjna czyli dla życia zostało 100x52x50.

Sprzęt:

- sump 80x35x40 - 3 komory, spływ z odpieniaczem, refugium - jeszcze nieodpalone, i powrót

- JEBAO DCT-4000 - przy testach świszczała jak odkurzacz, ale delikatnie i znośnie, po podpięciu w obieg i zamknięciu szafki jest niesłyszalna.

- JEBAO RW-4 i Blau VM 8000, blaua nie umiem ustawić, wywiewa mi piasek :(

- Grzałka 200w

- Deltec SC1455

- dolewka grawitacyjna aquatrendu - kuzwa tak dokręciłem śrubki że połamałem uchwyt :( - poklejone

- spływ rewizja 32mm, powrót 25mm

- skała około 15kg, na początku było 10kg suchej i 2 żywej w poprzednim akwa, teraz dokupiłem 3kg suchej.

- piach jakieś 6kg żywego ze starego akwa i 10 kg Red Sea suchego.

- woda 130L ze starego akwa, reszta AF Reef Salt

Z chemi po 100 mi zostało:

- BioS, Prof i ProbioS

Obecnie będę lał 14 dni BioS.

Planuje na początku jakieś prostsze SPS i LPS.

Zastanawiam się co stosować, czy 3x baling + SBS wystarczy czy do takiego zestawu lepiej lać jakieś dodatki typu Component Strong ??

Może wejsć w Component 123 który niby zawiera wszystko ? hmm jeszcze do końca nie rozkminiłem tematu.

Fotki na szybko z telefonu (nietsety nie wiem jak wkleić z googla żeby było widac fotki na forum):

https://drive.google...TzNfRHRSa2VxZHM

https://drive.google.com/open?id=0B_Y46H2b3eX0R3ViTktsT1N6eDQ

https://drive.google...WmtGWjVDYzl1Y2c

https://drive.google...b3QxSVdseGpxM0E

Edytowane przez jerzyk (wyświetl historię edycji)

120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parę fotek z dzisiaj:

Nie wiem czemu, ale normalnie w akwarium jest dużo jaśniej, nie wiem czy to wina aparatu?

PS. nie wiem czemu 4 zdjęcie jest tu obrócone? u mnie na kompie wygląda normalnie od samego zgrania na kompa - nic nie musiałem obracać.

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG

Edytowane przez jerzyk (wyświetl historię edycji)

120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie czyściutko i do tego minimalistycznie :thumbsup: .Teraz tylko dobrze obsadzić zwierzyną :cat:

Pozdrawiam.

Krauza [118x35x40H] + sump 45x45x38H 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajna i schludna solniczka. Sumpownie rozwiązałeś też z głową, ale te sterowniki od pomp mógłbyś sobie podwiesić wyżej na ścianie bo tak to i niebezpiecznie, niewygodnie i nieładnie :-)

Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h
ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160,

OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 +  1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-).....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajna i schludna solniczka. Sumpownie rozwiązałeś też z głową, ale te sterowniki od pomp mógłbyś sobie podwiesić wyżej na ścianie bo tak to i niebezpiecznie, niewygodnie i nieładnie :-)

No właśnie zebrałem wszystkie naklejki od sterowników i gdzieś schowałem żeby nie zgubić, a potem zapomniałem gdzie i nie mogę znaleść :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała aktualizacja.

Przez ten czas dużo się działo. kupiłem borsuka, w pierwszy dzień pojawiła się ospa. Od 2 dnia przez 10 dni lałem herbtane, przez 3 tygodnie nie mogłem włączyć odpieniacza mimo że robiłem duże podmianki. Przez ten czas musiałem dozować KH, PH spadło do 7.3 a NO3 podskoczyło do 3 czy 4, PO4 nie drgnęło. Wtedy co dziennie albo co 2 dzień robiłem testy. Niestety poleciały wszystkie korale... została zniszczona euphylia i zadowolony quadri.

Więc zaczynam obsadzać na nowo.

Dzisiaj na pisaku pojawiły się znowu glony, od paru dni zeszły a tu jak na złość jak chciałem fotki porobić to wyszły 20 razy mocniejsze.

To Dino czy okrzemki?

1.jpg2.jpg

4.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.