Skocz do zawartości
iksmat

Eurythoe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam istną plagę Eurythoe. Największy ma chyba ze 20 cm, i wszędzie jest sporo małych. Czy jest na nie jakiś sposób? Dziękuję.

Ps: Gość wygląda tak: (foto z neta bo mój wychodzi tylko nocą i ciężko jest zrobić dobre zdjęcie telefonem).

post-22769-0-87219400-1442396655_thumb.jpg

Edytowane przez iksmat (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno tylko czarne są szkodliwe. Ja bym wyłowił tylko te największe żeby z baniaka nie wyszły w nocy ;-) a reszta niech sobie "drąży" skały.

Na początku wywalałem każda sztukę w obawie przed kontaktem ale teraz nic nie robię a skałę przekładam w rekawiczkach.

Łapałem szczypcami w nocy jak wyłaziły ze skały.

Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium

Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249

Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/

f885507dbdc1ce88adc3bf6fd57aba38u787a691.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, dzięki. Naprawdę jest ich sporo i wzszędzie się wciskają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te co wyjdą z dziur eksmituj ... tylko w taki sposób zapanujesz nad plagą. Są pożyteczne ale nie w nadmiarze. Lepiej ich w ogóle nie mieć nić mieć w naddatku.

PK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co je usuwac? Zjadaja resztki i brudy..... to czyściciele skały. Usuwaj dalej a po woli skała się pozapycha z czasem a potem będzie kolejny post o rany korale padają....nie wiem dlaczego, PO4 0,0 na Salifercie....8-)

Panelowe 148 l. (82/47/47 - 15cm panel boczny). Miniflotor AM, Tunze 6025 w obieg, Koralia 4 cyrkulacja. 6x 24W T5 ATI w obudowie DIY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi niestety wlazł do ukwiała podczas karmienia i wyciągnął z niego więcej niż jedzenie.

Jak złapałem go palcami to dwa dni miałem spuchnięte bo jakieś drobne włoski powbijały mi się z niego w paluchy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.