Skocz do zawartości
ZiZi

ankieta - oswietlenie

Rekomendowane odpowiedzi

jaki macie stosunek W/L ?

po kilku miesiacach wydaje mi sie, ze oswietlenie siadlo :)

mam:

- 3 x 24 W AM T5 aktiniczna

- 1 x 39W Sylvania 10 000

- 1 x HQI 250W BLV 10 000

razem 361 W w dokladnie 405 l zbiorniku

zamowilem juz dodatkowe 54W i zastanwiam sie nad wymiana zarnika na 400W co daje razem wspolczynnik 1.4 czyli 565 W

.. i jeszce jedno jak wyskoko macie oswietlenie nad lustrem wody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam teraz 1W/1l ale już w przyszłym tygodniu będzie 1,3W/l. Zawieszenie chyba standartowe jakieś 30 cm nad lustrem. Nie jestem przy akwairum i nie mogę zmierzyć.

Pozdrawiam

Czarek Rebech

900l + sump 450l + cała masa drobiazgów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspolczynnik w/l nie jest miarodajny. ZiZi Gdybyc zamienil zarnik na 6500k a reszta na aktyniki, zobaczylbys jakiego powera dostalyby korale;)

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 1.55 gdybym znalazł chwilę czasu byłoby 2.3 bo wydaje mi sie, ze mam za mało. stosunek białego do aktyniki 50/50

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

72W (36W 6500K + 36W L67) na 240 litrów :) kto mnie przebije ?

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy - rozumiem ze strumien swietlny, jego natezenie jest rozne w zaleznosci od rodzaju emisji swiatla, ale nie zejde z zarnikiem ponizej 10 000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Ja w tej chwili Mam na 225 litrow(90x50x50 cm) wody w akwa 2x39W T5 Sylwiana Aqua i CoralStar(_) :haha,

bo wlasnie padl Mi jeden ze statecznikow:wink.

Ale jak na takaaaka Moooc to wyglada i Tak Super:p

Tylko nie Moge sie zdecydowac czy blizej przedniej szyby Aqua czy CoralStar(_):lampka

Pozdrawiam.

:):p:Satisfied

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aqua bardzo fioletowa jak dla mnie mmirek mimo, ze ja mam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo zależy tak jak pisał nowo zarazony

Ale bez przesady 6500k to za mało minimum te 10kk

Ale też od wysokości akwarium i na jakiej wysokości jest powiedzona oprawa/swietlówki

U mnie jest prawie 1w/1l 142W na 144l

Z czego akwarium główne to wymiar 80x35x40(wys)

czyli daje około 1,05w/l (bo 24W wisi nad panelem)

barwa to 1x24W aktynika 1x24 10000k oraz 70W 13000k

nad panelem jest 24W 6500K (pieknie glony rosną)

ale już niedługo będe mieć dodatkową Aktynike wiec watów bedzie wiecej a i bardziej niebieskie bedzie

wysokość nad wodą to około 25-30 cm

Wszystko z odbłyśnikiami

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mam nam odblysniki... no i glebokosc baniaka 60 cm, no i tez bede miala niedlugo dodatkowa aktynike 54W :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

72W na okolo 100 litrow objetosci akwarium, 0,72 W/dm3.

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 4 x 39W + 2x 24W t5 = 204 w zbiornik niecale 200 l

50/50 10kk z aktinika i jest ok

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

normalnie - 482W na 550L

w chwili obecnej mam awarię 3swietlowek 80W więc jest 242W / 550L od jakis 1,5 miesiaca i jest ok

w przyszlym tygodniu odbiore swietlowki to sie w koncu za to wezme

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja odpalilem dzisiaj nowalampe nad 570 - ka 2x 150W hqi i 2x 80 W tt ati actynic i tak mysle , ze doloze 2 x 54 waty super aktynic ati, ale i bez tego jest calkiem calkiem

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie wszyscy zdają sobie z tego sprawe ale "współczynnik" w/l jest tak mało miarodajny że nie ma sensu sie tym posługiwać. Watt jest jednostką mocy - a nigdy nie jest tak że cała moc skierowana do lampy idzie w światło, nazywa sie to sprawnością. Im źródło mniej sprawne tym wiecej procentowo watt energii konsumowanej przez to źródło zamienia sie w ciepło. Wartość strumienia światła mierzy się w lumenach, jesli by już chcieć ustalać jakieś normy to jak już właśnie raczej w lumenach na litr - dlaczego ??

Dziwi mnie czesto fakt że producenci świetlówek do morszczyzny czy żarników HQI nie podają wartości strumiena świetlnego w lumenach (np Aquamedic), zwłaszcza że w słodkich świetlówkach wszystko doskonale wiadomo - i np świetlówka SUN-Glo ma przy mocy 15W lumenów xxx, a Aquarelle ma tych lumenów yyy. Dzięki temu określono że jeśli chce sie prowadzić baniak typu A - światła ma być w lumenach na litr tyle a w przypadku biotopu B tyle i wszystko jasne. Wiedząc co i jak dobieram sobie wtedy dowolnie światło od producenta i w kolorze jaki mi pasuje i zawsze mam tyle światła (a nie watt energii konsumowanej przez lampy) w baniaku ile mam miec.

Morszczaki mimo że profesjonalniejsza akwarystyka, "karmią się" guzik mówiącym w/l i to żeby było fajniej mieszając źródła światła myslą że jest dobrze :) A tymczasem ilośc produkowanych lumenów przez źródło światła 10.000K a 14.000K jest diametralnie inna mimo że w watach oba źródła mają identyczną moc. Dlaczego zatem wszędzie i ciągle pokutuje to nieszczęsne w/l ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz w 100% rację loccutus, no bo jak się ma powiedzmy 10000K (np.BLV NEPTURION 7000lumenów) do 20000K (np. BLV 3000 lumenów) z tego samego źródła 150W HQI? Ilość emitowanego światła jest jest ponad dwukrotnie mniejsza!

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe wiedziałem ze do fotografa przemówi to co napisałem:)

Słusznie alex - właśnie dokładnie o to chodzi - moc lampy ma sie nijak do ilości emitowanego przez nią światła i nie powinna być wogóle wyznacznikiem - po co wiec zwłaszcza początkującym mylić w głowach jakimś kompletnie bzdurnym "1W/l lub wiecej"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale sam napisales ze producenci swietlowek do morszczyzny nie podaja strumienia swietlnego wiec ten nieszczesny przelicznik W/l jest jedyny jesli chcemy oszacowac w jakis przyblizony sposob "ilosc" swiatla.

W polaczeniu z temperatura da sie mniej wiecej na oko powiedziec czy swiatlo jest jasne czy nie :)

Jeszcze jedno: zrozumialem z twojej wypowiedzi ze nie uwazasz mieszania roznych zrodel swiatla za wskazane, dlaczego?

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie uważam że mieszanie źródeł jest merytorycznie niewskazane (nie zrozumieliśmy sie) - chodzi mi o to że 150W światła z HQI ma sie nijak do ilości światła nawet o podobnym widmie o mocy 150W ze świetlówek T5 a tymbardziej T8.

Poza tym im zimniejsze światło (więcej K) tym mniej lumenów a moc ta sama - mówił o tym alex. Dlatego jestem przeciwny podawaniu "ilości" światła za pomocą przelicznika w/L

Warto może by było prosić producentów o te informacje -skoro może podać wartość strumienia świetlówki taki Hagen to czemu nie może Aquamedic (chyba że coś mają do ukrycia) prawda ?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha, ok :)

Mysle ze wlasnie mniejsza ilosc lumenow w porownaniu z np. daylightem Osrama :) powstrzymuje producentow przed podawaniem tego faktu publicznie na opakowaniu.

Hm... a nikt tego nie badal? W sieci widzialem kiedys jak ludzie z miernikami mierzyli strumien, widmo, porownywali zuzycie po 3, 6 i 9 miesiacach itd... trzeba poszukac to sie znajdzie ile lumenow maja ATI a ile aktyniczne. Jeszcze wyjdzie ze wszystkie aktyniczne to po prostu Osram L-67 :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalni producenci - czyli ci którzy rzeczywiście produkują źródła światła, a nie tylko sprzedają czyjeś źródła pod własną marką podają wydajność świetlną (BLV, Sylvania, Philips), jedynie nigdy nie znalazłem wydjaności świetlówek superaktynicznych (np philips 03, ale w tym przypadku producent podaje ilość W wypromieniowaną w paśmie UV, bo zresztą taka informacja jest potrzebna w podstawowym zastosowaniu tej świetlówki). Jeżeli ktoś szuka wydajnosci AM to proponuje zobaczyś Sylvanie - to są te same świetlówki, zresztą niektóre żarniki też. Jest taka stronka w sieci, ale nie pamiętam adresu gdzie można zanleźć wydajności w postaci PPFD dla wielu metalohalogenkowych źródeł światła i to łącznie z wykresami widma, mocą pobieraną itp.

120/60/60 - 430l, 2x400W 20KK BLV, Wavebox + 6100 + 6060 + 6045 + 6025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AquaManiac,

Prowdopodobnie wszystkie aktyniczne (czytaj niebieskie) to osram L67, a superaktyniczne to philips 03.

120/60/60 - 430l, 2x400W 20KK BLV, Wavebox + 6100 + 6060 + 6045 + 6025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę że wspólnymi siłami możemy stworzyć tabelę z szcunkową ilością lumenów w zależności od źródła swiatła

coś na kształt jak poniżej:

źródło światła|[_]moc W|[_]ilość lumenów

BLV 10kK[_]150[_]7000

BLV 10kK[_]250[_]10500

BLV 10kK[_]400[_]18500

BLV 20kK[_]150[_]3000

BLV 20kK[_]250[_]5400

BLV 20kK[_]400[_]8000

Coralstar Sylvania[_]24[_]2300

na moim przykładzie:

oświetlam akwarium 1x250W 10kK + 24W aktyniczną, czyli wychodzi 10500+2300=12800 na 290 litrów wody, co daje 44lumeny/l, przy 0,95W/l

z ciekawości:

MOŻECIE OSZACOWAĆ DLA SWOICH BANIKÓW ILOŚĆ LUMENÓW NA LITR?

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.