Skocz do zawartości
Maciek J.

Aqua Illumination Prime vs. Kessil A160WE Tuna Blue vs. TMC V2 iLumen Air 600

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat wymienionych lamp. Mają one (jedna z nich ;) świecić nad akwarium 60x35x35 cm, same miękkie i LPS. AI Prime ma przewagę ceny, mocy 50W, aktywnego chłodzenia i wbudowanego WiFi, bez konieczności dodatkowych kosztów. Ale ma trochę mało niebieskiego przy 100% mocy, jak na mój gust. Boję się, że ujmując białego zabraknie mi w końcu mocy świetlnej. Kessil ma mniejszą moc, o 10W, ale całkiem przyjemnie świeci. Plusem są pokrętła na obudowie, minusem konieczność dokupienia kontrolera, jeśli chce się z niej wycisnąć więcej, 'tylko' 40W mocy i pasywne chłodzenie, o ile dobrze wiem. Lampa TMC to z kolei ZetLight pod innym szyldem. Na erybce jest fajna cena, no i moc...90W. Do tego linki i nóżki w zestawie oraz wbudowane sterowanie, chyba nawet ma pilota w zestawie. Do poprzednich trzeba wszystko kupić oddzielnie, w sensie mocowania. Jakie są Wasze uwagi, może ktoś mógł porównać lub użytkuje jedną z wymienionych i może pochwalić się opinią i przyrostami.

Dzięki.

Edytowane przez Maciek J. (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ci ze obie lampy sa fajne ale kessil to kozak jak dla mnie ,Aqua iilumination Prime nie wiem nigdy nie mialem z nia do czynienia.Powiem ci ze jak mial bym wybierac z tego zestawienia to napewno kessil ale to moje zdanie.Kessil jest malutki cichutki fajnie wykonana,no i najwarzniejsze pieknie swieci efekty bardzo fajne.

Edytowane przez Murson (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A ja do baniaka 60x50x50 szykuję Ilumen. Dlaczego? Moc, moc, moc... i bardzo dobra cena. Dodatkowo- sterowanie, programowanie w cenie. A mocy lepiej mieć jej zapas i skręcić niż niedobór. No, ale to moje zdanie. Jeszcze w grę wchodzi Razor nano r420r, ale ten najnowszy model. Mocniejszy- 70W, z soczewkami 120 stopni. Też ciekawa propozycja moim zdaniem.

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się wydaje, że zapas watów może być przydatny z czasem. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Razor nano r420r jest chyba na ledach CREE serii XT-E które mają (przynajmniej białe) Kąt świecenia: 115°

to po .. co zakładać tam soczewki 120° ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Razor nano r420r jest chyba na ledach CREE serii XT-E które mają (przynajmniej białe) Kąt świecenia: 115°

to po .. co zakładać tam soczewki 120° ?

A czy ktoś pisał o zakładaniu tam soczewek? ;) Producent chwali się "zamontowanymi soczewkami" o kącie 120 stopni jako jednym z wyróżników nowego modelu. Źle mnie zrozumiałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam lampy Kessil'a i jestem z nich bardzo zadowolony. Przy zakupie rozważałem Lumini - ale to jak większość tzw średniej i niskiej półki - CRL (Chińska Republika Ludowa) - a Kessil sam robi chipy w USA. Moje lampy 360 NW mają aktywne ciche chłodzenie.

Wadą Kessili jest brak dostrajania czerwieni i zieleni - na rafie raczej bez znaczenia - ale zawsze znajdzie się ktoś, kto powie, że to kluczowe.

Sterowanie lampami Kessil'a realizowane jest analogowo poprzez napięcie 0-10 V czyli tak, jak wszystko w akwarystyce. U mnie akurat za sterowanie odpowiada Profilix - natomiast może to być każdy dostępny na rynku sterownik. Nawet ściemniacz do LED RGB - tak się to podłącza do domoteki np Fibaro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przy 10 x T5 mam jedna A160WE TB, lampa super wykonana, cicha i co najważniejsze daje światło odpowiednie.

Według mnie dobre uzupełnienie T5, ale jeszcze za mało czasu ją mam aby się wypowiedzieć.

Dla mnie mała wada brak sensownej instrukcji jak podłączyć do profiluxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka użytkuję TMC akwarium 60x40x40 96 litrów obecnie ustawiona na 22 W obsada raczej miękka. Jeśli chodzi o lampę dla mnie bomba, wschody i zachody słońca, efekt burzy. Warta swojej ceny i elegancko wygląda na akwarium.

Akwarium 90x50x60, Odpieniacz Deltec 600i, grzałka Eheim 150 W, lampa led Zetlight QMAVEN 6800, skała MR 25 kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.