bibik Zgłoś Napisano 27 Września 2015 koledzy pomóżcie jak długo[ile godzin] będzie na nim chodził falownik resun 30w w założeniu ustawiony na pełną moc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vertiscire Zgłoś Napisano 27 Września 2015 Jeśli dobrze liczę to ok 760 godzin w teori. Bo będą na pewno straty na sprawnosci Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka Cytuj Acropolis 800L ++ na ZEOVIT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 27 Września 2015 Zadany czas działania urządzenia to: 24 godzin Moc pobierana przez Twoje urządzenie to: 30 W Twoje urządzenie przy 230V pobiera: 0.13 A Prąd pobierany z akumulatora 12V przez to urządzenie (oraz przetwornicę) wynosi: 2.75 A Potrzebujesz przetwornicę o wydajności minimum: 33 W. Zalecana się jednak przetwornicę o mocy 50% większej niż zapotrzebowanie odbiornika, czyli minimum: 45 W. Zatem minimalna pojemność akumulatora, który podtrzyma pracę urządzenia przez zadany czas to: 66 Ah chyba, że coś pomyliłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 27 Września 2015 Kolego zakładając idealne warunki taki akumulator może przez 100 godzin oddawać prąd o natężeniu 1A. Teraz trzeba sprawdzić jaki jest rzeczywisty pobór resuna ........... dalej to czysta matematyka. Jest tylko jeden problem. Zakładamy tu warunki idealne ........ trzeba wziąć poprawkę na fakt, że akumulator wraz z procesem rozładowywania będzie zwiększał swoją rezystancję wewnętrzną czyli napięcie na zaciskach będzie spadać. Musisz podać więcej danych ......... jaki jest pobór prądu przez falownik i przy jakim minimalnym napięciu startuje. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bibik Zgłoś Napisano 27 Września 2015 (edytowane) ok fajnie bardzo dziekuje teraz podbije stawkę moja przetwornica z sinusoida ma moc 500/1000w [sprawdzone sinusoida jest na prawdę, pompy działają] gdy podłącze do tego zestawu pompę główna new jet 6000 o mocy 70 wat jak myślicie ile czasu mi pochodzi?oczywiści mniej wiecej mi wychodzi że około 16-18 godzin dobrze myślę? Edytowane 27 Września 2015 przez bibik (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 27 Września 2015 myślę że powinno się podłączyć miernik i po prostu sprawdzić - a nie liczyć/gdybać "na sucho" większy pobór prądu , trochę rozładowany akumulator i całe wyliczenia .. w ściek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 27 Września 2015 Przetwornica 500W przy poborze 70W ...............stawiam na 4h. Napewno nie więcej. Skąd to założenie ? Bo też miałem postawioną przetwornicę z zewnętrznym akumulatorem i po podłaczeniu pompy głównej i odpieniacza (pobór około 100W razem) na żelówce setce cały zestaw chodził około 4,5 godziny i się wyłanczał z powodu zbyt niskiego napięcia zasilania (spada do około 9V). Dlatego teraz stoi przetwornica która korzysta z zasilania 24V ..... 2 aku 55Ah wystarczają na 7-8h. Potem trzeba odpalić agregacik Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bibik Zgłoś Napisano 27 Września 2015 załatwiłem akumulator 120ah czyli około 5 godzin wytrzyma[tyle powinno dać mi czas do organizacji pomocy jak mnie nie będzie] agregat mam hondy 1,5kw niestety teściu podłączył 2 h za późno i większość rybek RIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 27 Września 2015 Z praktyki powiem, że ważniejsze jest otrzymanie smsa o zaniku prądu niż dłuższa o parę godzin praca. No i w trybie awaryjnym wystarczy pompa główna i jakiś brzęczyk do napowietrzania w sumpie. Wyłaczenia prądu coraz rzadsze są ale mi taki system uratował już d*pę 2 razy. Latem jest gorzej bo chłodziarka nie działa i robi sie zupa w 15 minut. Wtedy warto pomyśleć o wentylatorach Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bibik Zgłoś Napisano 27 Września 2015 (edytowane) Alarm z sms mam, u mnie wyłączanie coraz częstsze niestety, jakby ten zestaw wytrzymał 5-6 godzin zawsze ktoś zdąży agregat podłączyć na stronie eltrox.pl podają w tabeli że taki zestaw powinien chodzić około 18 godzin: niech chodzi wiec tylko 12 to będzie i tak bardzo dobrze ja mam złoże zraszane w kominie więc sie woda napowietrza ,wiadomo ze lepiej by było żeby odpieniacz też był podpięty Edytowane 27 Września 2015 przez bibik (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bibik Zgłoś Napisano 28 Września 2015 (edytowane) Dzwoniłem po producentach sprawność akumulatora gwarantowana minimum 80% sprawność przetwornicy 70% czyli 120x12x0,8 wynik x0,7= około 11,5 godzin Edytowane 28 Września 2015 przez bibik (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach