Skocz do zawartości
kila71

Marinus Nano Cube 60L

Rekomendowane odpowiedzi

Siemano wszystkim,

planuję zakup gotowego zestawu Nano Cube Marinus Complete Plus 60l.

W skład zestawu wchodzi:

Akwarium: dł. x szer. x wys. 38 x 38 x 43 cm - pojemność 60 l

Bio Circulator 4 w 1 - pompa wirowa, skimer, flitr, cykulator planktonu

Grzałka – grzałka o stałej temperaturze 25 stopni, kompaktowa budowa

Oświetlenie "ReefLight" - "żywe" światło 10.000 Kelvin + aktynika

"Reef Sand" - specjalne podłoże do małych, morskich akwariów

Morska sól "Reef Salt" - specjalnie opracowana sól do akwariów morskich w wersji Nano

Denzymetr-łatwe mierzenie zawartości soli

Pokrywa

Podkładka ochronna

Czarna folia na tylną ścianę

Płyta ochronna pod skały

Reef Elements - mikroelementy niezbędne do życia

Pokarm dla rybek - CrustaGran Marinus, NanoGran Marinus

Pokarm dla koralowców

Czy ktoś, miał styczność z tym zestawem i mógłby się wypowiedzieć na jego temat.

Chciałbym się dowiedzieć co musiałbym wymienić by ten zestaw spełniał wymogi dla obsady.

Akwarium z koralami miękkimi oraz rybami obsada, jaką chciałbym do tego litrażu nie jest jeszcze ostateczna. Planowane 2 błazenki, krewetka, ślimak, krab, korale miękkie.

Żywa skała 7kg powinno wystarczyć ? Filtr RO+DI jest już w drodze do mnie. Co byście polecali do właściwej cyrkulacji wody w tej kotsce ?

Z góry dzięki wszystkim, którzy pomogą laikowi z pierwszą solniczką :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jeszcze nie kupiłeś takiego gotowego zestawu to broń się przed nim. Za taką cenę można stworzyć swój fajny i dużo tańszy lub większy litrazowo zestaw. Do 60l najlepiej będzie funkcjonowała Koralia 900 plus ewentualnie kaskada fzn3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kanio 10 nie jeszcze nie dokonałem zakupu tego zestawu wolę zasięgnąć porady ludzi z doświadczeniem nim przystąpię do zakupu sprzętu.

Aktualnie mieszkam w Szkocji chętnie złożyłbym sprzęt sam.Czytałem, że im większy litraż zbiornika, tym łatwiej jest go utrzymać. Zakup sprzętu osobno tez wchodzi w grę, jeśli chodzi o finanse to zawsze można poczekać aż będzie mnie stać na zakup porządnego sprzętu. Jeśli ktoś ma sprawdzony sprzęt do większego zbiornika też chętnie wysłucham, ale nie większego niż 150l z uwagi na miejsce, jakim dysponuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Miałem ten zestaw, tyle że w wersji 30l. Użytkowałem go przez ponad rok.Powiem tak, ceny zestawu w polskiej dystrybucji solidnie zawyżone-ja sciągałem z niemiec, cena wyniosła z dostawą koło 700pln.Co do fukcjonalności, po drobnych modyfikacjach-dołożeniu małej klatki na bio-cyrkulator w której umieściłem węgiel i siporax, obsadzie z 1 rybką i miekkimi + LPS nie było większych problemów.Zestaw prymitywny, ale skimer i łatwość czyszczenia powodują że daje radę...tylko ta cena.Zobacz mój temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy w grę wchodzi sprzęt używany ale co jakiś czas forumowicze wystawiają w dobrej cenie dobry sprzęt. Poza tym tak jak pisałem za te pieniądze można kupić albo zdecydowanie lepszy zestaw złożony osobno albo większy litraz zależy co Cię bardziej interesuje i co chcesz trzymac w akwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na co dzień mieszkam w Szkocji więc nie mam akurat tutaj żadnych znajomych zajmujących się akwarystyką morską. Sprzęt akurat chciałbym kupić nowy głównie z eBay zbiornik, który zaproponowałem wpadł mi w oko, lecz ciężko było odnaleźć więcej informacji na jego temat.

Jeśli zestaw jest słaby to jak najbardziej zdecyduję, by kupić wszystko osobno wtedy zbiornik do max 100-150l. Obsadę wymieniłem wyżej, ale dla 60l w przypadku zwiększenia litrażu zbiornika chętnie dołożę paru nowych mieszkańców.

Edytowane przez kila71 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.