Skocz do zawartości
Vahiro

Komin do weryfikacji

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

wiem że temat był wałkowany 100x ale wole się upewnić.

Zatem prosiłbym aby ktoś zerknął na to co wystrugałem i powiedział czy ma to ręce i nogi i mogę oddawać akwarium do szklarza.

Wszystkie wymiary podane są w cm. Otwory pod rury 32mm,32mm i 25mm(powrót).

Wycięcie ma mieć 5cm, po wklejeniu grzebienia tafla wody będzie na wysokości ok 47cm.

gallery_24943_3432_1265882.jpg

Edytowane przez Vahiro (wyświetl historię edycji)

OGLĄDAMY AKWARIUM

Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym

Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus

Odpieniacz: Deltec SC 1455

Obieg: Jebao DCT 6000

Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8

Filtracja biologiczna: DSB + Refugium

b176b2af91df13f8f85b2807ab712d5eu1271a1116.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym dolozyl te minimum 5cm na wysokosci. wysokosc komina ok (ja bym zrobil 30) a szerokosc prawie ok (zawsze lepiej troche szersza) powrot bym zrobil obok komina (omija sie takim sposobem ryzyko nieszczelnosci na przelocie przez szklo oraz poprawia latwosc montazu calego zestawu no i troszke taniej wychdzi ja tak mam w 2 akwariach) a i powrot tez bym robil rura 32.

dodatkowo jesli szklo na stronie z komina jest zwykle tz przezroczyste to nie ladni to wyglada w takim wypadku ja bym zrobil wyciecie na 7cm a na stronie wewnetrznej akwarium dal czarna lakobe z wycieciem 5cm tak jak planujesz tym prostym sposobem masz ladnie zamaskowany komin i grzebien. pzdr.

Edytowane przez dirty_pig (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

A pytanie, dlaczego powrót na rurze 32? Planuje w obieg wsadzić Jebao DCT 6000/8000 i oczywiście skręcić odpowiednio. Tak więc będzie ostatecznie coś ok 3-4tys l/h, myślisz, że rura 25mm na podwójnym lockline nie da rady?

A co do szerokości, poco szerszy niż 30cm? Mogę dać 32cm, akurat taki grzebień sprzedają.

Do tego 7cm wycięcia to nie za dużo? Wtedy poziom wody będzie o 5cm niższy niż krawędź akwarium, nie planuje robić tsunami w zbiorniku ;)

OGLĄDAMY AKWARIUM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zrozumiales. 5 cm nizej jak miales tak bedziesz mial przeciez napisalem ze bedzie lakoba czarna ktora wszystko przykrywa (tz nie widac brzydkich rur). a 7 cm bym wyciol by wkleic tam grzebien. wyglada to wtedy wszystko zacznie lepiej zaraz ci moge zrobic zdjecie jak chcesz to zobaczyc.

jak jest szerzej lepiej wode sie spietrza latwo mozna kontrolowac wysokosc wody jak zrobic 30 bedzie dzialac tez

jak chcesz jebao to ok mozesz zrobic i 25 ta pompa i tak nie ma swoich 6 czy 8 tys na wyjsciu. ja wole dac wiekszy przekroj z kilku powodow, raz ze kupujesz tylko te same przekroje rur i kolanek lukow itd a dodatkowo powiem ze w mojej pompie aqua medic or 6,5k jak mialem rure 25 woda leciala bo leciala a jak zastosowalem 32 nagle wody pojawilo sie wiecej i dlatego nie ma sensu dlawic pomp cienkimi rurami powrotnymi uwazam.

ps. A jeszcze jedno dodam. Uwazam za fajne rozwiazanie zrobienie obwodki okolo 4-5 cm ze szkla do okola zbiornika na samej gorze. obwodka daje nam 3 rzeczy. 1. wzmocnienie 2. zapobiega wylewaniu sie wody gdy cos chlupie fale robia falowniki gdy wkladasz rece i cos przestawiasz i 3. ryby jak czasami sie przestrasza lubia plynac na maxa w jakis bok dostaja opor ze szkla bocznej szyby to zawijaja w gore i takim to sposobem wyskakuja. gdy masz ta obwodke 4-5 cm ryba sie od niej odbija i wraca do baniaka.

Edytowane przez dirty_pig (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie dołączyć do tematu.

Jestem w trakcie zakładania zbiorniczka 150x60x65. Tez zaproponowano powrót 25 mm do pompy 6500l/h. I teraz zacząłem się zastanawiać czy wystarczy?! Zbiornik już jest. Otworu boje się rozpiłować.

Czy aż tak mocno przepływ będzie hamowany?

Może dać rurkę 32 i tylko przy przejściu przez szkło zredukować na 25. Ale czy nie będzie kawitacji?

150x60x65 + SUMP, 8x54W T5, WhiteSkim 250, DCT12000, Gyre XF250 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rura 25 da rade. Ja akwarium odkupilem i poprzedni wlasciciel mial dc6000 na powrocie 25mm i mowil ze wsio hulalo. Moze na 32 wiecej wody by wracalo ale wtedy nie byloby cisnienia przynajmniej tak mi się wydaje.

OGLĄDAMY AKWARIUM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.