Skocz do zawartości
Simon

Pomocy Yellow Pagoda Stone brazowieje

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Pare pierwszych dni mial sie dobrze, otwieral sie, teraz zaczyna brazowiec i sie zamknal. Paramentry wszystkie w normie. Przenioslem go blizej powierzchni, dotychczas byl okolo 35-45cm pod woda, praktycznie bezposrednio pod 150W 20000K HQI. Teraz dalem go jakies 15-20 od powierzchni. Drugi zarnik w lampie mam 10 000K moze taka barwa mu sie bardziej spodoba? Oprocz hqi lampa ma 2 x 40W aktynike (aktualnie tylko 1 dziala). Zauwazylem rowniez ze ostanio nie otwiera mi sie czesc gorgoni - tych ktore otwieraja sie po zmroku - pomaranczowa, czerwona. Fioletowa ma sie dobrze i przy pelnym oswietleniu tez sie otwiera. Pomozcie prosze :D

180x75x75 + sump 240litrow + fragowe 150x60x20, 2x400W+8x39W, Fragowe 6x54W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Simon

Yellow Pagoda to jakis miekki koral ? Nie znam tej nazwy. Masz moze jakies testy ?

Czy te gorgonie musza byc dokarmiane czy maja zooksantele? Te kolorki wskazuja na to, ze lubia cien i plankton. A z planktonem pewnie krucho....?

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Turbinaria sp chyba mowi juz wiecej?

Pisalem ze w testach nie widac nic:

SG 1.026

25.5-26.5C

ph 8.3-stale

Mg 1300-1400

Ca 400-440

NO2-0

NO3-0

fosforany - 0

Oczywiscie moga byc jakies male odchylenia bo czasem rozroznienie kolorow graniczy z cudem a zakup elektronicznych wchodzi w gre za rok lub dwa.

Dolewam wapno, magnez, stront z barem, jod i active trace elements. Co do planktonu to Sun Coral i towarzysze raczej nie narzekaja, bo dokarmiam je 3 typami mrozonego planktonu i baby brine shrimps.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z cyrkulacja ?

Turbinaria nie lubi zbyt mocnego prądu wody.

Jeśli chodzi o brak polipów to może zrzuca skórę, wtedy kilka dni polipów nie będzie widać. Tylko martwi mnie ta zmiana koloru , radziłbym na kilka dni dac go niżej od swiatła.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja długo go masz? Z twojego listu wynika że niezbyt długo - pod jakim światłem był wcześniej? Proces "chłonięcia" zooksanteli przez koralowca i zmiana barwy na brązową może świadczyć o tym, że:

a) koralowiec wczesniej był pod dużo silniejszym światłem niż obecnie

:D koralowiec mógł pobierać wcześniej dużo więcej pożywienia niż teraz(al skoro jest zamkniety - ni epobiera - piszesz ze inne ok, wiec to chyba nie to)

c) zmieniła się ilość przyjmowanego przez niego promieniowania UVA - może ono zależeż i od barwy i od źródła światła. Mógłbyć np, wcześniej pod silnym oświetleniem T5 - a teraz masz u siebie pod halopakiem DIY(tak sądze) gdzie oryginalna szyba owszem , filtruje UVB, UVC i UVA - ale UVA przycina o wiele mniej niz typowe szkło potasowe(UVC wycina w całości)

Stąd reakcja koralowca jak skóry człowieka - zmienia on barwę aby nie ulec poparzeniu.

u mnie dosyć często żółte turinarie robią się fosforyzująco zielone - ale to tylko pod żarnikami BLV - i to tylko one.

Pozdrawiam

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwa 130cmx50cmx50cm w srodku Tunze 6060 + z sumpa tloczy wode Aquabee (chyba 3000). Kurcze on wlasnie byl nisko 35-45cm od powierzchni (akwa ma 50cm glebokosci), wieczorem go podnioslem o jakies 20 i teraz jest z 20 od tafli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego jedziesz na takim duzym zasoleniu ? Zawsze tak miales ?

Mysle, ze na 35cm pod woda, pod 150 W HQI i 20000K miala o wiele za ciemno. I juz to wystarczy zeby z zoltej robila sie brazowa. Ten zarnik 10000 jest juz lepszy ale tez dla turbinarii zadna rewelacja. Juz ja ustawiles wyzej ale czy pod tym 10000 zarnikiem ?

Innym powodem ciemnienia moga byc spore ilosci NO3 i PO4 ale to u Ciebie odpada. A wiec swiatlo!:D

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam go moze z 2 tygodnie :D

Wczesniej to on byl w akwa fragowym - o glebokosci 15cm. Takim malym fragiem to on nie jest bo ma z 15cm. Umiejscowiony byl w samym rogu gdzie nie bylo zbyt duzo swiatla - pod jakim zarnikiem i o jakiej barwie to bede wiedzial w czwartek. Moze faktycznie to bylo jakies 250W albo i 400....

Co do lampy to nie jest to DIY tylko taki tani 'orginal' niemiecki robiony niewiadomo gdzie - ale inne korale go lubia, hysterix sie otwiera nawet jak jest w polowie akwa.. Praktycznie od razu wymienilem zarniki bo tamte ich 10K to jakies chyba oszukancze byly poza tym lubie niebieski wiec z jednej strony jest Arcadia 20000K a z drugiej 10000K. Moze faktycznie oszedzaja i wkladaja tansze szyby.

Co do korala to pare pierwszych dni zaczynal sie otwierac i to coraz bardziej pozniej sie cofnelo i zaczal brazowiec.

Wlasnie polukalem na niego, wlaczyla sie z 15 minut temu sama aktynika (wiec cos juz widac) i jest troszke otworzony, kolor sie na razie nie zmienil jest miejscami brazowawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasolenie takie mam od paru miesiecy, wczesniej mialem 1.024. Czytalem ze wiele korali woli wyzsze 1.023 - 1.026 a dla ryb polecane jest nizsze 1.020-1.024. Dluzej wszystko aklimatyzuje i wydaje mi sie ze zwierzaki maja sie lepiej ale moge sie mylic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.