Marqo Zgłoś Napisano 12 Października 2015 Jaki wysoki powinien być sump? Ile komór, jakie duże, jaka kolejność? Mam mętlik w głowie . Im więcej czytam oglądam tym bardziej jestem zdezorientowany. Wymiar ok 80x50. Odpieniacz produkcji sebastka. Chcę mieć refugium, komore z watą a reszta standard. Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gaber Zgłoś Napisano 12 Października 2015 Wysokość sumpa. Taka, aby ilość wody, która Ci zejdzie z akwa podczas wyłączenia obiegu zmieściła się w sumpie + aby Ci zostało około5 centymetrów bezpieczeństwa. Dług x szer sumpa x wysokość, którą liczymy od szczytu przegrody wyznaczającej poziom wody w komorze odmieniacza do szczytu sumpa + około 5 cm opisane powyżej. Co do wielkości komory odpieniacza, to który model. pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slaw Zgłoś Napisano 12 Października 2015 A byleś tu? http://nano-reef.pl/topic/48898-sump-opis-i-projekty/ Zdjęcia, opisy. Sam wzoruję się na sumpie Skoczka (czy może raczej Romana). Tylko pierwsza komora dostosowana do wymiarów odpieniacza. Też chciałem refugium, ale wychodzi mi dość małe, wiec nie wiem czy ma sens. Chyba zrezygnuje na rzecz siporaxu. Wysokość tak jak Gaber pisze. Cytuj 150x60x65 + SUMP, 8x54W T5, WhiteSkim 250, DCT12000, Gyre XF250 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach