Skocz do zawartości
PrzemoDH

Pierwsze 144 Litry bez sump'a

Rekomendowane odpowiedzi

też jestem ciekaw czy nadal się dobrze rozwija?

Szczęśliwego Nowego Roku!!

Końcówka roku była bardzo intensywna i niestety nie znalazłem czasu, żeby coś tutaj napisać.

Dzisiaj mija 3 miesiąc od zalania akwarium i jak dotąd szło całkiem bezproblemowo.

Długo męczyłem się z ustawieniem cyrkulacji tak, żeby nie rozdmuchiwała piasku i nie było "martwych stref". Wybierając podłoże nie byłym świadomy jak drobny jest ten piasek. Raczej drugi raz bym się na niego nie zdecydował. Ulubiona zabawa mojego bandyty - pomacentrusa to rozdmuchiwanie ogonem piasku (jak będę miał chwilę to wrzucę filmik). Dzięki temu prawa część skały zawsze jest gustownie przykryta warstwą piasku. Trochę się uspokoił od kiedy do zbiornika trafiła valenciennea puellaris(09-12-15), która zajęła wykopane przez niego norki:)

07-12-15 do zbiornika trafiły zwierzaki przywiezione od jednego z forumowiczów:

Celaustrea zielono-niebieska 4 główki

calaustrea zielona fluo 3 główki

szczepka sacropythona

szczepka briareum zielone fluo

discosoma czerwona

parazoatusy żółte 1x2 i 1x9 złówek

małe drzewko capnella

xenia pulsująca

ukwiał quadricolor czerwony(różowy)

Wszystko się przyjęło, rożnie, mnoży się i wygląda raczej na szczęśliwe.

poniżej kilka fotek:

20151231 143825

20151231 143720

Mniej więcej na środku tego zdjęcia widać "coś" co wyrasta ze skały. średnica ok 10mm

20151209 215454

20151207 234530

Ud ukwiała dostałem noworoczny prezent. przymocował się w dolnej części skały, ale regularnie wyciągał się w stronę góry akwarium. W końcu ukwiał wciagnął stopę tak bardzo, że miała ok 5mm średnicy skręciła się i zaklinowała w skale. Ukwiał się skurczył, zmienił barwę i wyglądał jakby to były jego ostatni chwile. Po udzieleniu pomocy (rozdzieliłem skały) ukwiał doszedł do siebie ale:

1. szuka sobie nowego miejsca i wciąz nie wygląda na zdecydowanego.

2. Oddał co tylko mógł i woda jest teraz bardzo mętna. Powoli się klaruje.

Na koniec parametry:

9b4e666618faa1f9decc5912efc7e811u1068a935.png

Tuż przed wprowadzeniem zwierząt NO3 było na poziomie 0,5. Po wprowadzeniu odsady skoczyło do 10 i tak już się utrzymuje. Mg nie za wysoko, ale to sól IO:)

Edytowane przez PrzemoDH (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie ! Powodzenia

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez madizal (wyświetl historię edycji)

ba1d0dbe44d268c0978d77430793cdd9u1087a952.png

Akwarium przód, boki OPTI 200l (100x40x50), Odpieniacz: Comline® DOC Skimmer 9004 + Comline® Filter 3162 (Reefpack 250), Cyrkulacja: 2xJebao RW-4, Newa Wave 1.6 adj, Światło: 4X39W Blau Lumina (2xGiesemann Actinic Blue,1xPower Chrome Aquablue,1xGiesemann Super Actinic), Dolewka: Tunze Osmolator 3155, Sump: Brak, 13kg żywej skały, 18kg żywego piasku, grzałka Newa Therm 75W umieszczona w filtrze, Zasilacz awaryjny 400W akumulator AGM 12V55Ah 12h pracy zbiornika, Filtr osmozy: Aqua Vita RO4 - DEMI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu chwila wolnego(delegacja), więc mogę coś napisać.

Zmętnienie wody trwało około 2 dni:

20160102 010423 HDR

Natomiast noworoczna wędrówka ukwiała zakończyła się po 3 dniach. Starałem się go "pilnować" i usuwać korale stojące na jego drodze więc nie doszło do większych poparzeń :) Przyznam, że jestem z niego dumny ponieważ wybrał miejsce, w którym naprawdę pięknie się prezentuje:

20160106 174122

Treść oddana przez ukwiała, która spowodowała zmętnienie wody pobudziła do życia sinice:

20160104 203045 HDR

I tak rozpocząłem walkę z CYJANO. Zdjęcie pochodzi z samego początku plagi. Po paru dniach piasek był kompletnie pokryty czerwoną warstwą. Pierwsze dwa dni odsysałem to cholerstwo ale już następnego dnia wszystko wracało do normy więc nie widziałem w tym sensu. Po odessaniu, wyłączeniu odpieniacza i światła na noc widać było trochę lepsze efekty. Zanudziłbym się robiąc to codziennie. Istniało tez ryzyko, że rano zapomnę włączyć odpieniacz. Niestety każde akwarium jest inne i każdy musi podejść do niego indywidualnie ale chyba najłatwiejszym sposobem na walkę z cyjano to zapewnienie mu konkurencji. Doszedłem do wniosku, że zbyt szybko zmniejszyłem częstotliwość i dawkę podawania bakterii. Zwiększyłem częstotliwość i dawkę tygodniową dwukrotnie, żeby uzupełnić braki bakterii (wg mojej teorii). Po 3 dniach cyjano zaczęło odpuszczać, a tuż przed wylotem praktycznie go nie było. Zaskoczył mnie kraby i ślimaki, które podczas kuracji zeszły ze skały i zaczęły czyścić piasek:) Aktualnie (wg informacji od małżonki) piasek jest czysty więc mam nadzieję, że na jakiś czas problem się uspokoił. Zagrożeniem kuracji jaką zastosowałem mogło być zmętnienie wody (zakwit bakteryjny), który ponoć schodzi po zaprzestaniu dolewania bakterii.

Na koniec zdjęcie babki, która coraz częściej się pokazuje:

20160122 182351

oraz zdjęcia z zabawy lupą, którą znalazłem podczas sprzątania garażu:

Na pierwszym zdjęciu widać wędrującego ukwiała (z tyłu skały po lewej stronie)

20160104 203134 HDR

20160104 203156 HDR

20160104 203207 HDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybki update po ponad 6 miesiącach od zalania. Po zmianie bakterii z fauna marin bacto gel start na fauna marin bacto blend niestety wróciło cyjano, które powoli zanika. Poza regularną obsługa akwarium nie walczę z plagą. Parametry są stabilne wiec chyba tylko czas będzie najlepszym sprzymierzeńcem w walce z cyjano ;) W miejscach z bardzo małym przepływem wody (np za zestawem filtrującym) pojawiły się białe "robale" oraz biały "mech". Jak tylko zrobię zdjęcie to wrzucę post z prośbą o identyfikację.

Obsada bez zmian więc myślę, że czas najwyższy wpuścić jakieś nowe zwierzaki. Jak toś ma do oddania/sprzedaży jakieś szczepki to proszę kontakt. Z chęcią, przyjmę, zakupię lub zamienię się za zbędny sprzęt (jest w osobnym temacie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.