Skocz do zawartości
Simon

Slimaki

Rekomendowane odpowiedzi

Przeszukujac forum nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi, czy takie male 1-2mm cos przypominajace badz bedace slimakami to wirki (w dodytu twarde ma jakas skorupke, przemieszcza sie)? Poczatkowo pojawilo sie ich troche, ludzilem sie ze moze ktores ze slimakow sie rozmnozyly. Po pewnym czasie wiedzialem juz ze nie bo nie rosna wieksze niz 2mm. Ostatnio zauwazam ze populacja rosnie i cos trzeba z tym zrobic. Jakies propozycje co to zje i jest bezpieczne wzgledem innych zwierzakow?

180x75x75 + sump 240litrow + fragowe 150x60x20, 2x400W+8x39W, Fragowe 6x54W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie, ze chodzi Ci o rurowki. Nie masz jakiejs lupy pod reka ? Jezeli to one to nie masz sie co przejmowac. Pokazuja sie na szybach, dekoracji i w sumpie.

Traktowal bym je jak plankton. Zawsze cos tam filtruja.:D

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tylna sciana porosnieta tysiacami takich malych rurowek wyglada paskudnie, od czasu jak zaczalem lac fito to mnozy sie to u mnie na potege, nie wiem co z tym zrobic bo jak je zeskrobie z PCV to za pare dni sa znowu :|

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani: Rorowek to tez mam plage :] bo niektore skalki wygladaja jak porosniete przez glony a to malutkie biale rorowki. Bez lupy jak sie dobrze przyjrze to widze ze ma toto muszle i jest jakims malenkim slimakiem. Nie zawracalbym glowy, ale wyglada na to ze mam ich kolo tysiaca i populacja rosnie.

180x75x75 + sump 240litrow + fragowe 150x60x20, 2x400W+8x39W, Fragowe 6x54W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te malutkie rurowki o ktorych mysle tez maja taka skrecona budke jak slimaczki....Dopiero pod mikroskopem lub silna lupa widac, ze maja pioropusze:)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.