Stani Zgłoś Napisano 15 Września 2006 Witam Sie nie lenilem i w koncu zrobilem testy: Zasolenie: 1,020 KH: 1 ? Mg: nie dziala NO3: 5 PO4: 0,16 ? Temp: 14 Si: 0,03 Pojemnosc zbiornika: 1 litr Obsada: 6 ogorkow Pycha! Uwagi? Pozdrawiam Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Jan Rogalski Zgłoś Napisano 15 Września 2006 A to jako zakaska, czy danie glowne? Cytuj /Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus Zgłoś Napisano 15 Września 2006 :haha a ja mam mały problem - obsada w założonych w tym roku baniakach mi mieknie i teraz nie wiem czy zwalić na dostawce czy aklimatyzacja sie nie udała czy w baniaku warunki nie te. Obsada zakupiona u innego dostawcy ma sie ok, od razu sie napompowała i wygląda zdrowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 15 Września 2006 Nie dodawac gipsu! One juz tak maja. Podobno zabek czosnku pomaga (ale juz za pozno). Moze dosatawca mial je za dlugo w kwarantannie. Ale powiem szczerze: te wyniki troche mnie zaskoczyly. Mam na mysli zasolenie, Si, NO3 i PO4. KH i Mg byly nie do przeprowadzenia - inne kolory. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek S Zgłoś Napisano 15 Września 2006 Trzeba nabywać jak najmniesze osobniki. Dorosłe nie chcą się aklimatyzować i robią się miękkie i puste w środku, po czym gina zanieczyszcając cały baniak co czuć po otwarciu :con Preferują niskie temperatury i mało światła Cytuj "W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli 250 l delta + sump 100 l. LED 180W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario-sz Zgłoś Napisano 15 Września 2006 Nie podoba mi się kH..... za niskie Lej kalkwasser POZDRO Cytuj To,że nie mam w tej chwili czasu na morszczyznę nie znaczy, że jš porzuciłem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jałoś Zgłoś Napisano 15 Września 2006 a jak mam takie pytanie: Stani skąd i jak dostales CITES na te stfory?? Bo ponoc mialy byc reglamentowane na obszarach EU Cytuj Pozdrawiam Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew Zgłoś Napisano 15 Września 2006 Stani , najlepszym rozwiązaniem będzie dołożenie pompy perystatycznej - takiej 4kanałowej , wtedy podepniesz odpowiednie preparaty i za miesiąc parametry beda w normie Cytuj DTOTQ First Quarter of 2010 / zeovit.com 1200 litrów zobacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hase Zgłoś Napisano 15 Września 2006 jak bedziesz chcial sie pozbyc czesci obsady to daj znac... a i woda z tego baniaka tez jest bardzo przydatna.... nastepnego dnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus Zgłoś Napisano 15 Września 2006 no wszak żywa woda :haha ja postanowiłem przerzucić sie od jutra na grzybki jutro jade poszukać odpowiedniej obsady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kevlar Zgłoś Napisano 15 Września 2006 Najlepiej te czerwone z kropkAMI:D Cytuj akwa 98 ltr + sump 57 ltr - takie maleństwo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon Zgłoś Napisano 15 Września 2006 ja w przypadku tych stworzen stosuje "vodka methode". naprawde super reaguja. dzis chyba tez zastosuje - w morszczyznie trzeba byc systematycznym. pzdr Cytuj Purple haze...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BartY Zgłoś Napisano 15 Września 2006 @Stani@ jak Ci się uda szczel fote baniaka:D zobaczymy czy nie ma cyjano:p - rok bez podmiany to sporo EDIT powiem że jak spojrzałem i czytam KH 1 myśłe jak to możliwe tak sie mądrzy a kh ma 1 :Dhehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 15 Września 2006 Kevlar po takich to sie spi 24h ale za to sa fajne sny Stani robisz sam??? Zdradz przepis, bo nam cos raz wychodza a raz nie Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kataklizm Zgłoś Napisano 15 Września 2006 Myśle że przyczyną mięknięcia może być zbyt częste dozowanie jodu. Nie wiem jak wy ale ja się pisze na szczepki. Cytuj akwa 126 l i większe w drodze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Jan Rogalski Zgłoś Napisano 15 Września 2006 A ja mysle, ze racje ma Szymon. Naprawde "vodka methode" w tym przypadku jest najskuteczniejsza. Cytuj /Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 16 Września 2006 Kufa Panowie trzeba sie chyba kiedys bedzie spotkac omowic te "vodka methode". I te ogorki morskie Staniego też @Bartek ja tez na poczatku pomyslalem ze Stani zrobil testy u siebie w baniaku No i tak sobie mysle: no to ma niezle wahania pH w baniaku, i jeszcze tyle fosforanow i azotanow, toz to jakies cmentarzysko! Dopiero jak dokladnie sie wczytalem.... Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 18 Września 2006 Widze, ze jest spore zainteresowanie! Baniak zakladala moja mamusia! Ma takich kilka w piwnicy. @Jalos- szczepki kupione na "czarnym rynku" lub "z wozu" i bez Cites. Aklimatyzacji tez nie bylo. @Mario-sz- Kalkwasser nie bede lal, bo kalku mam w kosciach i tak za duzo. @Hase,Szymon, AquaManiac i zapewne duzo z reszty forumowiczow : tez jak je widze to od razu mam na mysli "Wodka Metode". Jest to jedyna sluszna metoda bez wzgledu na to, czy osobniki sa miekkie czy twarde. @Kataklizm- wszystkie szczepki sa w baniakach. Troche slabe oswietlenie maja. Ale przynajmniej glony nie rosna. Tak troche sobie myslalem, ze wywiaze sie konstruktywna dyskusja dlatego tematu nie dalem w dziale chemicznym. Pozdrawiam Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiek l Zgłoś Napisano 21 Września 2006 nic nie piszesz o Ph Cytuj UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP 130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060 oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200 wystartowało Nasze Przejściowe... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 22 Września 2006 Ph nie udalo mi sie zmierzyc. Wychodza jakies zupelnie inne kolory. Wyjsciowa woda byla jakas zoltawo-zielona. Moze gdyby przepuscic ja przez wegiel? Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hara Zgłoś Napisano 22 Września 2006 no i co Stani, wykończyłeś obsadę? Cytuj Pozdrawiam Jacek 370l, sump 100l, 40kg LR, 4*T5 54W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 22 Września 2006 Rano zbiornik byl pusty - no to chyba tez jadlem. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 2 Września 2012 A w tym roku mamusia startowała z nowym baniaczkiem??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 2 Września 2012 fajny temacik. plus za odgrzebanie p.s. przyznaj sie czego na prawde szukales, ze odnalazles ten watek ? Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 2 Września 2012 Szukałem cmentarzyska nano-reef. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach