Skocz do zawartości
PanMandaryn

Kwas na "szklane róże"

Rekomendowane odpowiedzi

Zdesperowany znikającymi wurdermanni i ronącą liczbą tego badziewia wypróbowałem metodę "na kwas cytrynowy". Muszę powiedzieć, że efekty są zaskakująco dobre. Nie wszystkie aiptasie zginęły po pierwszej dawce, ale skuteczność wynosi spokojnie około 70%.

Mam tylko nadzieję, że pozostałym mieszkańcom akwa to nie zaszkodzi ...ale i tak było warto :D:):D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie gadaj, że ci szklane róże zeżarły krwetki Wurdremni!

A jak zastosowałes ten kwas? Strzykawką w ukwiała?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem co mi je zeżarło, ale były 2 a teraz nie ma ani 1. wątpie, żeby to nemo je załatwił, a nic innego na razie w akwa nie mam.

kwas w sklepie kosztuje 50gr. robisz stężony roztwór-na 1 paczke jakies 30-40ml (na oko) i podajesz takiemu prosto w noge, a jesli sie nie da, to powoli "kąpiesz" go w tym, aż zaczną leciec bąbelki.Zdarza się też, że nałykają się tego kwasu i ty już wtedy nic nie musisz robić. Czasem się odrywają a czasem zostają w jamie, w której siedziały.

mała strzykawka (2ml) wystarcza na zabicie nawet 5 może więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwaga tylko do mniejszych zbiornikow - mozna sobie skutecznie pH zbic i to strasznie latwo.

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestes pewnien ze wurdemanii zniknely? One generalnie rzadko sie pojawiaja i wielu juz myslalo ze po nich az tu naraz po miesiacu sie pokazaly :D

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że tylko się gdzies zaszyły głęboko w skale. Przez pierwsze dwa dni wyłaziły w nocy i "penetrowały" całe akwa, a od 2-3 dni nie ma po nich śladu. Może miały wylinke i nie wyłaża bo pancerzyk mają jescze za miękki.. a może mają wystarczająca dużo żarca pod skałami.. kto wie. Czas pokaże; ale już i tak Aiptasi mam tylko pojedyńcze sztuki, a było ich spokojnie około 100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy w ogole komus udalo sie miec akwa bez aiptasii ??

czy to jest cos z czym trzeba sie pogodzic ,ze predzej czy pozniej wyskoczy z akwa i zacznie meczyc wlasciciela , czyli ,ze generalnie nastawiac sie trzeba na ciagla kontrole populacji przy takim samym podejsciu jak do innych rutynowych czynnosci przy akwa?

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja gdy zakładałem swoje pierwsze 60 litrów (tak około 2 lata temu) to miałem 1 (słownie: Jedną) aiptasie i cieszyłem się jak głupi, że dostałem na skałce gratisowego ukwiała.. a jakie było moje szczęście gdy ukwiał sie podzielił! po kolejnych kilku(nastu) podziałach nie byłem już tak sczęśliwy..

sądzę, że w znacznej większości zbiorników są aiptasie w większej, lub mniejszej liczbie i przy takiej szybkości ich namnażania, to nawet chelmon ani wurdermanni nie wybije całej populacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak , ale mi chodzi o to czy aiptasie daje sie wyeliminowac definitywnie. czy komus sie to udalo ?

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi. Tropic Marine Elimi Aiptasi w polaczeniu z kilkoma krewetkami Wundermanii.

Lepiej jednak zamiast TMEA uzyc jest nasyconego kalkwassera podgrzanego w mikrofali tak aby przypominal gesta maz i tym polac aiptasie, a do tego krewetki :-)

Acha. Krewetek w akwarium wogole nie karmie, moze dlatego zaczely aiptasie jesc :-) Nie mam rybek, takze nie moga podjadac pokarmu i musza same sie wyzywic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odpowiedz, tylko czy dobrze zrozumialem ?ze z niej wynika, ze trzymasz aiptasie pod kontrola, ale ich nie wyeliminowales ?

czy aiptasia nie wyrosnie znowu jesli wyjmiesz krewetki ? czy to jest tak ,ze krewetki znajduja to czego ty nie widzisz golym okiem i zjadaja zanim zdazy wyronac na calego?

pytanie brzmi - czy to w ogole mozliwe zeby miec akwa bez aiptasii w 100% ?

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ja wyeliminowalem. Mam male akwarium i to byla dla mniej najlepsza metoda z dwoch powodow. Slimaki trzeba kupiec w wiekszej ilosci poniewaz atakuja grupowo, a pozniej umra z glodu jezeli aiptasi nie bedzie. Ryby sa za duze do mojego zbiornika.

Teraz gdy bede zakldal akwarium to zrobie tak:

Po wlozeniu skaly kazda aiptasie zalatwie wstrzyknieciem TMEA albo polaniem JJ/podgrzanym kalkwasserem. Z zastrzezeniem, ze na kazde 50-70litrow mozna dziennie zabic za pomoca TMPR albo JJJ z 5-7 aiptasi aby pH nie spadlo w dol. Kiedy NH4, NO2 beda zerowe to wloze na kazde 100 litrow 2 krewetki Wundermani i bede im pomagal eliminowac aiptasie ale tak abym tez widzial, ze one jedza, czyli nie zabijajac wszystkich samemu. Po 2 tygodniach glodowki powinny zaczac jesc aiptasie.

Niektorym niepodobaja sie Wundermani ze wzgledu na kolory, nie sa tak barwne, ale mi przypadly do gustu ze wzgledu na zachowanie i sposob poruszania sie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.