Skocz do zawartości
craze121

gdzie go usadowic

Rekomendowane odpowiedzi

Heliofungie najlepiej trzymać na piasku. Koral nie lubi zbyt dużej cyrkulacji i lubi dolne obszary akwarium. Uważaj bo koral może się przemieszczać i pażyć inne korale.

Akwarium 1200L + Sump 450L, Odpieniacz BK500, Oświetlenie LED EcoTech Radion XR30W, Cyrkulacja EcoTech VorTech MP40 + MP60, Obieg Tunze Silence Pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniales dodac TO BARDZO CIEZKI KORAL

Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W utrzymaniu

80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koral z tych najtrudniejszych. Podchodziłem do niego 2 razy. Pierwszy zszedł po miesiącu-leżał na piachu. Drugi po 3 miesiącach-bare bottom. Oczywiście to nie znaczy, że u Ciebie nie będzie żył dłużej ale definitywnie u mnie zalicza się do grupy "omijać szerokim łukiem".

Mój zimowy antydepresant: 140x70x45h OW, BK 180, Balling, cyrk. 2xVortech MP40W, 1xVortech MP10, 2x RW 15, ATI Sunpower 8x54W, bez sumpa, ULNS, 90% SPS, 10% LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się utrzymał ponad rok czasu, był wielki !!! średnica talerzyka około 8cm a po napompowaniu z polipami średnica około 26cm. Parametrów nigdy nie miałem super dobrych. Przemieszczała się po 3-4cm na boki. Padła dopiero (z połową pozostałych korali) jak miałem pomór w akwarium. Aż się dziwię że wszyscy tak przestrzegają przed trudnością. Podobnie mam z gonioporą, równo kupiłem z heliofungią i dopiero teraz ukwiał mi ją poparzył.

według mnie nie ma reguły.

Akwarium 300L (120x50x50) front i boki z OW + sump 100L

Odpieniacz Deltec MCE600 (na czas dojrzewania) WhiteSkim200, cyrkulacja 2xtunze 60856045, Lampa LED 240W DIY od Tomasza, dolewka AM SP3000, obieg: NJ4500 Jebao DC6000

Start 13.12.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ja mam go 2 dni w sklepie wyglądał jak martwy bo niby jadł a umie się napompowal i jeszcze tego samego dnia jadł krewetkę czas pokaże powiedzieli w sklepie ze łatwy może będę miał więcej szczęścia niż rozumu w tropikalnym zawsze sprawdzam co kupuje a tu się posłucham w sklepie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omijaj ten sklep szerokim łukiem... Koralowiec bardzo trudny, ale może Ci się uda... Nie przesadzaj z karmieniem, raz w tyg. spokojnie wystarczy.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.