Kuba8909 Zgłoś Napisano 5 Listopada 2015 Witam Wszystkich forumowiczów, Jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałośc Dokładnie tydzień temu zalałem mój pierwszy w życiu baniak morski, 120 L + sump, zgodnie z radą starszego kolegi postanowiałem wystartowac na ,,suchej'' skale, ok 9 kg, do tego 9 kg żywego piasku, na start miałem ok 90 L wody z działającego już baniaka, resztę solanki dorobiłem sam, zgodnie z zaleceniami I teraz moje pytanie, kiedy powinno się zacząc dojrzewanie ?? noramlnie u mnie w akwa to poprostu nic się nie dzieje, woda czysta jak kryształ, odpieniacz wyrzuca troche brązowego dziadostwa codziennie, regularnie dolewam wode , sprawdzam zasolenie i ph. leje bakterie i odrzywkę dla nich, wyszystko tak jak powinno być, Prosze o jakieś info, pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 5 Listopada 2015 A świecisz coś? Poczekaj jeszcze tydzień to Ci się odechce dojrzewania;) Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuba8909 Zgłoś Napisano 5 Listopada 2015 Świece, zaczynałem od 5 h dziennie, codziennie zwiększając, teraz juz tak z 10 h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Listopada 2015 codziennie ? to zwiększaj co tydzień o godzinę a zacznij od 6h przewertuj dział dla początkujących Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuba8909 Zgłoś Napisano 5 Listopada 2015 (edytowane) No właśnie czytałem że dużo światała przyspieszy dojrzewanie, ale skoro tak mówisz to od dzis będe świecił 7 h Edytowane 5 Listopada 2015 przez Kuba8909 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciejk1976 Zgłoś Napisano 5 Listopada 2015 Ja startowałem też na żywej skale i objawy dojrzewania miałem dopiero po 3 tygodniach także jeszcze poczekaj. Może być tak że będziesz miał wszystkie możliwe plagi przez najbliższe pół roku :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Listopada 2015 No właśnie czytałem że dużo światała przyspieszy dojrzewanie, ale skoro tak mówisz to od dzis będe świecił 7 h dużo światła na start ... przeważnie = duże plagi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 5 Listopada 2015 Ja startowałem też na żywej skale i objawy dojrzewania miałem dopiero po 3 tygodniach także jeszcze poczekaj. Może być tak że będziesz miał wszystkie możliwe plagi przez najbliższe pół roku :-) Kolega nie startowal "tez na zywej skale" spokojnie doczekasz sie dojrzewania - jeszcze bedziesz chcial zeby to byl juz koniec. Starszy kolega nie uswiadomil Cie ze dojrzewanie akwarium moze potrwac potrwac i jeszcze raz potrwac ? Jaki sens ma mierzenie codziennie zasolenia i ph ? Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu3005 Zgłoś Napisano 6 Listopada 2015 Mysle ze odpieniacz jest teraz nie potrzebny, tez tak startowalem jak ty i teraz po 6 miesicach mam kilka ryb i korali i odpienek dziala kilka godz w nocy i widze ze jest lepiej, cos zaczyna sie dziac. Ja czekalem okolo 2 miesiace az cos zacznie sie dziac. Nic nie bylo glonow a woda krysztal. 1 miesiac temu wylaczylem na 5 dni odpienek (tak mi polecil sasiad ktory tez co nie co wie) i powiem ze jest lepiej cos wylazi na szybe jakies tam zycie, ale dlugo czekamlem, fakt ja to wogole z suchej i czystej ro startowalem, moze to i dla tego. Ale jak pisze reszta czas i cierpliwosci jeszcze bedziesz tesknil zeby nie bylo glonow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuba8909 Zgłoś Napisano 6 Listopada 2015 Ok, no to będe czekać cierpliwie aż sie coś zacznie dziać może się nie zestarzeje przy tym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Listopada 2015 odpieniacz jak masz to odpalaj od razu choćby żeby napowietrzał wodę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu3005 Zgłoś Napisano 6 Listopada 2015 Ok, no to będe czekać cierpliwie aż sie coś zacznie dziać może się nie zestarzeje przy tym ja po 2 miesiacach dostalem takie glony( 2 piersze foty) byly spoko bo moglem skale szczoteczka do zebow szorowac w akwa i ladnie schodzily, bale pozniej jak przyszly glony wlochate ojoj, rowaphos do sakrpetyu i czekanie okolo 2 tygodnie na jakis znak ze odejda bo nic nie pomoglo, bedzie dobrze, sasiad mnie namawia na takie cos http://www.ebay.co.u...jMAAOSwxH1T5PCc jednorazowo do akwa i ponoc w oczach wszystko rosnie, ale cos nie moge sie zdecydowac, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach