hajtaler Zgłoś Napisano 6 Listopada 2015 Mam pytanko czytałem już kilka razy ze co niektórzy doprowadzają powietrze do odpieniacza wężem wystawionym za okno i mam kilka pytań: 1.czy ten wężyk jest takich samych rozmiarów co oryginalny chodzi o przekrój 2. czy długość około 7 metrów nie ograniczy przepływu powietrza co pogorszy prace odpieniacza 3.czym zabezpieczacie wężyk poza oknem przed owadami Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 6 Listopada 2015 1. najlepiej 2. przy dobrym odpieniaczu to nie problem 3. wiele razy było o tym pisane Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Listopada 2015 3. np. gąbka (z filtra) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 6 Listopada 2015 1. najlepiej2. przy dobrym odpieniaczu to nie problem 3. wiele razy było o tym pisane Rownie dobrze mogles napisac : Ad 1,2 oraz 3 : wiele razy bylo o tym pisane. Faktycznie po co wogole jest forum lepiej niech w googlach zada pytanie. Ad 3 mozesz uzyc kawalek gabki lub fizeliny Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 6 Listopada 2015 (edytowane) Kuba a jaki jest powod u ciebie ze chcesz doprowadzac powietrze zewnatrz. jesli nie masz problemu z ph a pokoj ma okno otwierane to zupelnie wystarcza dodatkowo masz Refugium i swiecisz? Edytowane 6 Listopada 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 6 Listopada 2015 Rownie dobrze mogles napisac : Ad 1,2 oraz 3 : wiele razy bylo o tym pisane. Faktycznie po co wogole jest forum lepiej niech w googlach zada pytanie. tak mógłbym, ale tego nie zrobiłem poza ad 3., bo na inne podałem odpowiedź Ad 3 mozesz uzyc kawalek gabki lub fizeliny a co to da?? poza tym że robactwo nie wejdzie... więc napiszę: potrzebny jest filtr z węglem aktywnym - wiadomo że wejście będzie tak zrobione aby robactwo nie weszło ale najważniejszą rzeczą jest aby z powietrza wyłapać "syf" więc po drodze trzeba zastosować węgiel aktywny - jak to ktoś zrobi sobie, jego sprawa p.s. do czegoś jeszcze google potrzebne lub wyszukiwarka na forum? Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 6 Listopada 2015 (edytowane) Kuba a jaki jest powod u ciebie ze chcesz doprowadzac powietrze zewnatrz. jesli nie masz problemu z ph a pokoj ma okno otwierane to zupelnie wystarcza dodatkowo masz Refugium i swiecisz? no z ph problemów nie mam za to mam problem z temperaturą a zimne powietrze by trochę ja zbiło, mam 6 wiatraków(trochę głośno jest) a mam tak ciepło w pokoju(ogrzewanie wyłączone) ze bez grzałki woda ma non stop 28C Edytowane 6 Listopada 2015 przez hajtaler (wyświetl historię edycji) Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 6 Listopada 2015 (edytowane) Mysle ze nie schlodzisz tym wody, skad tak wysoka temperatura w domu. ps. mysle ze cos moze generowac zbyt wiele ciepla w zbiorniku, oswietlenie pompy ? Edytowane 6 Listopada 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 6 Listopada 2015 tak mógłbym, ale tego nie zrobiłem poza ad 3., bo na inne podałem odpowiedź a co to da?? poza tym że robactwo nie wejdzie... więc napiszę: potrzebny jest filtr z węglem aktywnym - wiadomo że wejście będzie tak zrobione aby robactwo nie weszło ale najważniejszą rzeczą jest aby z powietrza wyłapać "syf" więc po drodze trzeba zastosować węgiel aktywny - jak to ktoś zrobi sobie, jego sprawa p.s. do czegoś jeszcze google potrzebne lub wyszukiwarka na forum? O to wlasnie chodzilo autorowi Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Listopada 2015 posprawdzaj pompy czy któraś sie nie grzeje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad Zgłoś Napisano 6 Listopada 2015 Powietrze zanim dojdzie do odpieńka będzie ogrzane i to nic nie da Cytuj Akwarium 80x50x50h czyli 200l, Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W. Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand, Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy. Chwilowa likwidacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 6 Listopada 2015 no tak będzie trzeba zrobić niby wszystkie nowe mam, po kilka miesięcy regularnie czyszczone Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 6 Listopada 2015 powietrze jak załapie na zewnątrz "0" - teraz, a będzie zimniej... - to do odpiencza dochodząc nie będzie mieć 20/22/25... więc je schłodzi tak czy siak Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu Zgłoś Napisano 6 Listopada 2015 Sprawdź termometr, można się zdziwić. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/57349-350l-slps/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 6 Listopada 2015 Znalazłem kilka tematów n zasilania odpieniaczy powietrzem z zewnątrz ale u mnie jednak nic z tego nie będzie ze względu fi rurek. Myślałem o nawierceniu dziurki a tu wychodzi ze min to chyba 16mm i niestety nie mogę sobie pozwolić na coś takiego Mysle ze nie schlodzisz tym wody, skad tak wysoka temperatura w domu. ps. mysle ze cos moze generowac zbyt wiele ciepla w zbiorniku, oswietlenie pompy ? chyba wszystkie rury lecą pod podłogą,mury cieple czyli sąsiad nieźle grzeje i mój pokój jest najcieplejszy w domu nawet bez włączonego ogrzewania,ale pompy sprawdzę tak na wszelki wypadek Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach