Yaardai Zgłoś Napisano 7 Listopada 2015 Cześć, pokleiłem właśnie hydraulikę do nowego akwarium. Akwarium już zasolone (z suchą skałą), sump również się soli. Ile czasu dać hydraulice "poodychać" zanim połączę nią sump z akwarium? Kleiłem klejem uniwersalnym z Ust-m. Przelałem przez hydraulikę już kilkadziesiąt litrów z wiadra do wiadra, a smród kleju jest nadal odczuwalny. Jakie inne zabiegi powinienem jeszcze wykonać zanim podłączę ją do obiegu? A może już nic nie trzeba robić i podłączyć mimo "smrodku" wydobywającego się z hydrauliki? Cytuj Moje morskie akwarium ReefMax - wyłączone 24.11.2015 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 7 Listopada 2015 (edytowane) Na tych klejach są dwa okresy. Jeden po jakim można używać hydrauliki i drugi dłuższy do pełnego związania. Poczekaj dla świętego spokoju do pełnego związania. Smrodkiem się nie przejmuj. Jak ja kleiłem to testowałem zaraz po sklejeniu. RO-DI lałem po ok 24h czyli chyba po pełnym związaniu. Pozdrawiam, Marek. Edytowane 7 Listopada 2015 przez Miklas (wyświetl historię edycji) Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yaardai Zgłoś Napisano 7 Listopada 2015 Nie mam ulotki, producent nie odpowie w weekend, na kleju tylko info ile sekund przytrzymać, karty produktu też nie mogę znaleźć. Znalazłem za to poradnik klejenia (nie od producenta tego kleju), gdzie są takie informacje: W zależności od temperatury otoczenia należy zachować następujące czasy minimalne: • zanim połączenie zostanie obciążone: - 5 do 10 min. dla temperatury otoczenia > 10°C - 15 do 20 min. dla temperatury otoczenia < 10°C • W przypadku klejenia naprawczego, które nie podlega testom hydraulicznym obowiązuje zasada dla wszystkich średnic i ciśnień: - 1 godzina / bar • W przypadku klejenia, które podlega testom hydraulicznym dla rur i kształtek do PN 16 i niezależnie od średnicy należy zachować czas: - co najmniej 24 godziny Z powyższego wychodzi mi 10 minut. Nie zrobię krzywdy skale albo obsadzie za parę tygodni, jak podłącze już? Cytuj Moje morskie akwarium ReefMax - wyłączone 24.11.2015 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 7 Listopada 2015 Ja używam kleju Oatey All Purpose Cement. Na opakowaniu pisze, że wiąże w kilka minut, a próbę ciśnieniową z wodą zimną można robić po 2h i tylko tyle. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirotechnic Zgłoś Napisano 7 Listopada 2015 masz napisane że 24h Cytuj Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt. Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH. Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 7 Listopada 2015 Tak mi się wydawało, ale nie mogłem się teraz doszukać. Pozdrawiam, Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoti79 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2015 Miklas dobrze radzi odczekaj dla świętego spokoju 24h bo czasem pośpiech rodzi niespodzianki a w tym wypadku lepiej żeby tak nie było Cytuj baniaczek 450+160sump oświetlenie t5+led obsada koralin mieszana mieszana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 8 Listopada 2015 (edytowane) Spieszy ci się to po 1 godz zalewaj. nie to na 2 dzień Edytowane 8 Listopada 2015 przez akvarius (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach