Skocz do zawartości
mavric97

quadricolor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od 2 dni mój ukwiał zmalał i wygląda jak by usychał. Dodam tylko to ze ostatnio walczę z cyjano na skale i piasku. Ostatnio tez jedna z błazenek interesowała się nim ale nie sadze by mogła mu cos zrobić bo przecież one często żyja wśród ukwiałów. Proszę o pomoc bo sam chyba niczego już nie wymyślę. Dodaje zdjęcia jak miał się dobrze i teraz

post-26084-0-10155300-1447005743_thumb.jpg

post-26084-0-31395300-1447005771_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

zrób testy wody

bo stawiam piwo że NO3 masz ponad 50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ukwiał wygląda normalnie, tak na pierwszym jak i na drugim zdjęciu

normalne zachowanie ukwiałów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ktorym zdjeciu mial sie dobrze?

Dla mnie wyglada dobrze i tu i tu. Czasem sfleczeje jeszCze bardziej i po kupie tez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No3 mam 25 i kh 10,2 wiec piwerko bys przegral :p a powaznie to Zdziwilo mnie bo opadl na piach i jakis taki dziwny sie zrobil. Moze zrobilem z tego wielkie hallo a on poprostu tak ma. Zreszta zoltodziob ze mnie w akwarystyce morskiej.

Baniak mam od 3 miesiecy ale koles od ktorego odkupilem mial go 1,5 roku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Quadri lubi się wypompować do zera celem "oczyszczenia" vel defekacji ;) U mnie zwykle nie odpada wtedy od skały, ale powinien wrócić do siebie w ciągu dnia - najgorsze co przy quadrim może się wydarzyć to gdy ma otwór gębowy otwarty stale i wywali "jelita" - wtedy masz trupa pewnego. Choć jest fakt faktem, że moja krewetka czyszcząca grzebała kiedyś przy quadrim jak otwierał paszczę - myślałam, że zdycha, a on po prostu się "oczyszczał" :p

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ukwiały są dość wrażliwe na zmiany parametrów, cyrkulacji, światła. Jak im coś nie odpowiada, to właśnie się tak kurczą i chowają, albo zaczynają chodzić i szukać dogodnego miejsca.

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będzie fruwał po akwa to znaczy ,że coś mu nie pasuje.Możesz przestawic go w inne miejsce, w inną cyrkulację.Takie zachowanie to normalka , flaczeje, zamyka się.Fajnie to wygląda jak błazny próbują się tam dostac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.