Skocz do zawartości
Lukasz82

Morskie oko w Głogowie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam bardzo serdecznie forumowiczów płci męskiej oraz tej pięknej :)

Jako że jestem tu nowy, na początku się przedstawię. Mam na imię Łukasz i totalnie nakręciłem się na akwarium morskie dlatego postanowiłem do was dołączyć. Jeszcze niewiele wiem jednak każdą wolną chwile w domu i w pracy mile spędzam na czytaniu i nie mogę się oderwać od lektury :D Ostatnio o niczym innym nie mówię, znajomi już nie chcą ze mną gadać heheheh, ale dość już o mnie, może przejdę do sedna. Chciałbym postawić baniak ok. 200l + sump (ok 50l). Będzie to akwarium w trójkącie zabudowane w ścianie. Nie chcę zaczynać ambitnie z obsadą jednak w przyszłości jak już opanuje co nie co to dodam jakieś SPS-y, ale to za jakiś czas.

Teraz moja prośba o pomoc w doborze sprzętu. Jest tego sporo na rynku i trudno wybrać coś odpowiedniego i cichego. Może ktoś z forumowiczów ma coś na zbyciu w rozsądnej cenie, chodzi tu przede wszystkim o odpieniacz i pompę obiegową oraz pompę cyrkulacyjną albo falownik. Z reztą powinienem sobie poradzic.

Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej do tego litrażu polecam odpieniacz Reef Octopus NW110 mam go ładnie pieni i jest cichy, co do cyrkulacji i obiegu to raczej bież z firmy Jebao.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+1

Jebao, zarowno obiegowe jak i cyrkulacyjne maja swietna cene w porownaniu do mozliwosci i jakosci.

Mam tez RO110INT i pracuje ladnie, ale jednak troche go slychac

Powadzenia :)

yoWMOAzcKo.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki chcesz mieć wymiar tego trójkąta ?

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Jaka pompa jest mistrzem ciszy?"

Mam dc3000 i jest cichsza od odpieniacza i cyrkulacyjnej (Gyre 130) a nawet od wentylatora do ledow :)

Do 250l w obiegu bedzie w sam raz.

Edytowane przez amebcia (wyświetl historię edycji)

yoWMOAzcKo.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Równiez polecam jebalo jako obieg i cyrkulacje... jestem w plecy tys zl na nietrafione poprzednie zakupy ale zadowolenie z jebalo rekompensuje troche straty . mam nadzieje ze potrwa to dlugo :)

Jaminik 200 GT:)

240l w obiegu , dluugie na 1,7m.

Pompownia Jebao. 320W T5

Skała 90% ceramika

Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! :)

Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek.

w planie male DSB i refugium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

joopa wymiar mojego graniastosłupa to prawdopodobnie 75x75x106 wysokość 50cm tak mniej więcej:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i co wymyśliłeś ?

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszkę idzie mi to jak krew z nosa ale cierpliwość podobno popłaca:) Jeśli chodzi o akwarium to wysłałem kilka zapytań ofertowych i jakoś nikt nie chce mi odpowiedzieć:( Ponawiam pytania ale jak grochem o ścianę. Między czasie buduje sobie lamę LED :D i kompletuje resztę sprzętu obserwując przede wszystkim targowisko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dostałem wycenę mojego akwarium i teraz potrzebuje waszej pomocy. Całość ma wyglądać mniej więcej tak jak na obrazku %29.gifSzkło o grubości 8mm i pytanie czy warto dokładać do szyby opti?? czy też może niczego to w tym wypadku nie wniesie. Różnica w cenie dość spora, a zaoszczędzoną kaskę mógłbym wydać na jakiś sprzęt.

post-26083-0-02655900-1450092967_thumb.png

Edytowane przez Lukasz82 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sprawa subiektywna. Opti daje lepsze odwzorowanie kolorow, ale czy warto za to placic musisz juz sam zdecydowac :)

yoWMOAzcKo.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz zamówione, padlo na opti :-) co by ładniej polaczenia wygladaly. Teraz czeknie :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie zamówiłeś szkiełko ?

"LUDZIE TO NIE WIEDZĄ JAKIE SIŁY DRZEMIĄ W NATURZE"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postepy powoli ale do przodu ;-) Akwarium do konca tygodnia powinno byc do odebrania. Miejsce juz przygotowane, material na stelaż czeka. Wlasnie zamontowalem filtr RO DI tylko nie wiem jak rozwiazac dolewke. Chcialem zrobic bezposrednio z filtra tylko nie wiem czy to sie sprawdzi. Reszta gratow czeka w pudle, aaaa i jeszcze lampe koncze skladac :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie też chcę zrobił dolewkę grawitacyjną z filtra RO DI, mam możliwość poprowadzenia rurki za listwą przy panelach (dlatego grawitacyjna). Ok to czekam na efekty. Jakbyś miał ochotę wpaść pogadać to pisz na pw to się zgadamy ;) u mnie już tymczasowe 130l stoi :)

"LUDZIE TO NIE WIEDZĄ JAKIE SIŁY DRZEMIĄ W NATURZE"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postepy powoli ale do przodu ;-) Akwarium do konca tygodnia powinno byc do odebrania. Miejsce juz przygotowane, material na stelaż czeka. Wlasnie zamontowalem filtr RO DI tylko nie wiem jak rozwiazac dolewke. Chcialem zrobic bezposrednio z filtra tylko nie wiem czy to sie sprawdzi. Reszta gratow czeka w pudle, aaaa i jeszcze lampe koncze skladac :-D

Dajesz elektrozawór przed filtrem RO i dolewka ci otwiera zawór kiedy trzeba,grawitacyjna się nie nadaje to tego,bo bedziesz miał RO cały czas pod ciśnieniem,a to grozi powodzią.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dajesz elektrozawór przed filtrem RO i dolewka ci otwiera zawór kiedy trzeba,grawitacyjna się nie nadaje to tego,bo bedziesz miał RO cały czas pod ciśnieniem,a to grozi powodzią.

W takim razie jak mają się do tej wypowiedzi przydomowe instalacje odwróconej osmozy??? Tam przecież zakręcasz wodę kranikiem a nie na zasilaniu.

http://www.greenfilter.com.pl/PL_RO5_instr.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.