diesel810 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 Witam Jesli możecie chciałbym abyście podzielili się swoimi doświadczeniami co do parametrów wody przy których smigają Wam LPS U mnie sprawa wygląda tak ze SPS mają się całkiem nieźle ale euphyllie i dunca nie spełniają moich oczekiwan jak to było w poprzednim akwarium tylko LPS. Moje parametry temp 27 KH 6,9 Ca 440 Mg 1400 No3 ok 3 Po4 niewykrywalne Wiem ze wiele osób powie ze wyprane parametry nie służa LPS i trudno jest pogodzić swietnie prosperujące akwarium LPS i SPS, ale napewno znajdą się tacy którzy z powodzeniem trzymają jedne i drugie. Dużo karmię reef perls/salifert coral food/plus czasem jakies mrożonki dla LPS Swiatło ATI 8x39, 6 niebieska, 1 biała, 1 różowa Dziękuję i czekam na Wasze wpisy Adam czekam na Wasze opinie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartek123_1 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 Mi się euphyllie pięknie pompowały przy KH 8-9. Przy 6-7 marudzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 Dzięki Bartek spróbuję sprawdzić Twoją teorię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 Masz prawie 320 W światła? dla LPS może być za dużo... dlatego się nie pompują Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 Sory ze wtrącę , Bartolomeo czy znajdziemy gdzies informacje na temat tego jakie powinno byc natężenie światła w lumenach ? Bo ja mam np ledy 500w na baniak 1000 L i tak naprawde to tylko xenia wyglada na zadowolona Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 U mnie przy 50cm wysokości świeci 6x80W na 500l .Są acry i pompują się euphyllie ładnie.Co prawda nie są demonami prędkości w dzieleniu się ale wyglądają na zadowolone. Jedynie rico tak wegetują i te to widać że uciekają od światła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 Sory ze wtrącę , Bartolomeo czy znajdziemy gdzies informacje na temat tego jakie powinno byc natężenie światła w lumenach ? Bo ja mam np ledy 500w na baniak 1000 L i tak naprawde to tylko xenia wyglada na zadowolona Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Kolega się pyta bo szuka przyczyny, a nie czepiania kto ma więcej światła czy ciepła z lampy... Z własnego doświadczenia mam 150 W w ledach i miękasy się nie pompują prawie wcale i raczej idą na stracenie koszttem LPS Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
diesel810 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 hmmm euphyllie i inne LPs sa na dnie, swiatło za mocne??? hmmm uwazasz ze sa przeswietlone?? nie wiedziałem ze nadmiar swiatełka moze im nie pasowac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 (edytowane) Kolega to teraz też miał niezły skok zasolenia więc będzie jeszcze trudniej. Kiedyś wziąłem Euphyllie od Adasia bo marudziła u niego strasznie,wtedy światło było mniejsze. Nic z nia nie robiłem specjalnego,położyłem na resztce piasku czasem dmuchnąłem w nią reef pearlsem i tyle i odżyła. Gdy wróciła do swojego akwa było z nią dobrze i to chyba pamiętam że długo cieszyła oko a nawet lepiej niż u mnie wyglądała. Edytowane 15 Listopada 2015 przez Panoramiks200 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
diesel810 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 no alasnie Rafciu ja chyba to zasoleni jednak obstawiam.... zobaczymy za miesiąc wlasnie pamietam w tamtym euphyllie szalały a kazdy sps padał, a teraz na odwrót a tak lubie euph.... apropos tylko 2 sa takie sobie glabrescens, paraancora ok, tylko fioletowa paraancora kwasna ma mine no i dunca od 1,5 msc nie polipuje, zyje ale wegetuje, chyba jednak Rafciu miałes racje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 Zasolenie to na pewno je zmęczyło lecz lpsy marudziły przed tą akcją z tym skokiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
diesel810 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 no wlasnie tez racja dobrze mówisz..... naprostuje poobserwuje zobaczymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiQ Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 według mnie wpływ ma też długość świecenia - u siebie widzę zauważalną różnicę na minus przy wydłużeniu świecenia o 2h Cytuj no i się zrobiło 1000L - http://nano-reef.pl/...elowe-akwarium/ a teraz jest na sprzedaż ... http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
diesel810 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 a ile swiecisz i po jakim czasie zauważyłes róznice przy zwiększonej długości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 Bartolomeo ale ja sie absmutnie nie czepiam po prostu szukam tej wiedzy bo lampa lampie nie równa i wg mojej znajomosci fizyki i biologii nie ważna jest moc lampy tylko jej wydajność. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 Tak mówi teoria, praktyka często (w tym wypadku moim zdaniem bardzo) się z nią mija... Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 (edytowane) Bartolomeo ale ja sie absmutnie nie czepiam po prostu szukam tej wiedzy bo lampa lampie nie równa i wg mojej znajomosci fizyki i biologii nie ważna jest moc lampy tylko jej wydajność. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Spoko:) Nad interpretowałem Twojego posta:) Nie ma nigdzie przeliczników W/litr(znaczy się są, ale ja bym się nimi nie sugerował)... Liczą się lumeny i może odnośnie tych znalazłbyś jakieś przeliczniki, ale jak dla mnie 320 W nawet w świetlówkach to dużo jak na LPS może być Edytowane 15 Listopada 2015 przez Bartolomeo84 (wyświetl historię edycji) Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luminigilstiejn Zgłoś Napisano 15 Listopada 2015 Tak mówi teoria, praktyka często (w tym wypadku moim zdaniem bardzo) się z nią mija... Panie Sebastianie dobrze wykombinowane i taka jest prawda, bo umnie caly caly system to jedna wielka hustawka ale powoli sie kreci.Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach