FunWorld Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 Ostatnio odkupiłem sporo acanów i trumpet corali. Kiedy odbierałem w samo południe to wszystkie polipowały bardzo intensywnie. U mnie z czasem polipują coraz mniej - głównie wieczorem. Zastanawiam się co decyduje o tym, czy koral polipuje w dzień. SPSy, które były w tym zbiorniku mogą sugerować niedoświetlenie lub stare lampy. Miały mimo to duże przyrosty. W takim przypadku acany nie dostawały wystarczająco dużo światła, żeby wyżyć z zooxanteli i musiały cały czas dodatkowo łapać pożywienie z toni wodnej. Na tej samej zasadzie po odcięciu dopływu do światła korale polipują w nocy, aby mieć alternatywne źródło pożywienia. Druga opcja jest taka, że polipowanie to oznaka zdrowia korali i u mnie w zbiorniku jest coś co im nie pasuje i dlatego nie rozwijają polipów. Jak sądzicie co sprawia, że u niektórych korale polipują w dzień, a u innych tylko po zmroku. Jak wyglądały wcześniej: A u mnie wyglądają tak (2h po wschodzie słońca): A może działa to zupełnie w inny sposób? Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lurthel Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 Korale mają nawyki żywieniowe, jeśli poprzedni właściciel karmił je w dzień to mogły tak się zachowywać. Oprócz tego na polipowanie acan w dużym stopniu działa prąd wody, im silniejszy tym będą mniej okazale polipować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 Z tego co wiem to nie dokarmiał ich wcale. Prąd wody mam dosyć słaby w miejscu gdzie one się znajdują. Caulastrea curvata też są ładnie napompowane, ale nie mają polipów widocznych. SPSy polipują normalnie. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
joopa Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 U ciebie wyglądają tak jak trzeba. Macki powinny wystawiać w nocy a w dzień pokazywać polipy z kolorami. Mam chyba z 15 różnych odmian i w dzień mi nie wystawiają macek a wszystkie rosną. Cytuj akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 Dzięki. Właśnie to chciałem usłyszeć. Miałem 3 acany wcześniej, ale one się tak nie zachowywały. W skrócie: 1) Polipowanie niekoniecznie oznacza, że koral jest zadowolony (polipy pewnie też zasłaniają światło utrudniając fotosynteze) 2) W przypadku acanów polipy zasłaniają kolory, które są zazwyczaj ładne. Wyglądają wtedy nieciekawie. 3) Mniej polipów to mniej okazji do parzenia sąsiadów. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
joopa Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 Acany tymi polipami sie nie parza. Do tego maja inne. A co do reszty to jest dokładnie rak napisałeś Cytuj akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 (edytowane) A to tym lepiej. Wiedziałem, że mają "sweeping tentacles", ale myślałem, że tymi też może parzyć. Sporo słyszałem o agresji acanów. Kilka dni temu widziałem nawet spory frag favii kompletnie obumarły przez kontakt z acanem. W necie pisali, że dopiero 10cm to bezpieczna odległość od innych korali. Niestety nie mogę sobie pozwolić na taki luksus. A czy jeden acan może poparzyć inną odmianę acana? Tak jak niektóre euphyllie robią. Edytowane 18 Listopada 2015 przez FunWorld (wyświetl historię edycji) Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
joopa Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 Raczej nie. U mnie nigdy się nie poparzyly. A mam je obok siebie, po 1 cm luzu miedzy nimi. Mogą sie jednak już parzyć na przykład z acana bowerbanki więc trzeba mieć pewność ze wszystkie sa z odmiany lordhowensis. Cytuj akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach