Rumun Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 Zostało mi sporo Ceresitu cx5. Mogę go użyć do zrobienia podstawek pod korale? Planowałem zmieszać go z suchym piaskiem argonitowym bo też mam zapas. Robił ktoś takie patenty? W jakich proporcjach zmieszać ceresit z piaskiem? Potem zapewne trzeba wymoczyć w RO. Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 Wszystko można jak Ci barwa nie będzie przeszkadzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SirNick Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 (edytowane) na youtube masz masę podobnych przepisów, niektórzy też dodają sól gruboziarnistą i pokruszone muszelki w celu zapewnienia porowatości pokombinuj z frazami "reef rock diy" i podobnymi, a z pewnością znajdziesz multum przepisów na domowej produkcji skałkę tutaj znalazłem jakiś link choć nie biorę za niego odpowiedzialności bo go nawet nie przeczytałem, ale poszukaj w wyszukiwarce (google doesn't bite) jak to mówią i znajdziesz coś odpowiedniego, lepiej szukać na forach bo tam gawędź już pewnie w postach poniżej zweryfikowała prawidłowość przepisu http://www.thereeftank.com/forums/f76/diy-live-rock-the-hanson-method-188002.html pozdrawiam Edytowane 18 Listopada 2015 przez SirNick (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 Robię od dawna dając dużo piasku suchego trochę cx5 i parę kropli wody. Rób w małych ilościach bo szybko wiąże i nie daje się formować. Jeśli dasz dużo cx5 podstawki będą szare, a jeśli więcej piasku jasne. Jak lekko przyschnie szczoteczką zmywam wierzchnią warstwę kleju i pozostaje ładny biały piasek Cytuj Akwarium 80x50x50h czyli 200l, Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W. Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand, Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy. Chwilowa likwidacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 18 Listopada 2015 A ja robię z samego kleju, podstawka i tak obrasta koralowcem. Pozdrawiam, Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 21 Listopada 2015 Dzięki Panowie. Zrobiłem kilka sztuk na próbę z różnymi proporcjami. Jak się nie przesadzi z Ceresitem to kolor jest ok. Bardziej naturalny niż czysto białe podstawki. Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 21 Listopada 2015 Sam klej jest kruchy i pęka, jako podstawki może być ale bez dodatku piachu jest bardzo lekki i może się przewracać do tego kiepsko się formuje.Kilka zrobiłem tak ale po dodaniu piachu morskiego inny świat. Lepiej dać masę z wodą i drugie tyle piachu, lepiej to wygląda,lepiej się klei,więcej czasu na reakcję,cięższe,twardsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2015 Przede wszystkim moczyć w RO i to ze dwa tygodnie podmieniając wodę raz na pare dni a nawet codziennie. Kh ostro w górę leci,zresztą widać po syfie w wodzie w której się moczy. Zamiast piasku lepiej dodać grys koralowy Ale podkreślam moczenie i jeszcze raz moczenie !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 22 Listopada 2015 Panoramiks nie pomylił Ci się CX5 z cementem portlandzkim? CX5 używa się często do klejenia skał i jego główną zaletą jest szybkość wiązania. Po 10 min skała ląduje z powrotem w akwarium. U mnie, co czasem się pojawia to krzemiany . Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2015 (edytowane) Nie pomyliło mi się przy 500l 20 podstawek i kh z 7 na 9 wylądowało. Kiedyś robiłem z cx5 podstawki ze względu ze nie mogłem dostać cementu nigdzie tylko wory po 25kg a w blokach w stolicy ciężko przetrzymywać takie gabaryty. Pomocz a zobaczysz osad na tafli wody Edytowane 22 Listopada 2015 przez Panoramiks200 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cergoth Zgłoś Napisano 22 Listopada 2015 Ja robiłem z CX-5, z dodatkiem piasku aragonitowego. Robiłem po kilkanaście sztuk (jako foremka wziąłem podkładkę z czekoladek toffifee). Moczyłem profilaktycznie w RO. Do akwarium trafiało po kilka sztuk jednorazowo, żadnych wachnięć parametrów nie zanotowałem. Cytuj PhospHATE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 22 Listopada 2015 Do robienia podstawek używam takiej formy, którą zrobiłem z dwóch łat i dwóch śrub z nakrętkami przy pomocy wiertła 12 i frezu chyba 35. Po kilkukrotnym urzytkowaniu dodałbym jeszcze jedną śrubę po środku ale ścisk stolarski też daje radę. Same podstawki odlewam z CX5 bez dodatków. Nic się nie kruszy, nic się nie łamie, nic się nie przewraca. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach