Skocz do zawartości
Artur_M

300 litrów step by step

Rekomendowane odpowiedzi

Wielkość komory pompy powrotnej jest uzależniona od wielkości pompy powrotnej :)

Zrób taką żeby spokojnie, na luzie weszła Ci pompa.

Ok. Gdyby nie automatyczna dolewka to tak bym też rozumował. Zadałem to śmieszne pytanie, gdyż nie wiem czy z uwagi na pływaki, które będą się bujać w tej właśnie komorze, nie należałoby odpowiednio zwiększyć powierzchni komory.

Postawie więc inaczej pytanie, czy zachować wymiary sumpa zakładając, że jednak go podzielę na dwie komory, czy też zwiększyć jego wymiary? Jeżeli tak, to o ile? Filtracja pellety.

Edytowane przez Artur_M (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Gdyby nie automatyczna dolewka to tak bym też rozumował. Zadałem to śmieszne pytanie, gdyż nie wiem czy z uwagi na pływaki, które będą się bujać w tej właśnie komorze, nie należałoby odpowiednio zwiększyć powierzchni komory.

Postawie więc inaczej pytanie, czy zachować wymiary sumpa zakładając, że jednak go podzielę na dwie komory, czy też zwiększyć jego wymiary? Jeżeli tak, to o ile? Filtracja pellety.

W takim sumpie zmieści Ci się odpieniacz na rurze 20 cm z pompą w body i ze dwa filtry przepływowe/reaktory pelletek zakładając szerokość komory na pompę 15 cm, jak odpieniacz będzie z pompą obok body, to może dwa się zmieszczą a może nie. Jeśli idziesz w pelletki, to w sumpie musisz mieć wydajny odpieniacz, reaktor pelletek / filtr fluidyzacyjny na pelletki oraz drugi filtr fluidyzacyjny na jakiś adsorber PO4, przydałby się jeszcze trzeci filtr na węgiel. Rozrysuj sobie to na kartce papieru w rzucie z góry i wrysuj sobie w tego sumpa jakiś odpieniacz, wymiary powinieneś znaleźć w necie i jakieś trzy filterki o średnicy podstawy około 10 cm czy Ci się to zmieści. Jeden filtr zmieścisz napewno w komorę pompy przy szerokości 15 cm, tylko może ucierpieć łatwość obsługi takiego filtra w tej komorze.

Pozdrawiam, Marek.

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taki sump obecnie i wszystko się mieści:

3859236_projsump1.jpg

Odpieniacz Grotech HEA200S na rurze 20cm reaktor wapnia też grotecha na rurze 20cm i reaktor biopelletek samorobny na rurze 7cm

3859324_5.jpg

Jak wpadniesz do mnie to sam sobie zobaczysz

48a8a9a6b8f4f4ee866d96cfdef63c4cu1641a14

6953777_Sygnaturarybki1.jpg

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.