Skocz do zawartości
Ludek

Dobór sprzetu do 180l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem 180l baniaczek i nadszedł czas by go "uzbroić" dodam,że baniak stoi metr od łóżka i zależy mi na BARDZO CICHEJ pracy :)

1. pompa obiegowa ?

2. odpieniacz ?

3. falowniki ?

4 grzałka ?

5. jaki sprzęt bedzie podtrzebny na automatyczna dolewkę ?

CO POLECACIE ???? :)

Z góry bardzo dzieki za wszelkie odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam takie coś:

180L akwa optiwhite 100x40x45cm, Razor R420r 160W 16000k + soczewki 120 stopni, 68L sump + 30L dolewka i podmiana wody, odpieniacz BOYU DT2520, obieg Jebao DC3000, grzałka Aquael Gold 200W, cyrkulacja: Jebao WP25 + RW8,

dolewka automatyczna z wydzielonej przegrody.

180L akwa OptiWhite 100x40x45cm, Lampa LED 180W DIY , 68L sump + 30L dolewka i podmiana wody, odpieniacz CoralBox D300 ze sterowalną pompą, obieg Jebao DC3000, grzałka Aquael Gold 200W, cyrkulacja: Jebao RW8, dolewka automatyczna z wydzielonej przegrody.

rapidox.pl_350x26.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam takie coś:

Odpieniacz daje radę ? jak z cichością zestawu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://nano-reef.pl/...182-white-lady/ tutaj masz mój zestaw i to akurat 180 l. Obiegówka cicha, odpieniacz też, RW4 się wyciszyło.

Odpieniacz super, ale cena też spora :) możesz zapodać zdjecie z sumpa ?

Pompe obiegową napewno kupię tą co ty, podobno mega cicha !

Pytanie jeszcze co do falowników, w takim litraż 2 starczą ? jakie kupić, żeby były mega ciche ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie mam pompę tunze silent moim zdaniem cicha no i cyrkulacja rw4 wogole nieslyszalna. Zresztą odpieniacz też jest mega cichy. Wczesniej mialem Blau to był głośny.

a ja polecam 2x Jvp tanie i ciche - czego chcieć wiecej :)

NOOOOO to mam dylemat, czytałem opinie o RW-4 na drugim biegu praktycznie nie słyszalna ! mam zbiornik 180l na którym biegu by musiał śmigać ? na youtube widać jego pracę, bardzo efektowne wiry wody. ( mam jeszcze dwie koralie 900 przydają sie gdzies upchać ? )

lecz JVP tanie, ale tzreba pewni dwie sztuki więc na to samo wyjdzie co rw-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.