Skocz do zawartości
mateusz85

Ukwiał chyba odchodzi

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy czujnik obarczony jest błędem odczytu i błędem wskazania, sam błąd odczytu przez oko ludzkie miarki itp określa się jako najmniej dokładny.

Z drugiej strony nikt mi nie powie że nagle hydrometr będzie odczytywał i wskazywał błędnie o 50%. Odchylenie standardowe spodziewałbym się na poziomie do +/-10%.

Niemniej jednak sprawdzę zasolenie u znajomego.

W moim przypadku bardziej stawiałbym na problemy z Mg bo wiem że mam go mało i z podbiciem do 1300 mam problem.

Edytowane przez mateusz85 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie tez się wydaje, że spławik pewniejszy. Refraktometr trzeba kalibrować, a pływaka nie, i zawsze pokaże prawidłowy wynik, jesli jest dobrze wyważony. Wystarczy raz sprawdzić w wodzie, która ma wzorcowe zasolenie, a kreska błędu odczytu ludzkiego oka w te wczy wewte nie ma chyba tak ogromnego znaczenia. W warunkach naturalnych zasolenie tez chyba się nieco waha w zależności od prądów, ilości opadów czy innych czynników?

Edytowane przez Nik@ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elektronika może cie oszukać na poziomie zasolenia, juz niebezpiecznego dla zwierząt. błąd ludzki oka przy dokładnej miarce dużego spławika jest bardzo mały . Zapytaj galki210 on miał za duże zasolenie.

Edytowane przez Manticorepl (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam

Manti

Uwaga: To co pisze na forum, jest moim prywatnym zdaniem, wynikającym z własnego doświadczenia. Czasem się mylę lub po prostu się z wami nie zgadzam. Przepraszam jak kogoś uraziłem.

"Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza, ze właśnie moja racja jest racja najmojsza"

www.invoi.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że już nie wspomnę, że braknie baterii i pupa zbita :) To jednak odpuszczę sobie refraktometr, muszę tylko sprawdzić mój spławik na wodzie w sklepie, która ma wzorcowe zasolenie, czy dobrze pokazuje. Myślę, że tak, skoro nowo odpakowana sól odmierzona dokładnie kubeczkiem przy robieniu wody do podmiany w temp.25 stopni wypiera spławik w środku zielonego pola.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, post się wbił dwa razy i OT narobiliśmy. Nie wiadomo, czy ukwiał zszedł z powodu niewłaściwego zasolenia.

Edytowane przez Nik@ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na 1szym miejscu stawianym Mg, później inne oświetlenie niż w zbiorniku w sklepie skąd go brałem, a dopiero pozniej zasolenie. Ale jak ktoś ma większe doświadczenie to chętnie poslucham.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.