Skocz do zawartości
lapsiak84

Agresja Mandarynów

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam tym razem pytanie odnośnie mandarynów wspaniałych. Miałem w akwarium samca. Dokupiłem mu samiczkę, poczatkowo samiec pięknie się stroszył, puszył i falował przed samiczką, ta jednak (totalna olewka) nie zainteresowała się samcem. Teraz widzę po około miesiącu od wpuszczenia, że samiec przegania samicę a do tego samica ma poobgryzane wszystkie płetwy. Czy możliwe że się w sobie nie zakochali i teraz samiec zamęczy samicę zagryzie albo coś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli moge zaryzykować i nie odławiać samicy? Bo już ją chciałem do sumpa eksmitować do czasu aż znajde jej nowy domek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam zmienić samca/samicę. Taka para to nie para. Wcześniej czy później jak ją dobrze złapie to ją ukatrupi. Dobrze dobrana para jest zgodna. Czasem łatwiej jest wymienić samca niż samicę. U siebie mam nawet dwie pary i zero problemów.

c64.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobną sytuacje

a jak by dodać do związku jeszcze jedną samicę ??

taki układ dwa na jeden :)?

QUQU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem jako dobraną parę i nie ma agresji między nimi, myślę że lepiej odłowić.

szkło: 120*60*60, sump: 90*30*30, 2*120 W LED+2x54w t5, cyrkulacja: 2 x jebao rw15 + obieg jebao 3500, odpieniek: White Skim 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trójkąt też odpada. Któraś rybka zostanie zabita i to dość szybko. Trójkąty tak ale np. przy niektórych pokolcach, które albo trzyma się jedną szt. albo min. trzy bo dwa się ... zabiją np. Białobrode.

c64.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prospero a ja mam inne info co do mandarynów

dwa samce będą walczyć na śmierć ale samice można trzymać grupowo i przy jednym samcy nic nie powinno się zdarzyć nieprzyjemnego

QUQU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sens może to ma co piszesz ale przewaliłem tych rybek troszkę i nigdy nie chciały nawet samiczki pływać na dłuższą metę w zgodzie. Kwestia charakteru :)

c64.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś parę, najpierw był samiec, później dokupiłem samiczkę.

Na początku były zaloty, tańce, ale chyba samiczka nie odwzajemniła jego uczuć albo on zrezygnował i w efekcie końcowy został tylko samiec.

Samiczka zniknęła, z pewnością nie z głodu i raczej nie przez innego zwierzaka.

Samiec samotnie wciąż żyje i ma się świetnie, jak dam LPS-om kawałek krewetki to potrafi go wyrwać i chociaż nie jest w stanie go zjeść to nie pozwoli sobie odebrać i szarpie go jak jakiś pies, a nawet potrafi pogonić większą rybę.

325l + 70l; LED 180W (DIY); JEBAO/JECOD DCT 4000; HYDOR Koralia Nano 1600, BLAU WM 4000; BLAU WM 8000; Deltec SC1455;

Temp: 25,0°C; Dens: 1,024; pH 8,2; KH 8,0; Ca 420; Mg 1350; PO4 0; NO3 0;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje stale się ganiają, samiczka też ma poobgryzane płetwy, trwa to już pół roku i nic jej nie jest.

Jak ma poobgryzane płetwy, to coś jej jest. To znęcanie się. Tak to się nazywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma poobgryzane płetwy, to coś jej jest. To znęcanie się. Tak to się nazywa.

To sie nazywa tak, ze mandaryny maja agresywnwe zaloty. Generalnie trzymanie ryb w akwarium to znecanie sie. Uspokajam Leel00, ze samiczce nic nie jest.

Wysłane z mojego Luna przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.