Skocz do zawartości
grooke

25l morskiego z Podlasia

Rekomendowane odpowiedzi

W kaskadzie póki co węgiel i zwykła ceramika. Po wypłacie wrzucam siporax i kupuje brakujące testy. Dorzucam blazenka do pary robię pokrywę ze spienionego PVC i biorę się za powolne przerabiane mojej słodkiej 100 OW na morskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 41

W międzyczasie doszło kilka korali oraz drugi błazenek.

pH =7,7-8,0(kolor pomiędzy),

NO2 =0,

NO3 = >25 wiem, że wciąż za wysokie,

NH4 = >0,25

KH =10,5

sól =1,020-1,022

Euphyllia wypuszcza drugą główkę, asteriny jakoś nie szkodza póki co, raz jedną znalazłem w brierum ale chyba nic nie zrobiła bo brak śladów, a brierum faluje. Dodatkowo euphyllia mocno się pompuje, tzn wychodzi że szkieletu, czy to źle? To przez cyrkulację?

post-26188-0-03816600-1453044329_thumb.jpg

post-26188-0-79152100-1453044476_thumb.jpg

Edytowane przez grooke (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieczorem zauważyłem takie oto coś na brierum. Jest jakby opuchniete, a obok zagniezdzila się chyba apitasia. Mam rację? Czy te opuchniecie to właśnie przez nią?

Natomiast w drugiej części tego samego kawałka brierum są takie dziwne zielone bąble. Są sztywne prawie jak że szkła. Glon, choroba?

post-26188-0-21652500-1453450239_thumb.jpg

post-26188-0-17872400-1453450251_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na aiptasie. Może ona parzy briareum i dlatego opuchnięte jest. Ja bym odcięła fragment z aiptasia. Nie wiem co to jest to żółte, gąbka czy Detrytus? Ogólnie biedne to briareum, nie da rady zdjąć z niego tego glona?

Edytowane przez Nik@ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Detrytus. Już dzisiaj wyczyszczone, odcięte, póki co zestresowane. Zobaczymy co dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten glon to walonia. U mnie mitrax wyczyscil cala walonie w kilka godzin. Wszyscy zalecaja to tepic ale uwazaj. Jak bedziesz likwidowal mechanicznie to uwazaj zeby nie rozdysic.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Na aiptazje mam skutecznego brzydala rak jak Ci wczoraj mowilem. Ale jest tez smakoszem xeni. Dla tego na razie plywa w sumpie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brzydal za duży dla takiego litrazu, szkoda zwierzaka. Póki co mechanicznie pozbylem się tego badziewia, narazie nie ma śladów powrotu. Xeniee podrzucie Ci wraz z baniakiem i jakimś gratisem ;) u mnie rozrasta się jak szalona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.