Skocz do zawartości
Kraszan

Następnym razem chciałbym choć spróbować

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze - normalnie aż mi szkoda...

Kolejny raz moje błazenki złożyły ikrę. Jaka szkoda, że całe tarło skazane jest na niepowodzenie.

Wiem, że da radę odłowić ikrę do innego baniaka.

Wiem, że da radę ją odchować.

Wiem, że później d*pa...

Jak przygotować się żeby choć spróbować odchować młode? Fito/zooplankton? Czym karmić później? Ktoś gdzieś kiedyś wstawiał link do strony gdzie krok po kroku opiasne było jak maluchy utrzymać przy życiu... ale nie mogę znaleźć...

Poniżej kilka fotek z ostatniego tarła:

1149-foto 101.jpg

1149-foto 100.jpg

1149-foto 085.jpg

1149-foto 084.jpg

1149-foto 076.jpg

1149-foto 064.jpg

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie- ja tez mam parke i czy zakup zooplanktonu(mam mozlwość kupna cyst brachimusa coś mi tu da??

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie ze mniej zachodu jest z Artemiami (larwami) niz z tym calym Brachionusem.

A, i na poczatku troche zywego fito nie zaszkodzi, Artemie sobie podjedza a zywy fito stabilizuje jednak troszke parametry w zbiorniku hodowlanym i dostarcza tlen.

Oczywiscie idealnie byloby miec Brachionusa na poczatek, potem Artemie i caly czas ze 3 rozne kultury fito ;)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kraszan a czytałeś opisy Pszemola na p.r.a ?

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem, czytałem.

Ale po pierwsze dawno temu, a po drugie gdy spytasz Pszemola skąd bierze zoo/fito twierdzi, że ze sklepu na rogu... W USA może i to jest w sklepie na półce, ale pamiętam wykład z Sympozjum Akwarystyki Morskiej w Łodzi o fito/zoo, to opowiadali ze komuś udało się ZDOBYĆ jakiś starter fito za ileś tam $$$.

Dlatego moje pytanie w zasadzie dotyczyło jak i skąd w Polsce zdobyć fito, jak go wyhodować i jak się generalnie przygotować do kolejnego tarła.

Wiem, że można włożyć błazom kawałek płytki/gresu do akwa, na której złożą ikrę, żeby było łatwiej ją wyciągnąc z akwa. Ale co dalej?

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tematem przewodnim Corale październik/listopad 2005 jest błazenek i dość obszernie opisane sa najistotniejsze sprawy zwiazane z rozmnażaniem i odchowaniem młodych.

Pierwszy zasadniczy punkt jest oczywisty : larwy błazenków nie mają szansy na przeżycie w kryształowo czystej wodzie. potrzebny jest fitoplankton. Autor jednego z artykułow twierdzi , że mając 2 zbiorniki po ok 25l z hodowlą fitoplanktonu jestes w stanie uzyskac ok 5litrow fitoplanktonu dziennie - a wiec ciagly doplyw swiezego pozywienie dla larw.

autor wymienia : nannochloropsis salina, artemia i brachionus.

co do artemii w kilku miejscach pojawia sie uwaga co do jakosci (mozna rozpoznac po czasie wylęgu 19-20 godz w temp 28-30stC i odpowiednim napowietrzaniu) i swiezosci. do tego skorupki musza byc oddzielone bo larwy moga sie nimi dławić.

jesli ikra błazenków rozwija sie w akwa o temp. 26stC do wyleg larw powinien nastapic 8 dnia ( w nocy z 8 na 9). podobno dosc regularnie w dwie godziny po zapadnieciu zmroku. o ile zmiana temp w akwa moze przyspieszyc/spowolnic rozwoj larw o tyle te 2 godz po zapadnieciu zmroku sa zafiksowane. jesli utrzymasz oswietlenie dluzej to moze sie zdarzyc ,ze wyleg sie opoźni. a to z kolei ma wplyw na jakość larw (ilosc wylegnietych, kondycję etc etc).

na zdjeciach jest pokazana ciekawa konstrukcja pułapki nakładanej z góry na skałkę z ikrą, jak sie pojawia larwy to sa po prostu wysysane do zbiornika dla larw. przed przeniesieniem larw do zbiornika powinno byc juz wlane ok 5 litrow fitoplanktonu.

dziennie nalezy dodawac 2-3 litry. przez pierwsze 12-14 dni woda nigdy nie powinna byc zupelnie czysta, musi byc caly czas mniej lub bardziej zielona od fitoplanktonu. detrytus z dna musi byc zbierany conajmniej raz dziennie. po 14 dniach mlode moga sie odzywiac czyms wiekszym i sa juz na tyle rozwiniete i silne ,ze moga byc przelozone do akwa z dzialajaca filtracja.

to tak w duzym skrocie, mam nadzieje, ze czegos nie poplątałem bo nie mialem teraz mozliwosci sie wczytywac w gazete.

generalnie konkluzja jest taka , ze jak masz dzialajace non-stop zrodlo fitoplanktonu to seryjny wychow młodych w dużych ilosciach nie jest żadnym problemem.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak chcesz phyto to zapraszam mogę odlac mam czystą hodowlę nanochloropsis salina ale mieszkam w wawie, ale z tego co znajomy walczył z błaznami to bez brachionusa , będzie ciężko.

zbiornik 180x65x60 10x80W Powermodul 4 kanaly ściemniany.. Odpieniacz Bubble King 250 internal. Dozownik Grotech x7, Pompy obiegowe 2x OR 3500, Pompy do ruchu wody Tunze TS12 i TS7, Uzupełnianie wody Niveumat. Chłodzenie Teco Tr 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcowy "corale magazine" jest w całości poświęcony hodowli żywego planktonu pod kątem wylęgu larw ryb. Okazuje się że to nie taka prosta sprawa bo hodowla fito i zooplanktonu po ok 4tyg zostaje zarażona bakteriami które prowadzą do znacznej śmiertelności larw ryb nimi karmionych.

Suma sumarum wychodzi ze aby utrzymać sterylność, co 3-4tyg trzeba zakładać nową hodowlę i odkładać do lodówki szczepkę na następną hodowlę.

Jest tam wszystko krok po kroku opisane jaki fito nadaje się do karmienia korali i małży a jaki nadaje się do karmienia zooplanktonu.

Jest tam napisane ze najłatwiej hodować "Nannochloropsis salina", jednak ten fito nie nadaje sie kompletnie jako pożywienie dla korali poniewaz jest za mały i korale nie rozpoznaja go jako pożywienia. Natomiast jest iidealny do hodowli zooplanktonu. Opisuja tez Isochrysis galbana, Tetraselmis chuii, Pavlova lutheri, Chlorella salina, Dunaliella salina, Thalassiosiera weisflogii i Phaeodactylum tricornutum.

Z zooplanktonu opisana jest hodowla artemii i brachionusa z czego autor twierdzi ze poniewaz sa to gatunki niewystepujace w srodowisku morskim to maja zdecydowanie za malo wartosci kalorycznej aby wykarmic narybek. Co wiecej stwierdzono tam ze artemia to prawie ze woda w skorupce i aby stanowila odpowiedni pokarm dla larw i narybku musi zostac wzbogacona (utuczona specjaną mieszanką). Brachionus jest opisany jako najłatwiejszy w hodowli jednak ze względu na ograniczoną ruchowość nie jest uznawany za pokarm wart zjedzenia przez część larw i narybku.

Jako idealne pożwienie uznali "copepods" czyli morskie robaczki żyjące w piasku w morzu jak i w naszych akwariach. Opisano sposób hodowli jednak przyznano że jeszcze nie osiągniętą sukcesu w hodowli wystarczającej ilości tych stworzonek aby oprzeć się tylko na tym pozywieniu w hodowli narybku i trzeba stosować mieszanki fito/zoo.

Tyle wielkim skrótem tego co napisane jest w numerze marcowym 2006 - jak ktoś chce dokładniej i włada angielskim to polecam ten numer (ja kupiłem w korale.pl za 35zeta)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślicie że z DT Phyto http://www.um-um.pl/product_info.php?products_id=4334 można zrobić multiphyto szczepkę do hodowli? Podobno najszybciej dzielące się fito zagłuszy pozostałe ale jakby tak raz na miesiąc zaczynać nową kulturę to mogło by się chyba udać?

Kurde już kiedyś myślałem o pobawieniu się w hodowlę fito i zoo i powiem wam ze sie strasznie rozochociłem po przeczytaniu Corale Magazine ;)

Za duzo teraz się dzieje u mnie w akwa na raz - jeszcze nie wprowadziłem do końca tak jakbym chciał projektu "filtru siarkowego" a tu już robi się nowy sump z miracle mud, więc może z fito i zoo poczekam trochę...

...z drugiej strony zima idzie i trzeba sobie zorganizować jakoś czas wolny ;)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm jezeli jest to zywy fitoplankton to mozna. Tylko czy on na pewno zywy? ;) Co do fitoplanktonu to podobno mozna czasami odkupic cos od np. wydzialow biologii na uniwersystetach - nie potwierdzone, zaslyszane gdzies jedynie.

I przy okazji mam pytanie - co w koncu zra te cholerne larwy blaznow? Fito czy/i zooplankton? Bo piszecie fito to, fito tamto, a nagle pojawia sie Brachionus? Troche sie zgubilem. Pozdrawiam,

M.

"""Projekt 300"" - powolne zasiedlanie i szlifowanie szczegolow."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

larwy błaznów żrą raczej zoo a fito potrzebne jest zeby wykarmić zooplankton.

znalazłem 2 dobre linki dotyczące hodowli fito

http://www.melevsreef.com/phytoplankton.html

http://www.reefkeeping.com/issues/2002-07/ds/index.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio tez interesuje sie hodowlą fito i zoo,chciałęm nawet kupić od froolka zestaw do hodowli tylko był połamany (kupiłęm juz raz taki mixer i nigdy wiecej)

smk mógłbyś być tak łaskawy i przetłumaczyc ten tekst??

albo w skrócie napisać jak sie z taką hodowlą obchodzic

pzdr.

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jeszcze jedna step by step instrukcja hodowli planktonu DIY:

http://www.sas.org/E-Bulletin/2001-10-19/labNotes/labNotes.html

Raffy w wielkim skrócie to wygląda tak:

1 kupujesz pompkę powietrzną (do 40L akwa na 10 butelek starczy), 2 butelki 2L po mineralce, świetlówkę (6500K najlepiej), filterek 0,5mikrona do powietrza w pompce,2 sztywne plastikowe rurki, kilka metrów węzyka i rozdzielacz do powietrza.

2 wycinasz dziurkę w nakrętce do butelki i nie dokrecasz nakretki do końca zeby powietrze miało gdzie uciekac, wtykasz sztywną rurkę w otwór w nakrętce, do tego podpinasz węzyk, rozdzielacz pompkę i filterek

3 sterylizujesz wszystko zeby nie zainfekować twojej hodowli

4 zalewaz słoną wodą o zasoleniu 1.019, wlewasz starter fito i pożywkę

5 świecisz 16h na dobe

6 co 7 dni połowę odlewasz i wstawiasz do lodówki a drugą połowę zalewasz nową solanką

zoo hodujesz podobnie tylko ze jako pozywke wlewasz fito

voila! ;) - jak bede miał chwile w listopadzie to zobaczymy czy to takie proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.