Skocz do zawartości
R@F@L

Jak przechowywac ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanko jak przechowywac Kent Marine PhytoPlex jest wysoce skoncentrowanym kompleksem, wodnej hodowli naturalnie występującego morskiego phytoplanktonu. Zawiera Nannochloropsis, Tetraselmis i Isochrysis sp. Tahitian sięgający wielkość 2 do 15 mikronów. PhytoPlex dostarcza niezbędne białka, węglowodany i lipidy dla twardych i miękkich koralowców, rurówek, małży i innych bezkręgowców. PhytoPlex jest hodowany w zimnej, słonej wodzie w laboratoryjnych warunkach. Zawiera ponad 3 miliardy komórek na nakrętkę i jest 15 razy mocniej skoncentrowany niż konkurencyjne żywe kultury, to znaczy że jedna butelka z 235ml Phytoplexu ma więcej komórek phytoplanktonu niż 4 litry konkurencji. Jest wolny od wirusów, toksyn i ciężkich metali, które mogą być problemem, kiedy używa się żywych alg, hodowanych w stawach.

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W lodowce, ale slyszalem, ze pod akwarium tez mozna ale 2 miesiace max. Byle nie byl wystawiony na promieniowanie sloneczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amo tez slyszalem ze lepiej trzymac to w lodowce ale poczekam na reszte odpowiedzi

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie to musze przyznac ze przechowuje w lodowce.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano panowie tez dam do lodowki oczywiscie na sam dol??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak długo można go przechowywac?

ps. nie wierzę że w sklepach trzymają go w lodówkach, i tak dobrze jak nie leży w magazynie na słońcu ...

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zoopleks może leżeć długo - moj ma prawie rok, ale ten phytoplex zepsuł się w lodówce szybko. Śmierdział niemiłosiernie więcej niż nowy, więc go wywaliłem. Liczy się chyba czas od otwarcia opakowania.

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie wącham swój phytoplex z lodówki i czuc go tak samo jak na początku a mam go ponad pół roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie siedziałem na reefcentral i doszedłem do posta gdzie członkowie RC założyli niezalezne badania roznych pokarmow i wyszlo ze tak zachwalany marine snow jest w... 99% wodą!!! Podobno pozwali Two Little Fishes o ten marine snow ze to naciaganie i marketing.

zreszta zobaczcie sami:

http://web.archive.org/web/20030419215821re_/www.animalnetwork.com/fish/data/foods.asp

No i co tu kupowac? Inne produkty z listy sa niedostepne u nas na rynku.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja teraz bede testowal DT's Phytoplankton. Zobaczymy co to jest :-) Moze ktos testowal?

Osoby, ktore chcialy go ze mna na czesci do testowania informuje, ze bedzie u mnie prawdopodobnie w srode o 7 rano :-) Rozpakuje go, rozleje i wysle przed 16 jak juz temperatura spadnie troszke :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie tez sie zastanawiam nad DT phyto lub Kentem. Widział gdzies ktoś w sieci jakies testy tego?

Bo juz teraz jestem skołowany - marine snow podobno to bylo cos najlepszego na rynku - takie achy i ochy wszyscy piali na jego temat, że niby przełom w karmieniu trudnych gatunków jak np. flame scalop i co? Wyszlo ze kibel na maxa...

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smk my bierzemy butelke 222ml we czterech zeby potestowac. Wedlug opinii wychodzi, ze mozna na dole lodowki trzymac przez 4 miesiace zywy plankton tej firmy, ale ja bym tak optymistycznie nie podchodzil do tego i daje mu max 3 miesiace. Jezeli po okresie probnym zauwaze pozytywne skutki, to z checia wzial bym ten plankton z kims pol na pol, chyba ze to bedzie za duzo to na wiecej osob. Porozmawiaj z Przemkiem, z tego co wiem to DT's Phytoplankton przychodzi w ten wtorek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ile taka przyjemnosc?z kosztami przesylki jesli cos zostalo do podzielenia?i czy do mojej obsady korali to sie przyda?

od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artykuł ciekawy ale goscia ktory projektowal layout tej strony zabilbym bez zadnych wyrzutow sumienia, jak mozna puscic tekst w 3cm szpalcie - tego sie nie da czytac, no i jak ktos sie juz uparl na te tabele to chociaz jakos po ludzku je zrobic a nie: bez odstepow, bez borderow... grrrrrr ja od razu trace zaufanie do informacji przekazanej w takiej formie :|

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
BartY :

właśnie wącham swój phytoplex z lodówki i czuc go tak samo jak na początku a mam go ponad pół roku.

Jeśli tak, to podejrzewam,że mój leżał "na słonecznej wystawie" jakiś czas i się zepsuł zawczasu. Dlatego po otwarciu nie wytrzymał długo.

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze jeszcze ktos by napisal jak najlepiej to dozowac do akwa ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

???????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

standardowo to jest 5ml tygodniowo na 200 litrow

ja osobiscie daje polowe dawki

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.