Skocz do zawartości
endriu0

Podniesienie magnezu aquarium systems dawkowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzisiaj mierzyłem Ca 400 i Mg 1100, i wydaje się mi, że magnez ma trochę za niski poziom, i chciałem go podnieś do chociażby 1300. Dostałem przy zakupie sprzętu Magnesium z firmy Aguarium Systems, ale nie za bardzo wiem jak mam to rozrobić dawkować :/

Tutaj link do produktu:

https://www.akwarystyczny24.pl/aquarium-systems-magnesium-250ml-suplement-magnezu-w-plynie-p-3987.html

Chcę to rozrobić w wodzie RO i uzupełnić poziom magnezu przez dolewkę przez tydzień.

Jakieś pomysły/sugestie?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Cóż... Ja startowałem na soli IO i obecnie mam też na moje oko za mało Mg i Ca. Zbiornik ma jakieś 45 dni, jest życie, podmian póki co- nie robiłem. Podnoszę sobie po 10mg dziennie, ale ja kupiłem Ca plus i Mg plus od Aquaforest. Najpierw podnosi się Mg, potem Ca. Nie wiem jak dawkować Twój specyfik, ale jedno jest pewne- nie zaleca się podnoszenia Mg o więcej niż 10mg na dobę. Tak przynajmniej piszą w instrukcjach różnych preparatów. Tak też i piszą u mnie na moim środku. Dobierz sobie dawkę tak, aby podnosić po 10mg/doba. Tyle. Przecież instrukcja użycia tam jest. Ja odmierzam strzykawką 10ml i pakuję bezpośrednio do zbiornika. Nie bawię się w rozcieńczanie w wodzie demineralizowanej. Jak doprowadzę do pożądanego poziomu- przerzucę się na bogatszą sól. Może to mi pomoże, Przynajmniej taką mam nadzieję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ten specyfik dostałem jak kupowałem sprzęt od znajomego, normalnie to kupiłbym AF, bo na tym prowadzę zbiornik (Reef Salt).

A że leży w szafce, prawie cały a w zbiorniku za mało magnezu to chciałem to wykorzystać. Jedyne co znalazłem o dawkowaniu to 5ml/200l wody na tydzień. To najwyżej doleje te 5ml, wieczorem zrobię test i zobaczę jak to się zmieniło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Nie ma tam napisane nic ile taka dawka podnosi? To moim zdaniem ważniejsze niż cokolwiek. Osobiście jestem laikiem, ale wiem jedno- żadnych gwałtownych zmian :) Dobierz sobie taką dawkę, żeby nie skoczyło więcej niz 10mg Mg/dobę. Będzie bezpiecznie. No, ale to moje zdanie. Ja na razie podnoszę po 10mg na dobę Mg, potem zajmę się Ca, choć 350 to nawet przyzwoity wynik i 2 razy po 10ml Ca Plus mnie wystarczy by mieć to co chcę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bym właśnie gdzieś znalazł o ile taka dawka podnosi to resztę bym sobie policzył :p

Napisałem tu, bo myślałem że może ktoś miał kiedyś taki produkt i pamięta mniej więcej o ile podbija wartość.

To będę musiał sam posprawdzać, ale dzięki za zainteresowanie tematem ;)

Edytowane przez endriu0 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

No niestety. Patrzyłem tu i tam i na stronie producenta też nie ma dozowania. Jedyne wyjście- 5ml test za jakiś czas. Przy okazji... Jak tam Reef Salt? Zadowolony? Też myślę o jakiejś trochę bogatszej soli niż IO, na której wystartowałem... Aż taki niski Mg na tej soli?

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na niej jest około 1380, ale ja miałem suchą skałę i piach kwarcowy do DSB więc mi pewnie któreś z tych dwóch rzeczy wciągnęła.

Ja na Reef Salt startowałem, na razie nic nie mogę powiedzieć bo zbiornik ma tylko 2 miesiące. W środku ukwiał, euphyllia, 2 discosomy, 2 zoa, briareum, pseudogorgonia, i 2 miękkie jeszcze ale nazw nie pamiętam. Więc nawet za bardzo nie ma co wciągać tych pierwiastków. Od jakiegoś tygodnia korale pochowane, otwarte po pół, pewnie przez ten magnez. Zobaczymy jak to będzie wyglądać jak wróci magnez na swój poziom. Mam nadzieję że ok :D

@EDIT

Już znalazłem dawkowanie, 10ml na 50l wody podnosi Mg o 20mg/l.

Więc jak mam około 200l wody netto to muszę nalać 40ml preparatu dziennie i to mi podniesie Mg o 20mg/l. I tu jest napisane że można podnosić o 20mg/l dziennie.

Więc jak rozłożę to na 2 tyg, dziennie będzie mi się podnosić o 15mg/l. To będę lał po około 30ml dziennie i powinno być w porządku.

Edytowane przez endriu0 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.