Skocz do zawartości
AdamSL

Doprowadzić parametry wody do normalności.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam prośbę do kolegów o pomoc w wyprowadzeniu parametrów wody w moim akwarium na prostą.

Akwarium 64 l - ale liczę że wody netto jest ok 55l.

Ca - 390 mg/l

Mg - 1140 mg/l

kH - 11,8 dkH

zasolenie - 1.023 SG

Obsada - pare miękasów: capnelle, sarco, anthelia, grzybki, zoasy, briareum - praktycznie same szczepki i jeden lps - szczepka caulastrea

Parametry mi się rozjechały po tym jak zmniejszyłemm zasolenie (akurat w tym samym czasie zmieniłem sól z instant ocean na AF Reef Salt). Mniejsza w tym momencie o powody, teraz wiem że to nie było potrzebne. Po 3 podmianach po ok 6 - 7 litrów co tydzień parametry stoją jak stały.

Chciałoby się bardziej wymagających LPSów / proste SPSy, a z takimi parametrami boję się cokolwiek nowego wprowadzać.

Pozdrawiam,

692b50a4e6a72ca94ed90f2c93d802f4u1300a1141.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Patryk1977

AF ma preparaty na podnoszenie Ca i Mg jak to troche podniesiesz zmniejszy się Kh.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz 1,023 SG czy Density? Bo jeśli SG to powinno być 1,026 - 1,027 jeśli się trzymać literatury.

Przy takim litrażu niewiele większym od mojego to ja bym po prostu przygotował odpowiednią solankę i zrobił kilka większych podmian a parametry będą w normie. Takie to spojrzenie moje czyli nowicjusza.

Myślę, że naprawdę nie ma potrzeby przy takiej pojemności dokupowania dodatkowych preparatów.

Edytowane przez Konradek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1,023 SG.

Nie chcę zachwiać systemu robiąc większe podmiany. Druga rzecz - robiąc podmiany ok 10-12 % parametry praktycznie ani drgnęły.

Edytowane przez AdamSL (wyświetl historię edycji)

692b50a4e6a72ca94ed90f2c93d802f4u1300a1141.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parametry nie są jakieś tragiczne. Przez pół roku miałem gorsze i akry sobie rosły, może nie najbardziej wymagające, ale bez przesady.

W takim baniaku będzie ciężko utrzymać równowagę.

Akwarium 80x50x50h czyli 200l,

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand,

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Chwilowa likwidacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wymieniam co tydzień 20% i żadnego zachwiania nie ma. Podmieniaj wodę o standardowym zasoleniu 1,027 SG 2 x na tydzień po 10% i parametry same się ustabilizują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.