Pawcio95 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 Witam wszystkich drogich forumowiczów, morszczukiem jestem od roku, posiadam kwadracik 45x45x45 i chciałbym założyć nowy drugi zbiornik tez kwadrat tylko mam tu właśnie dylemat jakie rozmiary powinien mieć by można było trzymać ryby większych gatunków oraz żeby efekt był przyzwoity Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Dodam jeszcze ze myślałem nad. Rożnymi wersjami 60x60x60 70x70x70 oraz 100x100x60 jak i 100x100x100 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 100x100x100!!!! Taki baniak robił by MEGA wrażenie. Ale obsługa takiego kloca to nie lada wyzwanie. Dla większych rybek lepszy jest baniak długi i głęboki, żeby miały się gdzie rozpędzić i jak zawrócić przynajmniej tak mi się wydaje. Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawcio95 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 Aktualnie posiadam taka mała kosteczkę z Kaskada i lampa Zetlight Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Co rozumiesz obsługa ? W sesie wejście do niego i bawienie sie z przyklejaniem korali czy utrzymanie zbiornika w porządku pod względem Parametrów? Właśnie długi i szeroki to moze aż taka wysokość nie jest potrzebna ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartek123_1 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 Przy 100cm wysokości zbiornik robiłby wrażenie, ale obsługa byłaby bardzo trudna. Coś przesunąć, poprawić przy dnie będzie możliwe tylko używając jakiegoś chwytaka. Jak chcesz jakieś większe ryby to kostka nie jest dobrym pomysłem. Ryby raczej wolą pływać w poziomie niż góra dół, a co za tym idzie ważniejsza jest powierzchnia, długość, niż wysokość. O jakiej objętości zbiornika myślisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 taka kostka tak, 100x100 ale z kominem na samym środku, rybki pływają dookoła, a akwarium oglądane z 3 ston, a najlepiej z 4 takie cuś http://nano-reef.pl/topic/72042-sprzedam-zbiornik-kostka-567l/ albo nie rób kostki i zrób 200x50x100 wysokie sam bym takie zrobil, ale nie wniosę do domu hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alghar37 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 Przy 80 cm wysokości problemy z ustawieniem czegoś na dole , bez drabiny nie da rady .Jeszcze oświetlenie> chyba HQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawcio95 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 Jeśli chodzi o objętość to nie mam założonego progu chciałbym zeby ryby czuły sie dobrze tez myślałem zeby lepiej było dłuższe i szerokie niż wysokie, a co do wysokości to jaka odpowiednia 60? I szerokość 100 czy większa ? Czy moze mniejsza ? Najpierw myślałem o kwadracie na środku pokoju w biurze ale równie dobrze moze byc prostokąt przy ścianie tylko pytanie jaka szerokość zeby ryby mogły sobie popływać Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Teraz mam kostkę i widzę ze rybki pływają sobie do Okola ładnie i pierwsza myśl miałem na kostkę tez tylko większa Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartek123_1 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 Szerokość 100 to już wypas. Wysokość 60 albo 65. Daj jeszcze długość coś pod 2 metry i będzie mega. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 pokaże Ci różnice hehe akwarium, no ładne i AKWARIUM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qni Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 i też są pewnie takie wydatki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 a gdzie tam zamiast robić 200x100x50h robisz 200x50x100h !! litraż ten sam, a różnica jak wyżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 A gdyby tak np: 160 x 90 x 70 ? Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawcio95 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Edi a twoje na zdjęciu jaki litraż ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Edi dobrze ci radzi ,nie baw się w niskie akwarium bo to ni hu hu wygląda efekt daje wysokość zbiornika,to ma być akwarium a nie oczko wodne w parku Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
joopa Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Zrób wysokie na 1.5 metra. Zadowolisz niektórych na forum. Cytuj akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
walpie Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Do akwarium powyżej 80 cm wysokości stosuje się szkło o grubości przynajmniej 19 mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawcio95 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 To bedzie na Bogoto przesiadka hehe Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk a jest tu ktoś kto robi odpieniacze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) albo nie ,lepiej zrób 20cm wysokie to niektórzy się posikają ze szczęścia,i będziesz miał wtedy mnóstwo westchnień ahhhh uuuumm oooooooh Edytowane 14 Stycznia 2016 przez Waldi (wyświetl historię edycji) Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qni Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Akwarium o tych wymiarach jest istotnym elementem wystroju domu, mieszkania. Pytasz nas o akwarium a nikt nie wie gdzie to ma stać. może być tak że ludzie będą cie klepać po ramieniu i zachwycać się wymiarami a dla ciebie będzie tylko kłopotem bo zajmie pól pokoju, będzie nie pasowało do pokoju, przytłoczy i na co dzień będziesz się z nim źle czuł. Dla mnie akwarium powinie być dopełnieniem pokoju niczym cudowny obraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawcio95 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Akwarium o tych wymiarach jest istotnym elementem wystroju domu, mieszkania. Pytasz nas o akwarium a nikt nie wie gdzie to ma stać. może być tak że ludzie będą cie klepać po ramieniu i zachwycać się wymiarami a dla ciebie będzie tylko kłopotem bo zajmie pól pokoju, będzie nie pasowało do pokoju, przytłoczy i na co dzień będziesz się z nim źle czuł. Dla mnie akwarium powinie być dopełnieniem pokoju niczym cudowny obraz. Masz racje generalnie będzie stało w moim prywatnym pomieszczeniu ,,biurze" w skład którego wchodzi powierzchni o powierzchni 100m2, jest to jak gdyby 1/3 piwnicy, tu przychodzą moi znajomi i kontrahenci, tak naprawdę czy to będzie stało na środku czy przy ścianie obojętne, np w domu mam 1 akwarium morskie na biurku 100l, 1 w salonie 600l i teraz myśle o gabinecie generalnie pokój 10x10 i bardziej służy jako loby bar, usiąść zapalić wypić dobry trunek i porozmawiać, i tak ostatnio przy lampce dobrego wina rozmarzyłem się i postanowiłem że zrobię sobie i tu akwarium i pytanie czy lepiej strzelić na ścianie czy na środku pokoju a teraz pytanie czy macie kogoś kto jest w stanie zrobić dobry od pieniacz i lampę ? czy raczej kupić coś o znanej marce ? jak BK czy Deltec ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Edi a twoje na zdjęciu jaki litraż ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Nie wiem o które zdjęcie Ci chodzi.. Ale moje nowe akwa ma wymiary 180x60x85 h 920 litrów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Masz racje generalnie będzie stało w moim prywatnym pomieszczeniu ,,biurze" w skład którego wchodzi powierzchni o powierzchni 100m2, jest to jak gdyby 1/3 piwnicy, tu przychodzą moi znajomi i kontrahenci, tak naprawdę czy to będzie stało na środku czy przy ścianie obojętne, np w domu mam 1 akwarium morskie na biurku 100l, 1 w salonie 600l i teraz myśle o gabinecie generalnie pokój 10x10 i bardziej służy jako loby bar, usiąść zapalić wypić dobry trunek i porozmawiać, i tak ostatnio przy lampce dobrego wina rozmarzyłem się i postanowiłem że zrobię sobie i tu akwarium i pytanie czy lepiej strzelić na ścianie czy na środku pokoju a teraz pytanie czy macie kogoś kto jest w stanie zrobić dobry od pieniacz i lampę ? czy raczej kupić coś o znanej marce ? jak BK czy Deltec ? noo jak to ma być reprezentacyjne miejsce to tym bardziej nie może być niskie, bo to będzie pośmiewisko a nie dekoracja tylko i wyłącznie wysoki baniak Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach