promil Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Witam. Mam mały problem z okrzemkami w mocnym stopniu,które z dnia na dzień pojawiły się w sporych ilościach na piasku i szybach.Nic nie zmieniałem w obsadzie,sól ta sama i woda po RO. Czy powodem może być wpadające promienie słoneczne do akwarium?Czy raczej chodzi o coś innego np.przekarmienie ? Mój zbiornik to 70l netto,3 ryby,krewetka + reszta to koralowce. Oświetlenie , 3 panele LED Aquaela. NO3 = 2 KH=8 Gęstość mierzona spławikiem 1,023 Podmiana co tygodniowa 10% na soli Aquaforest Pro. Niby jest ich mniej,ale nadal się na piasku. Może ktoś ma pomysł? Pozdrawiam Jarek Cytuj W planach piko-rafa 30ltr z miękkimi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 W miejscu gdzie pada mi promień światła słonecznego pojawił się nalot na skale ,zaciągam zaslonke i widzę że znika,czyli może to być jedna z przyczyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MojeSumienie Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 a druga... po co Ci w tak małym zbiorniku tak bogata sól? w dodatku mniemam, że masz same miękkie korale? p.s. za mały zbiornik na tak duże podmiany... 5% max Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
promil Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 W zbiorniku mam mix korali od sps i lps ,po zoanthus'y,miękkasy.Sól kupiłem skuszony dobrą ceną.i opiniami.Wcześniej miałem Aquaforest uboższą wersję.Aquaforest Pro powoli kończy mi się,dla tego z pewnością wrócę do wersji uboższej. Światło słoneczne wpada mi pomiędzy żaluzjami "penetrując" dno,dla tego pomyślałem,że to może być jednym z powodów. Cytuj W planach piko-rafa 30ltr z miękkimi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Żywicę dawno zmieniłeś? A soli nie zmieniaj jak jest dobrze. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez Yendruu (wyświetl historię edycji) Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
promil Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Żywica nowa MB400 tak jak prefiltry mają ok 2 miesięcy.Faktycznie zastanowię się nad zmniejszeniem podmiany do 5%. Cytuj W planach piko-rafa 30ltr z miękkimi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) U mnie też mam drobny problem z okrzemkami. Zbiorniczek ma ponad dwa miesiące. W związku z tym że mam tam parę gagatków postanowiłem zrobić dwie delikatne podmianki po 4 litry (mam wody z... 50-52 L netto). Startowałem na IO, miałem słabe parametry Mg i Ca (1170 i 340), więc podbiłem je stopniowo Ca Plus i Mg Plus Aquaforesta i podmianki robiłem już na trochę bogatszej soli (Aquaforest Reef Salt). Po każdej podmiance- okrzemki. Bakterie- leję. Odpieniacz chodzi non-stop. Aha, zapakowałem Sera Silcate i g... z tego. Dalej są. Ani mniej, ani więcej. Oczywiście na TDSie mam 000. Moje zdanie jest takie, że za szybko przeskoczyłem na niby "bogatszą" sól, więc chyba będzie póki co -wielki "comeback" do IO. Jutro zrobię po litrze solanki jednej i drugiej i zobaczę jakie mają parametry. Tak dla pewności. I następna podmianę zrobię na IO, a sól RS poczeka sobie na lepsze czasy. Może ktoś mądry się wypowie... ? Co radzicie? A może 4- 4.5 litra to za dużo solanki? Może raz na dwa tygodnie ze 2.5 by wystarczyło? Zbiornik ma 64 brutto, jest 7-8kg skały, piach i wiadomo- nie jest zalany po brzegi. Tak na oko ma 50-52 litry netto. Proszę fachowców o poradę. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaszczomp Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 ... cierpliwości .... mały zbiornik = małe podmiany i nie za często, a na pewno nie co tydzień, zanim się zdąży biologia przyzwyczaić do nowej zawartości pierwiastków w wodzie już dostaje nową porcję .... pomału, powoli, ostrożnie ... powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marjurkowski Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2016 Załóż miernik TDS na instalacji RO DI. Nie wiem czy od razu lejesz wodę czy upuszczasz, pierwsze dwa litry idzie niezbyt dobra woda. Pozdrawiam: Marcin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach