Grzegorz T Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2016 "Ta pompa ma wydajność ok 3600l/h na poziomie "zero". Moja Aqua Nova ma 3500l/h, a czy dobrze to nie wiem bo nikt jeszcze nie napisał co sądzi o ilości bąbli na ostatnim zdjęciu" fotka twoja Na załączonej fotce widać ilość powietrza w komorze a właściwie poziom bąbli porównywalny wysokością z wysokością kolanka. To tyle co nic. To że pompa ma wydajność 3500l/h jeszcze nic nie znaczy. Gdyby była w obiegu głównym to tak ...... przepływ i wysokość podnoszenia ma znaczenie. W przypadku odpieniacza wysokość podnoszenia nie ma znaczenia bo jest to zwykle kilkanaście cm. Ważne jest natomiast ile jest w stanie zassać powietrza i wtłoczyć do komory. Więc u ciebie nie mamy takich danych. Moja pompa, choć to największa z TUNZE do naprawde wielkiego body ma takie parametry: Hydrofoamer Silence 9430.040 Maksymalna ilość zasysanego powietrza: 1600l/h przy przepływie wody 2000l/h.Zużycie energii: 24W przy maksymalnym zasysie powietrza 1600l/h, silnik z termostatem. Wyjście pompy za pomocą gwintu 3/4'. Reasumując w odpieniaczach ważniejsza jest ilość powietrza którą wtłoczy pompa niż jej wydajność. Dlatego stosujemy wirniki igiełkowe i mesch. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Zwężka "tłamsi/tłumi" przepływ wody podnosząc ciśnienie tłoczenia tej wody. Jeśli wylot twojej pompy (strona tłoczenia) zmniejszysz to podniesiesz ciśnienie tłoczenia tej pompy. Jeśli pompa leży w sumpie nie podłączona do niczego i pompuje wodę "swobodnie" (czyli nie podnosi wody do góry i wylot nie jest stłamszony to masz 0 bar i maksymalny wydatek litrów na godzinę. Jeśli pompa będzie podnosić wodę na jakąś wysokość to z wykresu możesz sobie odczytać wydatek tej pompy. A tłoczenie wody na jakąś wysokość jest równe ciśnieniu tłoczenia tej pompy. Krótko mówiąc, musiałbyś poszukać pompy, która (wg wykresu/charakterystyki) na wysokości 5 m (0,5 bara) będzie dawała wymaganą dla zwężki ilość litrów na godzinę. Czyli w twoim przypadku na wysokości 5m pompa powinna dawać 1700litrów wody. I to będzie właściwa pompa do twojej zwężki. Z ciekawości sprawdziłem, że Red Dragon 12000 l/h (cena to około800 euro) dla wysokości podnoszenia 3,75 m tłoczy jeszcze 2000 l/h, ale maksymalna wysokość podnoszenia tej pompy to 3,8 m, więc przy 4 m wydatek tej pompy jest zerowy (0 l/h). Myślę, że jeśli chciałbyś zachować układ, który masz (pompa > zwężka > odpieniacz, podobnie jak schuran) musiałbyś dobrać właściwą do pompy zwężkę, w twoim przypadku sporo mniejszą - jeśli dobrze zrozumiałem to twoja zwężka na wejściu ma 32 mm. Jak widzisz, nie jest to prosta zabawa , dlatego też wersja ze zwężką na wejściu/ssaniu pompy jest bardziej popularna/tańsza. Słabsze, czyli tańsze pompy spokojnie dają radę i dużo łatwiej to "spasować" EDIT: Całą sprawę komplikuje jeszcze pięć tysięcy innych czynników. Jeśli zwężka będzie pod powierzchnią wody to będzie brała więcej powietrza niż gdyby zanurzyć ją na głębokość 20 cm. Podobnie jest z wysokością kolumny wody w odpieniaczu ponad poziom wody w sumpie. To jaki prąd masz w sieci również ma znaczenie :) itd., itp. EDIT II: Trudno ocenić ze zdjęcia czy ilość powietrza/bąbelków jest OK. Zrób film i zapodaj nam tu na forum. A najlepiej pożycz lub kup (jeśli chcesz się bawić w DIY) miernik poboru powietrza i wtedy będziesz wszystko wiedział. EDIT III: @Grzegorz T - niestety muszę cię trochę zmartwić. Dane, które podajesz dla swojej pompy są oczywiście "ważne" dla następujących warunków: pompa pod powierzchnią wody i tłoczy swobodnie, nie podpięta do odpieniacza. Mam tę średnią Tunze 9420.040 i przy przepływie wody 1300 litów/h ma ona pobierać 850 litrów/h powietrza. W body o średnicy 200 mm, przy wysokości podnoszenia kolumny wody w odpieniaczu ponad poziom wody w sumpie wynoszącej 8 cm i głębokości zanurzenia pompy na około 22 cm pobór powietrza nie przekraczał nigdy 450 l/g. Mam elektroniczny miernik poboru powietrza i pomiar mam na bieżąco. :) Edytowane 20 Stycznia 2016 przez tomcio (wyświetl historię edycji) Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kemaz200 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Przyznam że zwężkę 1" zamówiłem przez pomyłkę tzn. mialobyć pod rury 25mm czyli 3/4".Teraz myślę czy 1/2'' nie było by dość: Dla 0.8 bar: 1/2" Outlet flow(l/h):180 Inject Rate(l/h):63 Wychodzi: stosunek powietrze do wody 3:1 3/4" Outlet flow(l/h): 880 Inject Rate(l/h): 97 Wychodzi: stosunek powietrze do wody 9:1 1" Outlet flow(l/h): 1758 Inject Rate(l/h): 158 Wychodzi: stosunek powietrze do wody 11:1 Martwi mnie że zakres pracy(parametry) podają od 0.8bara do 4 bar, tzn. nie ma danych odnośnie niższego ciśnienia, a dla ciśnienia z podanego zakresu, flow/rate nie rosną liniowo, czyli nie wiadomo jakiej wydajności można się spodziewać dla powiedzmy 0.4bar - 4m. Weźmy pod uwagę 0.4 bar(połowa tego co wymaga zwężka, bo 0.8 na pompie obiegowej z sensowną wydajnością to chyba nie znajdziemy) Dla zwężek (0.4bar - połowa wartości z 0.8bara) wychodzi : 1/2" Outlet flow(l/h):180 / 2 = 90 Inject Rate(l/h):63 / 2 = 31 3/4" Outlet flow(l/h): 880/2 = 440 Inject Rate(l/h): 97/2 = 43 1" Outlet flow(l/h): 1758 / 2 = 879 Inject Rate(l/h): 158 / 2 = 78 Mam otwartą charakterystykę pomp Aqua Nova (kilku pomp) dla 4m(0.4 bar) jest tak: pompa 8000 - 1500l/h pompa 10000 - 3500l/h inne odpadają - za słabe Niby ok i 8000 już mogę podpiąć do każdej zwężki - tylko jest jeden błąd w tym rozumowaniu : Założyłem że, dla 0.4 bara zwężka wymaga połowy tego co 0.8bar. Równie dobrze może nie zadziałać poprawnie - wymagania może mieć takie same jak 0.8 lub poprostu dostać min. 0.8bar. Tym bardziej że od np: 1 do 2bar wydajność zwężki nie podnosi się dwukrotnie, a tylko jakieś 25% a im ciśnienie wyższe tym procentowy przyrost wydajności mniejszy. Wychodzi że, potrzeba pompy, która podniesie wodę wysoko - ciśnieniowe? Do akwa nie spotkałem takich. Dobrze myślę? Edytowane 20 Stycznia 2016 przez kemaz200 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 Jaka jest średnica wlotu powietrza w tej zwężce (wewnętrzna)? I jaka jest średnica przewężenia zwężki ? Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kemaz200 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Jaka jest średnica wlotu powietrza w tej zwężce (wewnętrzna)? 8mm I jaka jest średnica przewężenia zwężki ? Z oględzin wychodzi tyle co powietrza czyli 8mm zewn(6mm wewn). Edytowane 20 Stycznia 2016 przez kemaz200 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRUSZYNA Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 Ciekawi mnie dlaczego założyłeś taką dyszę? Było to czymś uwarunkowane,czy tak ktoś doradził,czy poprostu spodobało ci się takie rozwiązanie? Lwia cześć odpieniaczy które mozna tutaj na forum zobaczyć jak również w sprzedaży pracują z dyszami Venturiego i nikt na nie nie narzeka.Owszem wydajność pompy przy tej zwężce(Venturiego) spada bo miejsce w pompie jest współdzielone przez wodę i powietrze z nią zassane ale dochodzą nam w tym przypadku jeszcze przynajmniej dwa pozytywy: 1. mamy bardzo szybki mechaniczny"młynek" do tego powietrza po którym woda powinna wyglądać jak mleko a o to nam głównie chodzi żeby powierzchnia styku powietrza z wodą była jak największa bo mamy bardzo dobrą powierzchnię do osadzania się wszystkich syfów 2. Wirnik pompy pracującej tylko w wodzie dużo szybciej się"zamula" niż pracujący w wodzie z zassanym powietrzem. Wracając do Twojej dyszy o ile się nie mylę to ona się nazywa dyszą Becketta i rzeczywiście trzeba ją napędzać bardzo szybkim strumieniem wody.Podobne dysze mają zastosowanie w oczkach wodnych,fontannach itp. Zrób ten test na pienienie jak sugerowałem i zobaczysz,że dorobisz lub dokupisz dyszę Venturiego do swojego pienidła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 @Kruszyna ma rację. Jeśli ta zwężka ma wlot wody 32 mm a przewężenie 8 mm to potrzebuje potężnej pompy i niestety nie nadaje się w ogóle do "naszych" zastosowań. Skoro upierasz się przy tym rozwiązaniu to sprawdź sobie (dr google pomoże) jaki powinien być właściwy stosunek średnic wlotu/przewężenia. Weź rurkę 32 mm (rozumiem, że masz już układ na tej średnicy), podgrzewaj i naciągaj tak aby uzyskać właściwe przewężenie. Następnie osadź króciec powietrza (i tu ponownie dr google powie co i jak) we właściwym miejscu i będzie wszystko działać jak należy. Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kemaz200 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Generalnie odpieniacz robię bardziej z potrzeby majsterkowania niż jakiejś konkretnej potrzeby. Dysza Becketta z tego co wiem to jest inna konstrukcja. Tą zwężkę dostałem za parę groszy + mam zapasową pompę obiegową więc wybór był jeden. Temat regulacji zszedł na zwężkę, a że jestem ciekaw jak się poprawnie powinno konfigurować taki zestaw, jak to działa (+ trochę info z fizyki ) co akurat kolega wyżej dokładnie opisał. Sporo ciekawych rzeczy się wyjaśniło mi w tym wątku. Dokładnie mam taką zwężkę(te czarne). http://www.aliexpres...=Venturi inject To jest z przeznaczeniem do ogrodnictwa(opryski - płyn). Więc możliwe że, nie jest dobrym wyborem do odpieniacza(proporcje konstrukcyjne jak wyżej napisano). Ja się nie upieram przy tym rozwiązaniu. Nie chodzi mi też tu o : " jak zbudować odpieniacz żeby działał" - bo: a) takich wątków jest bez liku b)poszedłbym w mesz/igłę/dyszę zintegrowaną z pompą(i pewnie pójdę). Chodzi mi bardziej "dlaczego ta pompa/body i ta dysza nie działają jak powinny". Co w sumie już się wyjaśniło. Co z tą wiedzą zrobię - a no nic. Nie kupię pompy ciśnieniowej żeby przekonać się, że ta dysza może lepiej działać - wierze że tak jest. Dzięki za udział bo jakoś na forum niewiele info o tym. pozdrawiam, Edytowane 20 Stycznia 2016 przez kemaz200 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach