Radek-sl Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2016 Witam od początku mam problem z pH baniak ma juz 5 miesięcy , powoli sie stabilizuje, ale pH spadło poniżej 7.7 wężyk ze swierzym powietrzem do pienidla nic nie daje Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2016 (edytowane) Jakie masz KH ? Można na przykład Seachem pH Buffer. Edytowane 23 Stycznia 2016 przez Lebcio (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2016 Jeśli masz kH w okolicach 8 to znaczy, że albo woda jest słabo natleniona albo jest w niej za mało jonów OH. Wtedy można podnieść pH za pomocą NaOH - ale powoli. Najlepiej za pomocą wodnego roztworu NaOH i dozownika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2016 Tak jak pisze Konrad. Jeżeli stan się utrzymuje długo to woda jest za mało natleniona. Stawiam na za mały odpieniacz (zasysanie z zewnątrz nie pomoże). Jeżeli nie chcesz stosować buforów PH to proponuję wsadzić bardzo drobny kamień do komory z odpieniaczem i mocno napowietrzać. Mam tak u siebie. Metoda stara i już pisałem o tym na forum. Pozdrawiam. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach