octavian Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2016 Witam... Nigdy mi się coś takiego nie przydarzyło aż tu nagle pewnego poranka mam takie coś Zaczęło się od przejścia ukwiała koło falownika. Nie było masakry ale ukwiał stracił z 10-15 polipów i obecnie ma się dobrze. Nie pisałbym posta i czekał ale sytuacja trwa juz ponad dwa tygodnie... Akwarium świeżutkie ( miesiąc) a woda w całości ze starego baniaka. Jakieś tam gody ślimaków czy coś odpada bo ich tam niema... Jest tylko ukwiał i ze dwie szczepki miękasów. Wlałem troszkę fito i może to to ? Jak rozpoznać zakwit pierwotniaków? No3 czyściutkie zero Akwa 90l, odpieniacz aquamedic blu 500 i węgiel w panelu. Co jeszcze można zrobić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2016 czym robisz test na no3? na pierwotniaki to trochę długo. Ja miałem podobnie jak się węglan wytrącił. Jakie masz kh, wapń? Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2016 Przy zakwicie fito to woda robi się coraz to bardziej zielona, u ciebie to dziwnie jakoś wygląda. Gdyby jednak to okazało się zakwitem fito to lampa uv załatwia sprawę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio71 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2016 UV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Septimus Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2016 http://reefhub.pl/metna-woda-w-akwarium-morskim/ Jest tu opisane kilka przyczyn powstania mętnej wody w akwarium i sposoby na pozbycie się tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
octavian Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2016 Kh i wapń dziś zmierzę wszystko oczywiście salifertem robie. Uv mam ale muszę jakąś pompę załatwić żeby był mały przepływ. Myślicie że podpięcie większego odpieniacza by pomogło? Mam delteca 1660 w dużym baniaku.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach