marb Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2016 W tym rozwiązaniu, ruch wody odbywał się będzie prawie wyłącznie przy powierzchni. Spróbuj zaprojektować tak, żeby woda do komory DSB wpływała trochę ponad powierzchnia piasku. Cytuj Moje akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanoreef Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) W tym rozwiązaniu, ruch wody odbywał się będzie prawie wyłącznie przy powierzchni. Spróbuj zaprojektować tak, żeby woda do komory DSB wpływała trochę ponad powierzchnia piasku. Nie wiem czy to nie zaburzy powierzchni piasku,chciałbym żeby tam był spokój i nic go nie wzburzało.Problem może wystąpić jeśli glon przedostanie się do części odpieniacza i zatka pompę od niego... Edytowane 27 Stycznia 2016 przez nanoreef (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Astis Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2016 Cześć Jest jeszcze jedno wyjście - ja mam dodatkowy zbiornik na DSB i refugium. Jest on trochę wyżej od sumpa. Sump dwie komory 1 - odpieniacz i 2 pompa powrotu. Na zrzucie mam trójnik i część wody przepływa przez DSB a część leci na odpieniacz - zawór za trójnikiem na zrzucie i drugi na wypływie do refugium/DSB. Dzięki tym zaworom mogę regulować jaka część wody z akwarium przepływa przez DSB a jaka przez odpieniacz - u mnie ok 1500 l/h DSB a reszta ok 4000 l/h przez odpieniacz. Z DSB/refugium woda wraca grawitacyjnie do sumpa (może wracać na pompę i do zbiornika z pominięciem odpieniacza). Ponad 2 lata tak działa i jestem zadowolony - 2 miesiące temu podmieniałem piach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanoreef Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2016 Cześć Jest jeszcze jedno wyjście - ja mam dodatkowy zbiornik na DSB i refugium. Jest on trochę wyżej od sumpa. Sump dwie komory 1 - odpieniacz i 2 pompa powrotu. Na zrzucie mam trójnik i część wody przepływa przez DSB a część leci na odpieniacz - zawór za trójnikiem na zrzucie i drugi na wypływie do refugium/DSB. Dzięki tym zaworom mogę regulować jaka część wody z akwarium przepływa przez DSB a jaka przez odpieniacz - u mnie ok 1500 l/h DSB a reszta ok 4000 l/h przez odpieniacz. Z DSB/refugium woda wraca grawitacyjnie do sumpa (może wracać na pompę i do zbiornika z pominięciem odpieniacza). Ponad 2 lata tak działa i jestem zadowolony - 2 miesiące temu podmieniałem piach. Zastosuję raczej wersję sump z refugium w środku, tylko muszę przemyśleć te problematyczne przegrody.Niemniej to rozwiązanie pewnie znajdzie swoich fanów,którzy niedługo może trafią na ten temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2016 Chyba w tej przegrodzie za odpieniaczem zrobilbym szpare, tak z 5 cm wyzej niz planowana warstwa piachu (czyli nie za piachem, a przed). Woda wplynie spokojnie przy dnie i za refugium trafi na przegrode, ktora bedzie wyznaczac poziom wody w komorze refugium i odpieniacza(moze byc z grzebieniem, ktory bedzie mozna ewentualnie zdjac, gdyby poziom wody byl dla odpieniacza za wysoki, lub tez lekko podniesc). Za przegroda za refugium zrobilbym druga przegrode (3 cm od dna). W tym przedziale (ok. 5-6 cm szerokim), polozylbym kratke a na niej wate lub inne stosowane w skarpecie media). W ostatnim przedziale - pompa, grzalka, plywaki dolewki. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2016 Panikujecie chłopaki ja mam zrzut wprost do dsb i jest gitara żadnego piachu mi nie wymywa zrzut jest pod kątem, żadnych szpar itp. Pierwsza komora dsb z refugium a druga pompa powrotu, teraz akwarium chodziło tydzień bez odpieniacza No3-0, Po4-0 Normalnie odpieniacz jest w komorze dsb Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanoreef Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2016 Biorąc pod uwagę Wasze komentarze zwracam się w stronę trójkomorowego sumpa. Jednak chciałbym, żeby filtracja opierała się głównie na refugium+DSB, a dwukomorowy sump stwarza możliwości jak największego "zielonego zbiornika". Postaram się dowiedzieć jakie minimalne wymiary powinna mieć część refugium,żeby utrzymać parametry w akwarium 200l , wtedy zaprojektuję wyjściowy projekt do poprawek i się z Wami nim podzielę Postaram się zrobić także temat o zakładaniu Refugium+DSB od podstaw ( coś jakby poradnik+dziennik), ale tak żeby nie zanudzać Popytam jeszcze, a potem pozostaje chwycić za papier milimetrowy i painta...no i jazda haha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2016 U mnie to jest 37x35cm warstwa piachu 10cm parametry na zero a rybek pływa sporo Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanoreef Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2016 Zastanawiam się czy zamówić sumpa z erybki, czy coś pokombinować z akwa 80x30x40 które ma teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2016 Po kiego ha.. ci sump z erybki? Wkleisz przegrody i lala Ja zamawiałam w erybce razem z akwarium i żałuję bo kosztował chyba 350zł a i tak wyrwałem wszystkie przegrody i wklejałem sam Tylko policz sobie żeby ci woda się zmieściła gdyby brakło prądu Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanoreef Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2016 Po kiego ha.. ci sump z erybki? Wkleisz przegrody i lala Ja zamawiałam w erybce razem z akwarium i żałuję bo kosztował chyba 350zł a i tak wyrwałem wszystkie przegrody i wklejałem sam Tylko policz sobie żeby ci woda się zmieściła gdyby brakło prądu Akwarium główne 200l 100x40x50 - czy szerokość wg Ciebie nie jest za mała ? Jak oceniasz takie wymiary? Sump 100l 80x30x40- myślę że da radę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2016 Akwarium główne 200l 100x40x50 - czy szerokość wg Ciebie nie jest za mała ? Jak oceniasz takie wymiary? Sump 100l 80x30x40- myślę że da radę Ja bym zwiększył szerokość dla uzyskania większej głębi i powiększenia miejsca do pływania. W akwa morskim planuję 80x65x50, szerokość 40 to w słodkim mało. Przy większej szerokości to i sumpa można szerszego wstawić, lub wygospodarować więcej miejsca w szafce. Pozdrawiam, Norbert Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
laris52 Zgłoś Napisano 23 Marca 2016 A może by zwiększyć wymiary refugium i zrezygnować z odpieniacza? Dobrze rozwinięte dbs i glony powinny pozamykac cykle. No chyba ze chcesz trzymać dużo ryb czy intensywnie karmić korale. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach